Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Muumimuseo juhlii Muumipeikon 75-vuotissyntymäpäivää näyttelyllä

Julkaistu 5.11.2019 8.00

Vuonna 2020 juhlitaan Muumipeikon 75-vuotissyntymäpäivää. Juhlavuoden kunniaksi Muumimuseo osallistuu näyttelyn merkeissä #OURSEA-projektiin, joka on Moomin Charactersin ja John Nurmisen Säätiön laaja Itämeren suojelukampanja. Itämeri on maailman nuorin meri ja meidän ainoa meremme, joten pidetään siitä huolta.

"Minun saareni on yhtä elävä kuin puut ja meri. Kaikki on elävää."

Tove Jansson, Muumipappa ja Meri, 1965

Muumimuseon vuoden 2020 vaihtuva näyttely vie meidät merelle muumien kanssa. Meri on Muumi-kirjoissa toistuva teema, ja Itämeri oli Tove Janssonille (1914–2001) merkittävä inspiraation lähde. Muumilaaksoa ympäröivässä meressä ja muumien tyrskyisissä tarinoissa on kaikuja Janssonille henkilökohtaisesti tärkeästä Itämerestä. Jansson punoi meriteeman useisiin muumikertomuksiin. Meri piirtää Muumilaakson ääriviivat, samalla tavoin kuin Itämeri Suomen.

Tässä näyttelyssä muumit johdattelevat meitä luontoystävälliseen elämäntapaan kirjojen alkuperäiskuvituksin. Muumit seikkailevat merellä, muuttavat majakkaan ja huviretkeilevät rantakallioilla. Tarinoiden ja niiden kuvitusten taustalla usein aaltoilee meren ulapan kaukainen horisontti. Elävä meri on kuin kirjan hahmo.

Muumit kohtelevat luontoa aina kunnioittavasti. Muumit matkustavat, syövät ja elävät ympäristönsä kanssa yhteisymmärryksessä. Muumien elämäntyyli jättää yksinkertaisuudessaan vähän jälkiä, maalle tai merelle. Kuten muumit, arjen pikkuisia ympäristötekoja voi tehdä meistä jokainen, ja Itämerta voimme suojella kaikki yhdessä. Merikin muodostuu pienistä pisaroista.

15.2.2020–31.1.2021 Muumit ja meri
Muumimuseo


Tove Jansson: kansikuvapiirros kirjaan Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia, 1981. Muumimuseo, Tampereen taidemuseon Muumilaakson kokoelma. © Moomin CharactersTM

Lisätietoja

Muumimuseo
Tampere-talo
avoinna ti–su klo 10–17


Kuvat Jari Kuusenaho