Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Galleria Muuntotila: "Tervetuloa olemaan kanssamme tässä hetkessä, tässä paikassa – nyt kun se taas on mahdollista"

Julkaistu 15.6.2020 7.00

Hiedanrannassa työskentelevien taiteilijoiden ja käsityöläisten kesänäyttely Olet nyt tässä järjestetään kahtena kattauksena 4.7.-30.8.2020. Näyttelytilana on Hiedanrannan kartanossa sijaitseva Galleria Muuntotila ja heinäkuussa myös gallerian viereiset porras- ja aulatilat.

Näyttelytekstit: Olet nyt tässä -pyöreässä kehyksessä, jota etusormi osoittaa.
 

Käsityö ja taide sekoittuvat näyttelytilassa ilman tiukkoja rajanvetoja. Pääpaino on uniikeissa taideteoksissa. Materiaalien kirjo on laaja: rautaa, lasia, nahkaa. Mukana on näytteitä kuvakirjan työprosessista, valokuvia, veistoksia, kollaaseja, maalausta, piirustusta, ääntä ja kuvaa.

Hiedanrannan vanhan tehdasalueen portit avattiin kaupunkilaisille vuonna 2015. Osa näytteilleasettajista on työskennellyt alueella tuosta hetkestä asti. Uusimmat tulokkaat aloittivat Hiedanrannan Pajalla tänä vuonna.

Näyttelyn nimi Olet nyt tässä on monitulkintainen. "Tässä" viittaa koko Hiedanrannan alueeseen vuonna 2020. Hiedanrannan Kehitys Oy:n katse on jo tiukasti tulevaisuudessa. Kehitysohjelman mukaisesti uutta kaupunginosaa "tehdään kunnianhimoisesti yhdessä asukkaiden, yritysten ja yhteisöjen kanssa". Jos tulevaisuuden Hiedanrannassa "kukoistavat uudet ideat, kokeilu ja kaupunkikulttuuri", nyt on hyvä hetki kurkistaa siihen, millaiset luovat ideat jo kukkivat Hiedanrannassa.

Olet nyt tässä on osoitus luovan käsityöläisyyden elinvoimasta Muuntautuvassa Hiedanrannassa. Käsityöläiset ja taiteilijat tekevät sydämellä sitä, mitä usein kutsutaan omaksi jutuksi. Tänä päivänä, kun moni toimistotyöläinenkin etsii työstään luovuutta ja merkityksellisyyttä, on virkistävää pysähtyä perinteisten työtapojen äärelle. Käsityö elää tässä ajassa; se on kestävää ja älykästä.

Taiteellinen työskentely ei useinkaan ole tiimityötä. Se on omaan sisäiseen työn prosessiin uppoutumista. Prosessista tullaan ihmisten eteen valmis tuotos käsissä. Hidas paneutuminen materiaalin olemukseen luo työhön rakkaudellisen siteen. Perinteinen luova ajattelu on pään sisäistä jumppaa ja käsien kautta ajattelua. Taitelijakäsityöläinen ei tuo kahjoa ja puolivalmista ideaa yhteiseen tiimipöytään stormattavaksi, vaan hän hioo työhuoneellaan artefaktin niin valmiiksi kuin mahdollista.

Olet nyt tässä on myös lämmin kutsu näyttelyvieraille. Tänä kesänä, koronarajoitusten vapauduttua, on taas mahdollisuus päästä fyysisesti paikan päälle nauttimaan näyttelystä. Teosten äärellä voimme yhdessä oivaltaa, mitä kaikkea luova mieli voi saada aikaiseksi, kun sille annetaan paikka ja tila. Katsojalle on luvassa sekä visuaalista nautintoa että älyllistä kiihdykettä – yllätyksiä unohtamatta.

Tervetuloa olemaan kanssamme tässä hetkessä, tässä paikassa – nyt kun se taas on mahdollista.

Olet nyt tässä 1
4.7.-2.8.2020
Mara Balls
Aleksi ja Meri Korpela
Elias Markkula
Aleksi Martikainen
Henna Matanuska
Pasi Petomaa

Olet nyt tässä 2
8.8.-30.8.2020
Anni Jokinen
Tero Karvinen
Dylan Katz
Octo
Janne Rahkila
Uni

Aukiolot ti-pe klo 10-17, la-su klo 11-17
Tehdaskartanonkatu 38
Vapaa pääsy

Yhteys taiteilijoihin:
Henna Matanuska
+358 40 7286958
matahoops at gmail.com


Galleria Muuntotila

Lielahden kartanolla sijaitseva Galleria Muuntotila tuo esille monipuolisesti kiinnostavaa nykytaidetta. Toiminnassa ja näyttelyvalinnoissa näkyy arvoina ekologisuus, yhteisöllisyys ja syrjimättömyys. Näyttelyn pitäminen Galleria Muuntotilassa on taiteilijalle maksutonta. Maksuttomuus ja ennakkoluuloton kuratointi antavat tilaisuuden myös rohkealle kokeilulle. Galleriaa ylläpitää yhteistyössä Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut ja Rajataide ry. Vuoden 2021 näyttelyhaku avataan myöhemmin tänä vuonna.


Lisätietoja

1.7.2020 jälkeen
Koordinaattori
Meiju Mertanen
puhelin 044 431 4931
sähköposti [email protected]

Galleria Muuntotila
sähköposti [email protected]
Lielahden kartano
33400 Tampere
  • Esteetön pysäköinti
  • Porrashissi
  • Wc
  • Esteetön wc
  • Lastenhoitohuone
  • Avustavat koirat


Teksti Pasi Salonen

Kuvat Satu Palojärvi