Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Tampere etsii tukihenkilöitä lapsille ja nuorille

Julkaistu 5.3.2020 15.11

Haluaisitko toimia lapsen tai nuoren aikuisena tukihenkilönä? Tampereen kaupunki etsii nyt uusia tukihenkilöitä lapsille ja nuorille Tampereella ja Orivedellä. Osallistu huhtikuussa järjestettävään verkkokoulutukseen.

Poika pelaa jalkapalloa.
 

Jos olet tasapainoinen ja pitkäjänteinen aikuinen, tule mukaan tukihenkilötoimintaan. Mukaan toivotaan erityisesti miehiä. Moni poika jonottaa tällä hetkellä miespuolista tukihenkilöä.

Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi kevään tukihenkilökoulutusta ei pidetä Perheiden talossa, kuten oli aiemmin ilmoitettu. Sen sijaan tukihenkilökoulutus järjestetään kaksiosaisena verkkokoulutuksena: ensimmäinen osa on tiistaina 21.4. klo 16.30 - 20 ja toinen osa tiistaina 28.4. klo 16.30 - 20.

Kaikki uudet tukihenkilötoiminnasta kiinnostuneet pääsevät etänä mukaan. Ilmoittaudu etäkoulutukseen osoitteella tukihenkilo(at)tampere.fi (huomaa o-kirjain sähköpostiosoitteessa). Osallistumislinkki toimitetaan ilmoittautuneille lähempänä etäkoulutuksen ajankohtaa.

Tukihenkilö tapaa lasta tai nuorta noin kaksi kertaa kuukaudessa

Tukihenkilö on vapaaehtoistyöntekijä, joka tapaa tuettavaa lasta tai nuorta säännöllisesti mukavan yhteisen tekemisen parissa.

Tukihenkilön voi saada 7–17 -vuotias tamperelainen tai orivesiläinen lapsi tai nuori, joka tarvitsee tuekseen perheen ulkopuolista aikuista ystävää. Tukihenkilöistä on pulaa, sillä tukea kaipaavia lapsia ja nuoria on paljon. Osa heistä saattaa jonottaa omaa tukihenkilöään jopa yli vuoden.

Tukihenkilöksi etsitään kaikenikäisiä tavallisia, luotettavia ja turvallisia aikuisia, joiden oma elämä on tasapainossa ja joilla on mahdollisuus antaa aikaa lapselle tai nuorelle. Tukihenkilöllä ei tarvitse olla omia lapsia eikä ammatillista kokemusta lapsista tai nuorista. Tukihenkilö tapaa tuettavaa lasta tai nuorta noin kaksi kertaa kuukaudessa.

Tukihenkilöksi toivotaan aikuista, jonka kanssa voisi esimerkiksi jutella, tutustua erilaisiin harrastuksiin, käydä leffassa, uimahallissa tai vaikka saada apua läksyihin.

Moni poika toivoo tukihenkilöksi miestä

Etenkin miehistä on pulaa tukihenkilötoiminnassa, sillä heitä kaivataan tukihenkilöiksi paljon.

- Tälläkin hetkellä meillä on tukihenkilöjonossa paljon poikia, jotka asuvat äitinsä kanssa ja kaipaavat elämäänsä miespuolista aikuista, miehenmalliksi ja kaveriksi esimerkiksi kalareissulle tai jääkiekko-otteluun, kertoo tukihenkilöiden kouluttaja, sosiaalityöntekijä Anna-Mari Junes.

Tukihenkilöä tarvitsevissa lapsissa on esimerkiksi erityisen tuen tarpeessa olevia lapsia, maahanmuuttajalapsia, yksinhuoltajaperheestä tulevia lapsia tai lapsia, jotka ovat yksinäisiä tai joiden vapaa-aikaan kuuluu paljon pelaamista.

- Tukihenkilöä odottaa myös lapsia, joilla on neuropsykiatrisia erityispiirteitä. Nämä piirteet ilmenevät usein ylivilkkautena tai impulsiivisuutena. Lapsella saattaa olla myös vaikeutta muodostaa sosiaalisia suhteita ikätovereihin, joten tukihenkilöä tarvitaan tueksi esimerkiksi kaveripiirin laajentamisessa, toteaa Anna-Mari Junes.

Tukihenkilökoulutuksissa vapaaehtoisille annetaan tietoa ja toimintaohjeita myös erityislasten kohtaamiseen, joten kenenkään ei tarvitse arkailla erityislapsenkaan tukihenkilöksi ryhtymistä.

Tukihenkilöä etsitään usein myös perheisiin, joilla ei ole tukiverkkoa Tampereella. Samoin tukihenkilöä voivat tarvita nuoret, jotka toivovat tukea esimerkiksi aikuiseksi kasvamisessa.

Tukihenkilöksi ryhtyminen tuo hyvää mieltä myös aikuiselle

Tukihenkilölle itselleen toiminta antaa hyvän mielen toisen auttamisesta, mahdollisuuden tärkeän ja joskus jopa elinikäisen ihmissuhteen luomiseen, uusia näkökulmia omaan elämään sekä mukavaa ja merkityksellistä tekemistä vapaa-aikoihin.

Tukihenkilötoiminta tuo tullessaan myös uusia aikuiskontakteja: vertaistukea, koulutuksia, teemailtoja, tapaamisia ja virkistyspäiviä yhdessä toisten vapaaehtoisten sekä tuettavan kanssa.

Toiminta on vapaaehtoistyötä, josta tukihenkilölle maksetaan pieni palkkio ja kulukorvaus. Tukihenkilöksi ryhtyvän rikostausta selvitetään lain 148/2014 mukaisesti.

(Tekstiä on muokattu 8.4.2020 klo 11.30. Tekstiin on lisätty tieto Perheiden talossa järjestettävän tukihenkilökoulutuksen peruuntumisesta ja tieto vastaavan verkkokoulutuksen järjestämisestä.)


Lisätietoja

Sosiaalityöntekijä
Anna-Mari Junes
puhelin 040 806 2181
sähköposti [email protected]


Teksti Johanna Toivanen