Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Julkisen taiteen kokonaisuus juhlistaa Tampereen päivää Tammerkosken rannoilla 6.10. asti

Julkaistu 27.9.2019 11.42

Tampereen syntymäpäivää, Tampereen päivää, juhlitaan 27.9. - 6.10. Kaupungin 240-vuotisjuhlavuoden ja Euroopan kulttuuripääkaupunkihaun kunniaksi tänä vuonna teemana on kulttuuri. Kulttuuri näkyy juhlaohjelmassa monissa tapahtumissa ja erityisesti ainutlaatuisessa julkisen taiteen kokonaisuudessa, joka nähdään Tammerkosken rantareitillä. Tampere tarjoaa teoskokonaisuuden ”Tampere 240 - taidetta Tammerkosken varrella” syntymäpäivälahjaksi kaupunkilaisille.

Tampere 240 - Taidetta Tammerkosken varrella
 

Tampere 240 - Taidetta Tammerkosken varrella -taidekokonaisuus esittelee kahdeksan ainutlaatuista teosta 240 tunnin ajan, 27.9. - 6.10. Kosken alueesta luodaan elämyksellinen ja erityinen kulkureitti sekä tamperelaisille että kaupungissa vieraileville matkailijoille.
Tapahtuman luontiin kutsuttiin mukaan sekä kotimaisia että kansainvälisiä nykytaiteilijoita. Lukuisista mielenkiintoisista ehdotuksista taidekokonaisuuteen valittiin mukaan Maija Kovarin Kosken kuulemat -veistossarja, Anna Pekkalan Pushing Daisies -dinosaurusveistokset, Marko Vierimaan Loistavat pelit -valoteos Vapriikissa, ystävyyskaupunki Tarton ja NGO Valgusklubin yhteistyönä toteutettu valoinstallaatio Headline, Flowers of Life -ryhmän Initium, Petteri Jerkun Knut-valotaideteos, Richard Röhrhoffin Toivomuspuu sekä Minna Leinosen ja Jussi Suonikon Haamuratikka.

Maija Kovarin Kosken kuulemat on Tammerkosken rannat Mältinrannasta Kehräsaareen valloittava installaatio. Kymmenosainen veistosteos koostuu kosken rannoilla kuulluista lauseista, jotka paljastavat tamperelaisen mielenmaiseman ilot, murheet, ja arkisen viisauden. Anna Pekkalan Pushing Daisies -teoksen kolme suurta dinosaurusveistosta sijaitsevat Aleksandra Siltasen puistossa Tammerkosken yläjuoksulla ja rantareitin loppupäässä Vuolteentorilla. Teos tarkastelee maailman historiaa ja maapallon nykyistä tilaa, taustalla on kasvava huoli ilmastonmuutoksesta ja lajien massasukupuutosta.

HEADLINE-installaatio ammentaa inspiraationsa virolaisesta, mutta myös suomalaisesta kulttuuriperinnöstä ja perinteisistä kuvioista esimerkiksi tekstiileissä. Teos koostuu Tampellan seinään heijastettavasta valokuviosta sekä kuusi metriä korkeasta veistoksesta. Sen ovat suunnitelleet Elo Liiv, Alyona Movko ja Taavi Suisalu. Samalla alueella sijaitsevan Museokeskus Vapriikin toisen kerroksen ikkunoihin taas syttyy Marko Vierimaan Loistavat pelit -valoteos. Nämä viisi ikkunaa sijaitsevat Suomen pelimuseossa, joten teos saa vaikutteensa pikselitaiteesta ja kaikille tutusta pelikuvastosta.

Flowers of Life -ryhmän Initium koostuu suurista, uv-valaistuista hohtavista "kukista", jotka pimeässä näyttävät leijuvan itsekseen ilmassa. Teos luo maagisen vaikutelman: sen taide kumpuaa "pyhästä geometriasta", luonnon ja kosmoksen symmetriasta ja niissä vallitsevista mittasuhteista. Petteri Jerkun valotaideteos Knut puolestaan tutkailee uuden elämän syntymää ja sen haurautta. Teoksen inspiraatio ja tematiikka kumpuavat taiteilijan oman lapsen syntymän kautta koetuista asioista. Teos toimii kunnianosoituksena Suomen terveydenhuollolle sekä Tampereen yliopistollisen sairaalan henkilökunnalle ja heidän upealle työlleen. Teos toteutetaan osana Tampereen Ratikan taideohjelmaa.

Saksalaisen Richard Röhrhoffin Toivomuspuu on hauska, yleisöä osallistava valo- ja ääniteos lehmuksessa, joka sijaitsee Kulttuuritalo Laikun, Vanhan kirkon ja Tampereen Teatterin välissä. Teoksessa katsoja saa esittää puulle toivomuksen verkkosivun kautta - puu toteuttaa sen toiveen, joka saa paikalla olevilta henkilöiltä eniten ääniä joko musiikkina, runomuodossa tai räppinä. Äänitaide jatkuu Minna Leinosen ja Jussi Suonikon Haamuratikka-teoksessa, joka luo kuvitteellisen ratikan kulkemaan Hämeenkadulle ja pysähtymään Koskipuiston pysäkille. Ohikulkijat saattavat havahtua teoksen ääniin ja jäädä hetkeksi kuuntelemaan niitä - tai ohittaa ne, miettien oliko se vain kuvitelmaa. Haamuratikka ei ravistele äänenvoimakkuudellaan, vaan on kepeä mielikuvitusmatka kaupungin ääniin.

Osa teoksista saa näyttävyyteensä valosta, joten ne ovat parhaimmillaan illan pimetessä iltakuuden jälkeen.

Rantareitin teosten lisäksi Tampereella nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa upea vesi- ja valoshow Tanssivat vedet, kun Tammerkoski muuttuu kolmesti illan aikana Dancing Fountain -suihkulähde-esityksen näyttämöksi. Valaistut vesisuihkut nousevat peräti 25 metrin korkeuteen ja tanssivat Tammerkoskessa musiikin tahdissa. Esitys nähdään päivittäin 27.9.–5.10. iltaisin klo 19 (kesto 6 min), klo 20 (kesto 6 min) ja klo 21 (kesto 15 min). Lauantaina 5.10. esitys pidetään klo 19 alkavien Valoviikkojen avajaisten jälkeen ja se on tavallista upeampi pyroefekteineen. Tämän jälkeen nähdään vielä "tavalliset" esitykset klo 20 ja 21.

Lisää taideteoksista sekä niiden sijainnit:

Maija Kovarin teoksesta Kosken kuulemat
Osa Maija Kovarin installaatiosta Kosken kuulemat.

Lisätietoja

Koordinaattori
Aliisa Piirla
puhelin 050 523 2134
sähköposti [email protected]


Kuvat Laura Vanzo