Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Tampereen kaupunginhallitus hyväksyi hakemuksen kulttuuripääkaupungiksi

Julkaistu 20.4.2020 15.50

Tampereen ensimmäisen vaiheen hakemus vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungin titteliä varten on nyt valmis. Kaupunginhallitus hyväksyi hakemuksen maanantaina 20.4. Hakukirjan pääteemana on yhdenvertaisuus sen kaikissa muodoissa.

Hakemus toimitetaan opetus- ja kulttuuriministeriöön ja sitä kautta kansainväliselle asiantuntijaraadille 5. toukokuuta mennessä. Raatiin kuuluu 10 vakiojäsentä eri puolilta Eurooppaa ja kaksi kulttuuriministeriön nimittämää suomalaista jäsentä. Raati haastattelee Suomen hakijakaupunkeja 23.6 - 24.6.. Raati tekee hakemuksen ja haastattelun perusteella 24.6. päätöksen siitä, mitkä kaupungit pääsevät toiselle kierrokselle.

Jatkoon päässeet kaupungit syventävät ja täsmentävät hakemustaan syksyn aikana. Raati tekee toisen vaiheen laajemman hakukirjan perusteella lopullisen valinnan alkuvuodesta 2021.

Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihakua on työstetty Tampereen johdolla ja mukana yhteisessä hakemuksessa on peräti 20 kuntaa eli Tampereen lisäksi Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Kangasala, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi. Suomesta kilpailuun kulttuuripääkaupunkitittelistä ovat ilmoittautuneet myös Oulu ja Savonlinna.

Taustalla kuukausien työ

Tampereen hakemuksen taustalla on lukuisia asukkaiden osallistamistilaisuuksia eri puolilla Pirkanmaata sekä yli 70 muuta yleisötilaisuutta ja kohtaamispistettä. Hakemuksen ydinteemoista on tehty asukaskysely.

Hakemukseen sisältyy myös luonnos vuoden 2026 kulttuuriohjelmaksi. Luonnoksen pohjana on kaikille avoin ohjelmahaku, jonka kautta saatiin yli 700 kulttuuriohjelmaehdotusta. Kulttuurialojen keskeiset toimijat ovat osallistuneet ohjelmatyöryhmiin ehdotusten läpikäymiseksi ja ideoiden jatkokehittämiseksi. Kulttuuriohjelma täsmentyy ja konkretisoituu haun toisessa vaiheessa.

Haun pääteema on yhdenvertaisuus. Avointa ohjelmahakua viitoittaneet alateemat ovat Enemmän saunaa! Enemmän rosoa! Enemmän kylähyppelyä! ja Enemmän leikkiä! Hanke siis nostaa esiin muun muassa saunan yhdenvertaisen kohtaamisen paikkana, paikallista ja alueellista rosoista kulttuuriperintöä ja vastakulttuureita, alueellista kulttuurien rikkautta sekä lasten ja nuorten merkitystä kulttuurin tekijöinä ja kokijoina.

Kulttuuriohjelman lisäksi hakemus sisältää vastaukset EU:n asettamien kriteerien mukaisiin kysymyksiin mm. kaupungin kulttuuriprofiilista, kansainvälisestä ulottuvuudesta, asukkaiden osallisuudesta, hallinnosta ja toteutusvalmiuksista.

Taloudelle hyvät vaikutukset

Kulttuuripääkaupunkihankkeiden tavoitteena on asukkaiden hyvinvoinnin ja elämänlaadun kohottaminen kulttuurin keinoin. Onnistuessaan hanke lisää kaupungin elinvoimaa sekä veto- ja pitovoimaa, luo kansainvälisiä yhteyksiä ja näkyvyyttä, lisää matkailua ja vahvistaa erityisesti innovaatiotaloutta sekä luovia aloja.

Kulttuuripääkaupunkihakuun liittyvät hakukustannukset on jaettu Tampereen ja muiden kuntien kesken erikseen sovituin rahoitusosuuksin. Tampereen kaupunki ja kumppanikunnat rahoittavat yhdessä hakuvaihetta vuosina 2019-2020 noin 700 000 eurolla vuodessa. Valinnan varmistuttua hanke saa rahoitusta Tampereen kaupungilta, kumppanikunnilta, valtiolta ja EU:lta.

Vuosien 2021-2027 budjetin ja kuntayhteistyömallin neuvottelut ovat valmistelussa. Tietoa valtion rahoitusosuudesta vielä odotetaan.

EU:n kulttuuripääkaupunkitoiminnalle asettamien tavoitteiden mukaisesti hanke on pitkän tähtäimen kehitysprojekti, joka edistää kulttuurin panosta kaupungin pitkän aikavälin kehitykseen ja kansainvälistymiseen kaupungin omien strategisten painopisteiden mukaisesti. Tampereen kulttuuripääkaupunkihaku on osa Tampereen Vetovoimainen elämyskaupunki -kehitysohjelmaa.

Hakemusta kokonaisuudessaan ei vielä julkaista, koska kyseessä on kilpailu. Vastaavalla tavalla on toimittu myös muualla Euroopassa.


Lisätietoja

Kilpailukykyjohtaja
Anna-Kaisa Heinämäki
puhelin 040 639 7701
sähköposti [email protected]

Luova johtaja
Juha Hemanus
puhelin 044 430 9769
sähköposti [email protected]


Teksti Seppo Roth