Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Yli 100 lasta odottaa tukiperhettä Tampereella ja Orivedellä: koulutus siirtyy

Julkaistu 12.3.2020 10.40

Tampereen kaupunki peruu tukiperhetoiminnasta kiinnostuneille tarkoitetun koulutustilaisuuden, joka oli tarkoitus pitää Perheiden talossa 18.4.2020. Koulutus siirtyy eteenpäin ajankohtaan, jolloin koulutusten pitäminen on jälleen mahdollista.

Koronaviruksen leviämisen estämiseksi myös yksilövalmennuksissa pidetään tauko. Mikäli tukiperheeksi ryhtyminen kiinnostaa, uutta koulutusta odottaessa aiheeseen voi perehtyä Tampereen kaupungin verkkosivuilla.

Tukiperhekoulutuksessa käydään läpi perusasioita: mikä on tukiperhe, kuka voi ryhtyä tukiperheeksi, kenelle tukiperhettä haetaan ja mitä tukiperheenä toimiminen käytännössä tarkoittaa.

Tiesitko, että tukiperheenä voi toimia lapsiperhe, pariskunta tai yksinasuva aikuinen? Tampereella ja Orivedellä odottaa tukiperhettä tällä hetkellä yli 100 lasta. Olisiko sinulla aikaa annettavaksi lapselle?

Perhe ruokapöydän ääressä.

Koulutukseen voi osallistua matalalla kynnyksellä

Syksyn 2019 ja kevään 2020 ensimmäinen tukiperhekoulutus houkuttelivat paikalle paljon kuulijoita. Toimintaan tutustumaan on tullut kerrallaan parikymmentä perhettä. Suurin osa tilaisuuksiin osallistuneista perheistä päätti myös lähteä mukaan Tampereen kaupungin tukiperhetoimintaan.

Päivän mittainen koulutus on kattava tietopaketti, jonka kautta pääsee matalalla kynnyksellä tutustumaan tukiperhetoimintaan ja pohtimaan omia valmiuksia alkaa tukiperheeksi. Koulutuksessa kuulee myös kokeneen tukiperheen kokemuksia ja tapaa muita tukiperhetoiminnasta kiinnostuneita. Koulutuksen jälkeen asiaa voi vielä rauhassa miettiä.

– Koulutukseen osallistuminen ei vielä tarkoita tukiperheeksi ryhtymistä, vaan antaa monipuolisesti tietoa tukiperheenä toimimisesta ja tarjoaa tilaisuuden kysyä omaa mieltä askarruttavista asioista, kertoo sosiaalityöntekijä Katja Kekki.

Koulutuksen jälkeen valmennus jatkuu kotikäynnillä tukiperheen luona ja sitä edeltävällä taustatietojen selvityksellä. Hakijoiden soveltuvuutta tukiperheeksi arvioidaan tarkemmin tässä henkilökohtaisessa tapaamisessa. Hakijoiden tulee täyttää 'hakemus perhehoitajaksi' -lomake, joka löytyy Tampereen kaupungin verkkosivuilta. Lomakkeen voi täyttää jo etukäteen tai koulutuspäivän jälkeen.

Mitä tukiperhe tekee?

Tukiperheessä käyvät lapset asuvat omien vanhempiensa luona. Tukiperhe ottaa tuettavat lapset luokseen yhtenä viikonloppuna kuukaudessa ja lisäksi mahdollisesti loma-aikoina. Tuettavat lapset tulevat mukaan tukiperheen tavalliseen elämään ja arkeen silloin, kun he ovat perheen luona.

Tuettaville lapsille on tärkeää, että he saavat tehdä tavallisia, lapsen elämään kuuluvia asioita. Tukiperheen tarkoitus ei ole keksiä lapsille erityistä arjesta poikkeavaa viihdykettä tai ohjelmaa. Tukiperhe tarjoaa lapselle aikaa ja yhdessäoloa, syliä ja huolenpitoa sekä virikkeellisen ja turvallisen ympäristön.

Tukiperheessä vietetyillä viikonlopuilla tuetaan lapsen vanhempien jaksamista ja vanhemmuutta ja annetaan vanhemmille mahdollisuus levätä. Tukilapset saavat lisää turvallisia aikuisia elämäänsä. Tampereen kaupungin tukiperhettä hakevat lapset ovat joko lapsiperheiden sosiaalityön tai lastensuojelun asiakkaita.

Mitä tukiperheeltä edellytetään?

Tukiperheeksi ryhtyminen edellyttää vakaata elämäntilannetta ja toimivia ihmissuhteita, aikaa ja tilaa lapselle, valmiutta vastata lapsen tarpeisiin ja hyväksyä erilaisuutta sekä halua tehdä yhteistyötä viranomaisten ja lapsen omien vanhempien kanssa. Tukiperheenä voi toimia lapsiperhe, pariskunta tai yksinasuva aikuinen.

Tukiperheeltä ei edellytetä sosiaalialan koulutusta. Tukiperheeksi ryhtyvän tulee olla vähintään 25-vuotias. Toiminnan yläikäraja on 65 vuotta.

Toimintaan sitoudutaan aina vuodeksi kerrallaan. Tukiperheille maksetaan toiminnasta pieni palkkio ja kulukorvaus. Lisäksi tukiperheille järjestetään tukea erityisesti tukisuhteen alkaessa. Lisäksi tukiperhe saa uutisia sähköpostitse sekä koulutusta ja virkistystä retkien ja teemailtojen muodossa.

(Tekstiä on muokattu 16.3.2020 klo 15:55. Tekstiin on lisätty tieto koulutuksen peruuntumisesta.)


Lisätietoja

Sosiaalityöntekijä
Katja Kekki
puhelin 040 653 5134
sähköposti [email protected]


Teksti Johanna Toivanen