Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Kerrostalo- ja rivitaloasuntojen tonttihaku kiinnosti rakentajia

Julkaistu 16.9.2020 19.13

Tampereen kaupungin kiinteistötoimen kesällä järjestämässä tonttihaussa oli tarjolla yhteensä 14 tonttia kerrostaloille ja rivitaloille. Haussa oli yksi tontti Haukiluomassa, viisi Hervantajärvellä, yksi Kalevassa, yksi Kumpulassa, kaksi Niemenrannassa, yksi Ranta-Tampellassa ja kolme Vuoreksessa. Hakuaikana jätettiin 75 hakemusta.

Osaan tonteista ei kohdistunut lainkaan hakemuksia tai niitä haki toimija, joka saa tontin toisaalta. Luovuttamatta jäävät tontit ovat tarjolla seuraavassa tonttihaussa tai siirtyvät jatkuvaan tonttihakuun. Yksi Hervantajärven tonteista oli haettavana valtion tukemaan pitkän korkotuen tuotantoon ja Niemenrannan tontit joko pitkän tai lyhyen korkotuen tuotantoon. Ranta-Tampellan ja Kalevan tonteille haettiin ryhmittymiä ja hakemuksen liitteenä tuli olla konseptikuvaus.

Kalevan kaupunginosasta oli haettavana tontit, joissa asemakaavan mukaisesti asuntorakentaminen sijoittuu toiselle ja pysäköinti toiselle tontille, jolla voi sijaita kaksi pysäköintitasoa. Hakijoiksi toivottiin 2–3 toimijan ryhmittymiä, jotta varmistetaan kohteen toteutuminen monipuolisena kokonaisuutena. Ryhmittymän tulee tuottaa tontille vapaarahoitteisia omistusasuntoja ja valtion tukemia pitkän korkotuen vuokra-asuntoja. Lisäksi tontille voi toteuttaa esimerkiksi ryhmärakennuttamista, osuuskunta-asumista tai asumisoikeusasumista.

Kalevaan suunnitteilla yhteisöllisyyttä tukevaa asuinrakentamista

Asunto- ja kiinteistölautakunta päätti 16.9.2020 Kalevan tonttien vuokrauksen ehdoista ja varaamisesta ryhmittymälle, johon kuuluvat Bonava Suomi Oy, Kiinteistö Oy Kissantassu ja Saraco D&M Oy.

– Kaupungin tavoitteena on saada Kalevaan monipuolista asumista sekä yhteisöllisyyttä ja urbaania elämäntapaa tukeva kohde. On ollut ilo havaita, että kohde ja konsepti herättivät suurta kiinnostusta, kertoo apulaispormestari Jaakko Stenhäll.

Ryhmittymän konseptikuvauksen mukaan tontille tulee monipuolista asuntotuotantoa: vapaarahoitteista omistusasumista, valtion tukemaa kohtuuhintaista vuokra-asuntotuotantoa sekä ryhmärakennuttamista. Bonava Suomi Oy toteuttaa tontille vapaarahoitteista omistusasumista, jossa osa asunnoista on muuntojoustavia: yhdistettävissä tai erotettavissa asukkaan elämäntilanteen mukaan.

Kiinteistö Oy Kissantassun tavoite on rakentaa valtion tukemia (ARAn pitkä korkotuki) kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin työntekijöille. Saraco D&M Oy:n on tarkoitus toteuttaa tontille vapaarahoitteinen ryhmärakennuttamiskohde, jossa tulevat asukkaat voivat osallistua asuntojen suunnitteluun. Suunnittelussa huomioidaan vierekkäisten asuntojen yhdistämismahdollisuuksia, sekä tutkitaan edellytyksiä toteuttaa kaksikerroksisia asuntoja maantasokerroksessa. Pellervonkadun kotikorttelissa panostetaan erityisesti yhteistiloihin kuten esimerkiksi saunoihin, pesutupiin, kattoterassiin, etätyötiloihin ja kesäkeittiöön.

Kaupunki edellyttää, että kohteen asuntojen määrästä vähintään 25 prosenttia toteutetaan vähintään kahden makuuhuoneen asuntoina. Näistä ainakin puolet tulee toteuttaa vähintään 60 neliömetrin kokoisina. Asuntojakauman toivotaan sisältävän myös suuremmille perheille sopivia asuntoja (vähintään 3 makuutilaa). Kaikkien asuntojen keskipinta-alan tulee olla yli 40 neliötä.

Tonttien vuokra-ajaksi vahvistettiin 60 vuotta, ja muuten vuokrauksessa noudatetaan tavanomaisia ehtoja. Kaikkiaan Kalevan tontit saivat 23 hakemusta. Osasta puuttui pyydetty konseptikuvaus tai yhteistyökumppaneita ei oltu nimetty.


Lisätietoja

Apulaispormestari
Jaakko Stenhäll
puhelin 045 137 8505
sähköposti [email protected]

Kiinteistöjohtaja
Virpi Ekholm
puhelin 0400 205 044
sähköposti [email protected]


Teksti Raija Lindell