Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Puulajikokeilla etsitään uusia, ilmastonmuutokseen sopeutuvia kaupunkipuulajeja

Julkaistu 24.11.2020 15.17

Tampereella etsitään uusia, kestäviä ja ilmastonmuutokseen sopeutuvia kaupunkipuulajeja koeistutuksilla. Marraskuussa saatiin istutettua kolmisenkymmentä taimea viheralueille eri puolille Tamperetta. Ensimmäisen erän lajeja ovat valkopyökki, valkojalava, lännenpagodikanukka, koreanvaahtera ja japaninsiipipähkinä.

Puulajikokeilussa marraskuussa 2020 istutettuja puuntaimia.
 

Puulajikokeilu on kahdeksanvuotinen, ja hanke toteutetaan yhdessä Mustilan Kotikunnas Säätiön kanssa. Säätiö etsii sopivaa lisäysmateriaalia ja kasvattaa taimet, ja Tampereen kaupunki huolehtii taimien istutuksesta ja hoidosta. Taimien menestymistä erilaisissa olosuhteissa seurataan yhteistyössä: hankkeen tulokset julkistetaan muidenkin hyödynnettäviksi.

Hankkeessa kokeillaan 50 puulajia ja isokokoista puumaista pensasta. Joukossa ei ole vieraslajilistalla olevia lajeja.

–Tavoitteenamme on varautua ilmastonmuutoksen tuomiin uhkiin ja mahdollisuuksiin etsimällä uusia kestäviä lajeja. Ilmaston lämmetessä kaupunkipuita uhkaavat niin kasvitaudit kuin tuholaisetkin, ja mahdollisimman monipuolinen kaupunkipuusto toimii puskurina uhille, selvittää ympäristösuunnittelija Jyrki Lehtimäki.

–Ilmastonmuutos on puolestaan mahdollisuus uusien puulajien menestymiselle maassamme. Tällä hetkellä puistojen ja katuviheralueiden kaupunkipuulajisto on varsin yksipuolinen lehmuksen ollessa valtalajina. Pahimmassa tapauksessa lehmusta vaivaava kasvitauti tai -tuholainen voisi viedä ison osan puistamme, Lehtimäki jatkaa.

Lehtimäen mukaan samasta puulajista voidaan kokeilla eri alueiltakin peräisin olevia kantoja.
–Paras vaihtoehto esimerkiksi metsäpyökistä ei välttämättä löydy Ruotsista, vaan ehkä kauempaa Balkanin vuoristo-olosuhteista.

Puulajikokeilu on yksi Tampereelle tänä vuonna työstetyn kaupunkipuulinjauksen monista toimenpiteistä. Kaupunkipuulinjaus tuodaan yhdyskuntalautakunnan hyväksyttäväksi lähiviikkoina.


Lisätietoja

Ympäristösuunnittelija
Jyrki Lehtimäki
puhelin 044 423 5405


Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen

Kuvat Jyrki Lehtimäki