Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Ratikan taidetta osaksi Valoviikkoja - Valohahmot odottavat jo Ratikkaa Hämeenkadulla

Julkaistu 5.11.2019 12.16

Tampereen Hämeenkatu on aina Valoviikkojen aikaan ollut näyttävästi valaistu. Nyt raitiotietyömaan aikaan kadun yllä vaijereissa olevien valokuvioiden määrää on vähennetty ja katse on suunnattu kohti tulevaisuutta. Talvikausille 2019-2020 ja 2020-2021 Valoviikoille on haettu Ratikkaan ja valoon liittyvää taidetta. Marraskuun alusta Hämeenkadun varrella, lippojen ja kattojen päällä, nähdään kymmenen valkoista valoa hehkuvaa hahmoa, joiden taustalla hehkuu Ratikan punainen valo.

Valotaideteos
 

- Haluamme tuoda myös Ratikan väliaikaisella taiteella valoa vuoden pimeimpään aikaan, mutta rakennustyömaa tuo siihen omat haasteensa. Koska perinteisillä valokuvioilla ei voida jatkaa, annoimme haasteen valaistussuunnittelijoiden pohdittavaksi, projektipäällikkö Antti Haukka Tampereen kaupungin raitiotien kehitysohjelmasta kertoo.

Ratkaisuna syntyi teos valohahmoista, joita on asennettu Sokoksen ja Stockmannin sisäänkäyntien katosten päälle ja Koskipuiston Puisto-ravintolan kattotasanteelle.

- Meille syntyi ajatus Kyytiläisistä, jotka odottavat ensimmäistä Ratikkakyytiä. Kyytiläiset-valotaideteos on valmistettu Latviassa teosideamme mukaan taiteilija Elo Liivin muotoilemina. Taiteilija on veistänyt useita ihmisveistoksia, mutta materiaalina alumiiniputki ja teosten päällisenä käytetty valkoinen rehupaalimuovi olivat hänelle uusia, valaistussuunnittelija Annukka Larsen WSP Finland Oy:stä selostaa.

- Kyseessä on hyvin ainutlaatuinen valotaideteos - vastaavia valoa hehkuvia ihmishahmoja en ainakaan itse muista nähneeni valotapahtumissa maailmallakaan. Teokset on valmistanut jouluvalovalmistaja MK Illumination Baltic ja myös heille tämä oli uusi haaste, Larsen jatkaa.

Kyytiläiset siirtyvät 8.3.2020 jälkeen varastoon odottamaan seuraavan syksyn Valoviikkoja. Valoviikot on osa Tampereen kaupungin keskustan kehittämisohjelmaa, joka toteuttaa kaupunkistrategian päämääriä keskustan alueella. Valoviikkojen valoaiheet Hämeenkadulla asennetaan tulevaisuudessa uusiin valaisinpylväisiin, ja niiden suunnittelu on parhaillaan käynnissä.

Teoksen tiedot:

Teosidea ja suunnittelu: WSP Finland Oy, Design Studio, Tampere, valaistussuunnittelijat Annukka Larsen ja Heini Myllyoja

Taiteellinen muotoilu: taiteilijat Elo Liiv, Põvvat Kama

Toteutus: MK Illumination Baltic

Tilaaja: Tampereen kaupunki/ Tampereen keskustan kehittämisohjelma sekä Raitiotien kehitysohjelma

Asennus: Tampereen VERA


Lisätietoja

Tampereen kaupunki, raitiotien kehitysohjelma
Projektipäällikkö
Antti Haukka
puhelin 040 180 7096
sähköposti [email protected]

WSP Finland Oy Projektipäällikkö
Annukka Larsen
sähköposti [email protected]

Tampereen kaupunki, Keskustahanke
Hankekehityspäällikkö
Markus Joonas
puhelin 050 345 0705
sähköposti [email protected]