Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Tampere ottaa käyttöönsä ilmastobudjetin

Julkaistu 22.11.2019 11.10

Tampereen kaupunki ottaa käyttöönsä ilmastobudjetin vuonna 2020. Sen avulla kaupunki tuo näkyväksi ilmastotoimiaan ja niihin budjetoituja taloudellisia resursseja. Samalla seurataan kaupungin toimenpiteiden riittävyyttä asetetun hiilineutraaliustavoitteen suhteen.

Ilmastobudjetti sisältyy valtuuston päätöksen mukaisesti nyt ensimmäisen kerran kaupungin talousarvioon.

– On hienoa olla edelläkävijänä innostamassa muitakin kaupunkeja uusiin avauksiin ja tuomassa kuntalaisille budjetin kautta ilmastotyötämme näkyväksi, sanoo pormestari Lauri Lyly.

Myös kasvihuonekaasupäästöjä voi budjetoida eli päästöille asetetaan vuosikohtainen enimmäismäärä. Tasoa ei tulisi ylittää, jotta pysytään oikeassa kehitysvauhdissa asetetun tavoitteen saavuttamiseksi.

Ilmastobudjetti ei suoraan lisää ilmastotoimiin käytettävää rahaa, mutta se havainnollistaa, kuinka paljon toimia kaupunki tekee ilmastotavoitteensa eteen. Samalla se antaa mahdollisuuden käydä keskustelua resurssien kohdentamisesta uudelleen. Päästöjen, toimenpiteiden ja kustannusten toteutumista tullaan seuraamaan vuosittain tilinpäätöksen yhteydessä.

– Ilmastobudjetin vahvuus on sen mahdollistama avoimempi keskustelu. Se lisää läpinäkyvyyttä tuomalla ilmastotoimet ja niihin käytetyt taloudelliset resurssit esiin, kertoo talousjohtaja Jukka Männikkö.

Tuore Tampereen ilmastobudjetti vuodelle 2020 on ensimmäinen askel, ja sitä tullaan kehittämään entistä kattavammaksi tulevina vuosina. Tampere on ottanut mallia muun muassa Oslosta, jossa maailmanlaajuista kiinnostusta herättänyt ilmastobudjetti on laadittu jo kolmena vuonna. Tampereen esimerkin myötä myös useat muut Suomen kaupungit ovat kiinnostuneita ilmastobudjetoinnista.


Lisätietoja

Kehittämisasiantuntija
Emmi Nieminen
puhelin 044 423 5136
sähköposti [email protected]

Energia- ja ilmastoasiantuntija
Elina Seppänen
puhelin 040 800 7253
sähköposti [email protected]


Teksti Raija Lindell