Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Ilmastosankari innosti tamperelaisia ilmastotekoihin – voittopyörän arvonnassa saatiin kokea todellista sankaruutta

Julkaistu 21.12.2020 9.38

Tamperelaisia innostettiin ilmastotekoihin leikkimielisellä testillä syksyn ajan. Arpaonni suosi Kirsi Ikosta, jonka oma Ilmastosankari-persoona on kestäviä valintoja noudattava Arjen säästäjä. Monelle jo tutuksi tulleen Ilmastosankarin seikkailut jatkuvat Instagramissa, jossa Tampereen kaupunki ja Ekokumppanit jakavat vinkkejä arjen ilmastotekoihin paikallisella otteella.

Nainen seisoo polkupyörän takana.
 

Tuhannet tamperelaiset ovat käyneet tekemässä leikkimielisen Ilmastosankari-testin, jonka tarkoituksena on korostaa, että pienetkin arjen ilmastoteot ovat sankaruutta. Yksi testin tehneistä on tamperelainen Ilmastosankari Kirsi Ikonen, joka voitti kampanjan pääpalkintona arvotun Pelagon kaupunkipyörän.

Ensimmäisen arvonnan voittaja ei itse pyörää tarvinnut vaan halusi lahjoittaa pyöränsä eteenpäin seuraavalle Ilmastosankarille, jolle se tulisi aktiiviseen käyttöön. Kirsi Ikonen haluaa kiittää tästä lämpimästä eleestä.

– Kaltaiselleni työmatkapyöräilijälle voitto osui juuri oikeaan hetkeen, sillä entisellä pyörälläni alkaa olla jo ikää. Kilometrejä sille on kertynyt jo paljon.

Tampereen kaupungin ja Ekokumppanien toteuttamassa testissä on voinut syksyn ajan käydä testaamassa oman Ilmastosankari-persoonan. Kirsi Ikosen Ilmastosankari-persoona on Arjen säästäjä.

– Talomme lämpiää melkein täysin uusiutuvilla luonnonvaroilla: puulla sekä sähköllä, joka on tuotettu osittain tuulivoimalla. Olen myös kiinnostunut oman pihan hoidosta ilmastonäkökulmaa ajatellen, jotta hiilinieluja syntyy ja luonnonmonimuotoisuus säilyy. Pihanhoidon palkitsee sieltä saatavat marjat talveksi ja satoa kertyy jonkun verran kasvimaaltakin.

Suurimpana ekotekonaan Ikonen mainitsee sen, ettei hänen perheellään ole koskaan ollut omaa autoa.

– Arkikulkemiset hoituvat erinomaisesti kävellen, polkupyörällä tai bussilla. Loma-aikoina olemme aika-ajoin vuokranneet autoa. Tarvetta vuokra-autolle on ollut etenkin silloin, kun määränpäät ovat olleet sellaisissa paikoissa, joihin julkinen liikenne ei kulje.

Voittopyörä tulee ahkeraan käyttöön. Kirsi Ikonen on kulkenut työmatkansa pyöräillen jo pidemmän aikaa. Omalle työpaikalleen pääkirjasto Metsolle Ikonen haluaa antaa erityiskiitoksen pyörille varatusta lukitusta säilytystilasta.

– Työmatkapyöräily on erinomainen tapa ylläpitää omaa peruskuntoa, kun ulkoilu ja liikunta tulee hoidettua puolivahingossa. Edestakainen 14 kilometrin työmatka sujuu säässä kuin säässä, kun vain varustautuu oikein, Ikonen kannustaa.

Ikonen myös toivoo entistäkin parempaa pyöräilymyönteisyyttä niin liikennesuunnitteluun kuin kaupunkilaisten asenteisiin.

– Pyöräily on hyvä asia sekä ilmaston että oman hyvinvoinnin kannalta. Asenteisiin voin itse vaikuttaa noudattamalla liikennesääntöjä ja ottamalla muut huomioon liikenteessä.

Ilmastosankarin seikkailut jatkuvat Instagramissa

Tampereen kaupunki ja Ekokumppanit keräsivät taannoin tamperelaisilta 1000 ilmastotekoideaa. Nyt ideat halutaan jakaa yhteisesti kaikille kaupunkilaisille. Kestävä Tampere 2030 -ohjelman ohjelmapäällikön Laura Inhan mielestä sosiaalinen media tarjoaa hyvän alustan kaupunkilaisten ideoiden jakamiseen. Inha haluaa myös kiittää kaikkia jo ilmastotekoja tekeviä tamperelaisia.

– Ilmastosankarin vinkkejä voi soveltaa omaan elämäntyyliin sopivaksi. Kestävä valinta on hyvä tehdä edes joskus, kuin ei milloinkaan. Suuri kiitos kaikille tamperelaisille Ilmastosankareille!

Ilmastotekovinkkejä voi seurata uunituoreelta @ilmastosankari-Instagram-tililtä.

Ilmastosankari.fi on tamperelaisten oma paikallinen ilmasto-opas, josta Tampereen asukkaat saavat inspiraatiota omiin arjen ilmastotekoihinsa. Ilmastotekovinkkejä voi seurata myös @ilmastosankari-Instagramista.

Tampereen kaupunki pyrkii olemaan hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Tämä tarkoittaa sitä, että kasvihuonekaasupäästöjä vähennetään 80 prosenttia vuoteen 1990 verrattuna ja loput 20 prosenttia kompensoidaan.


Lisätietoja

Kestävä Tampere 2030 -ohjelma, Tampereen kaupunki
Kehityspäällikkö
Laura Inha
puhelin 040 801 6035
sähköposti [email protected]

Ekokumppanit Oy
Projektipäällikkö
Sanni Kouhi
puhelin 044 430 9193
sähköposti [email protected]


Teksti Kirsi Viertola, Sanni Kouhi

Kuvat Maria Pitkänen