Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

PALUU 20-LUVULLE avautuu Museo Milavidassa

Julkaistu 23.2.2021 12.16

Museo Milavida siirtyy iloiselle 20-luvulle 26.2. Kimmeltävät helmipuvut houkuttelevat kieltolakia uhmaavaan ravintolaan, elokuvissa katsellaan mykkäfilmejä ja rannalla näyttäydytään muodikkaassa uima-asussa. Taustalla soi jazz, ja elämä on huoletonta!

 

Ensimmäistä maailmansotaa seurannut kuohuva 1920-luku, roaring twenties oli moderni, teknistyvä ja värikäs. Kahvilat, tanssiravintolat, autot ja reklaamit eli mainokset sävyttivät kaupunkikuvaa. Uusi, itsenäinen nainen haki tyylivaikutteita ja roolimalleja elokuvien salaperäisiltä kaunottarilta.

Naisten muoti koki 1920-luvulla perinpohjaisen muutoksen. Itsenäinen, työssäkäyvä nainen hylkäsi kiristävät korsetit ja pitkät helmat. Muodilta vaadittiin käytännöllisyyttä. Muotipuku korosti suoria linjoja ja vaatteiden vyötärölinja laski lantion korkeudelle. Hameen helma kipusi kohti polvia ja oli ylimmillään vuoden 1927 tienoilla.

Aikakauden tunnus oli epäsovinnainen poikatyttö, ranskaksi la garçonne, englanniksi flapper ja suomeksi jazztyttö. Flapper leikkasi hiuksensa lyhyiksi, meikkasi huomiota herättävästi ja pukeutui viimeisimmän muodin mukaan. Hän juhli jazzklubeilla, tupakoi ja kävi treffeillä mielensä mukaan.

Ravintoloissa tanssittiin muotitansseja kuten shimmy ja charleston. Orkesterit soittivat aivan uudenlaista musiikkia, jazzia. Jazziksi kutsuttiin lähes kaikkea uudenlaista musiikkia, jossa käytettiin rumpuja. Arvostelijat uskoivat jazzin ja charlestonin turmelevan nuorison ja levittävän paheellisia tapoja. Kieltolaki asetettiin suitsimaan huvittelunhaluisen kansan alkoholinkäyttöä, mutta lakia rikottiin hyvin yleisesti.

Elokuvateattereita perustettiin ja amerikkalaiset mykkäfilmit antoivat mahdollisuuden päästä kurkistamaan suuriin metropoleihin ja seikkailemaan eksoottisiin maihin. Yleisö kiinnostui filmitähdistä ja heidän yksityiselämästään. Naisnäyttelijät loistivat 1920-luvun Hollywoodin tähtitaivaalla ja muokkasivat kauneusihanteita ja pukeutumista.

Ihmiset halusivat näyttää urheilullisilta ja hyvinvoivilta. Hiekkarannoilla nautittiin auringosta, uitiin ja seurusteltiin. Rusketus tuli muotiin. Enää se ei viestinyt ankarista fyysisistä ulkotöistä, vaan kertoi hyvinvoinnista ja mahdollisuudesta joutilaisuuteen. Urheilusankareiden menestys olympialaisissa kasvatti kansallista yhteenkuuluvuuden tunnetta. Naisia ei kilpakentillä nähty, mutta naiset voimistelivat innokkaasti. Suurten kenttänäytösten suorat rivit ja täsmälliset liikkeet ihastuttivat.

Huoleton aikakausi jäi lyhyeksi. New Yorkin pörssiromahduksesta 1929 alkanut maailmantalouden lama muutti hetkessä kaiken. Vallaton 1920-luku jäi taakse ja palattiin kotoisempiin arvoihin.

Paluu 20-luvulle -näyttelyn esineet ovat Tampereen museoiden ja Haiharan museosäätiön kokoelmasta. Esillä on runsaasti upeita, ylellisiä 1920-luvun pukuja ja asusteita. Kieltolakia ei näyttelyssä ole unohdettu ja mukana on esimerkiksi salamyhkäiset pirtuhousut. Hilpeässä ja tunnelmallisessa näyttelyssä voi opetella charlestonin ja muiden muotitanssien askelia ja viihtyä kotimaisten mykkäfilmien parissa.

Samaan aikaan Paluu 20-luvulle –näyttelyn kanssa avautuu Nottbeckit – Tampereen kosmopoliitit -näyttely uudistettuna. Näyttely kertoo von Nottbeck -suvun loisteliaasta ja kansainvälisestä elämästä Tampereella. Mukaansatempaava ääniopastus, aidot upeat esineet ja näköisnuket takaavat vaikuttavan näyttelykokemuksen.

Molemmat näyttelyt näkee yhdellä pääsymaksulla. Museossa noudatetaan alueellisen koronaryhmän suosituksia, ja kävijämäärää rajataan. Perjantain ilmainen sisäänpääsy klo 15-18 on toistaiseksi pois käytöstä, kunnes koronarajoitukset lievenevät.

Ulkoinen linkkiMuseo Milavida