Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Hämeenpuiston keskusaukio kunnostetaan - suunnitelmasta voi antaa palautetta

Julkaistu 7.5.2021 8.30

Tampereen ydinkeskustassa ja pääkirjasto Metson läheisyydessä sijaitseva Hämeenpuiston keskusaukio kunnostetaan. Uusi pikaraitiotie kulkee aukion läpi ja aukion puistosommittelu, kalusteet, varusteet ja kasvillisuus ovat uusimisen tarpeessa. Kaupunkikuvallisesti tärkeän aukion näkyvä maamerkki on Viktor Janssonin Vapaudenpatsas, jota uudistuksessa siirretään. Aukion suunnitelmaluonnos on nähtävänä ja kommentoitavana 7.-21.5.2021.

Jalankulkijoita uudella Hämeenpuiston keskuaukiolla
 

Suunnitelma on nähtävänä verkossa www.tampere.fi/puistosuunnitelmat sekä paikan päällä aukiolla. Suunnitelmaan voi tutustua myös Tampereen palvelupisteessä osoitteessa Frenckellinaukio B.

Patsaita siirretään

Vapaudenpatsas (1921) siirretään pohjoisemmaksi aukion solmukohtaan Kauppakadun ja Pirkankadun linjauksien ja nykyisen kelluvan graniittipalloveistoksen kohdalle. Uutinen-veistos (1981) tuodaan lähemmäs puiston keskusaukiota. Kelluva graniittipallo (1997) poistetaan aukiolta.

Perennoja ja kukkivia pensaita

Aukiota reunustavat istutuksen uusitaan monilajisilla perennaistutuksilla sekä kukkivilla pensasryhmillä. Perennaistutuksia on Hämeenkadun jakaman aukion molemmilla puolilla. Istutukset rajataan matalilla metallisilla suoja-aidoilla. Korkeampaa metalliaitaa käytetään aukion Metson puoleisessa päässä kioskin tarjoilualueen ympärillä ja Uutinen-veistoksen kohdalla.

Aukion puut säilytetään ja puuttuvia puita täydennetään puurivistöihin.

Aukiolle esteetön kiveys

Nykyiset noppa- ja nupukiveykset korvataan punaruskealle luonnonkivilaatalla, joka soveltuu paremmin esteettömään liikkumiseen. Vapaudenpatsas ympyröidään pyöreällä luonnonkiviaiheella.

Aukio kunnostetaan vuonna 2021 sen pienemmältä kadun eteläpuolisestä osalta. Hämeenkadun pohjoispuolinen osa aukiosta toteutetaan aikaisintaan vuonna 2023.

Yllä havainnekuva uudistetusta Hämeenpuiston keskusaukiosta (kuva: Ramboll)


Lisätietoja

Erikoissuunnittelija
Anna Levonmaa
puhelin 040 139 9288


Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen

Kuvat Ramboll