Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Metso TALK puhuttaa marraskuussa

Julkaistu 31.10.2019 13.52

Pääkirjasto Metson lavalla pohditaan marraskuussa lukutaidon ja medialukutaidon roolia nyky-yhteiskunnassa. Metso TALK -keskustelusarjaa voi seurata suorana myös etänä Radio Moreenista tai kirjaston YouTube-kanavalta.

Siri Kolu ja Aleksis Salusjärvi
 

Tampereen kaupunginkirjaston ja Tampereen yliopiston toimittajakoulutuksen yhteistyössä järjestämä Metso TALK -keskustelusarja järjestetään marraskuussa jo kolmatta kertaa. Tänä vuonna sarjassa pureudutaan lukutaidon merkitykseen, demokratian tilaan sekä tekoälyn mukanaan tuomiin uhkiin ja mahdollisuuksiin. Vieraiksi saadaan kirjailija Siri Kolu, kulttuuritoimittaja ja kirjailija Aleksis Salusjärvi, kirjailija ja dokumenttiohjaaja Elina Hirvonen, tietokirjailija ja professori Juha Herkman, kirjailija ja tiedetoimittaja Tiina Raevaara sekä tulevaisuudentutkija Aleksi Neuvonen. Vieraita haastattelevat toimittajaopiskelijat.

Metso TALK -illat järjestetään pääkirjasto Metsossa, ja tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Myös yleisöllä on mahdollisuus kommentoida keskustelua ja esittää vieraille kysymyksiä paikan päällä tai Twitterissä aihetunnisteella #metsotalk.

Keskusteluita voi kuunnella suorana lähetyksenä myös Radio Moreenista sekä katsoa suoratoistona tai tallenteena kirjaston YouTube-kanavalta. Etälähetykset toteutetaan yhteistyössä Tampereen kaupungin nuorisopalveluiden Pajaston kanssa.

Metso TALK 2019

Metso TALK: Joukkoon luetut
ke 6.11. klo 18, pääkirjasto Metso, Metson lava
Lukutaito on kansalaistaito, jonka puute johtaa pahimmillaan yhteiskunnasta syrjäytymiseen. Silti heikkojen lukijoiden määrä ja hajonta lukutaidossa kasvavat. Millaista lukutaitoa nykymaailmassa tarvitaan ja millä lukuintoa saisi lisättyä? Vai tarvitseeko kaikkien edes osata lukea perinteistä kirjaa? Aiheesta keskustelemassa kirjailija Siri Kolu ja kulttuuritoimittaja, kirjallisuuskriitikko Aleksis Salusjärvi.

Metso TALK: Katoava kansantaju
ke 13.11. klo 18, pääkirjasto Metso, Metson lava
Trump, Brexit, äärioikeiston nousu – viime vuosien politiikasta ei ole yllättäviä käänteitä puuttunut. Kansa päättää ja pulinat pois, mutta kenellä on todellinen valta totuuden jälkeisessä ajassa? Kuinka tunnistaa populismi ja potaska vaikuttajien ja valemedioiden viesteistä? Entä onko auringon alla sittenkään mitään uutta? Aiheesta keskustelemassa kirjailija, dokumenttiohjaaja Elina Hirvonen ja tietokirjailija, professori Juha Herkman.

Metso TALK: Datana maailmalla
ke 20.11. klo 18, pääkirjasto Metso, Metson lava
Digitalisaatio etenee hyökyaallon lailla. Minkä paikan se jättää lopulta ihmiselle? Ohjaammeko me algoritmeja vai ne meitä? Entä pitääkö tekoälyn yhä rajattomammiksi käyvistä taidoista olla myös huolissaan? Aiheesta keskustelemassa kirjailija, tiedetoimittaja Tiina Raevaara ja tulevaisuudentutkija Aleksi Neuvonen.

Etälähetykset ja tallenteet:

Ulkoinen linkkiRadio Moreeni 98,4 MHz

Ulkoinen linkkiKirjaston YouTube-kanava

Lisätietoja:

Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut
kirjaston tapahtumakoordinaattori
Anna Szalay
p. 040 800 4836, anna.szalay(at)tampere.fi

Tampereen kaupunginkirjasto
kirjastonhoitaja Tuija Valli
040 540 2853, tuija.valli(at)tampere.fi

Tampereen yliopiston toimittajakoulutus
yliopistonlehtori Marko Ala-Fossi
p. 040 190 4149, marko.ala-fossi(at)uta.fi


Teksti Emma Salmi