Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Lukioissa kokeillaan käytettyjen kirjojen sähköistä kauppapaikkaa

Julkaistu 12.9.2019 14.30

Tampereen kaupungin lukiot ja Exebit Oy aloittavat syyskuussa yhteistyönä kokeilun, jolla tavoitellaan alhaisempia oppimateriaalikustannuksia toisen asteen opiskelijoille.

Exebit Oy on Tampereen klassillisen lukion opiskelijoiden perustama startup-yritys. Yritys voitti maaliskuussa 2019 nuorten yrityskilpailun ideallaan, joka perustui käytettyjen koulukirjojen kauppapaikkaan toisen asteen opiskelijoille. Yritys tuottaa ohjelmistokehityspalveluita ja kehittää omia tuotteitaan.

Tampereen kaupungin lukiot lähtevät kokeilemaan yhdessä Exebitin Oy:n kanssa, miten lukiolaiset innostuvat itse myymään ja vuokraamaan käytettyjä oppikirjojaan ilman välikäsiä. Kokeilu käynnistyy 16.9.2019.

Kokeilussa Tampereen kaupungin lukioiden opiskelijat voivat myydä, ostaa ja vuokrata lukiokirjojaan puhelimella käytettävän Cbook-sovelluksen välityksellä. Cbook on ladattavissa ja käytettävissä ilmaiseksi Play-kaupasta 16.9.2019 alkaen ja App Storesta syyskuun loppupuolella. Kirjautuminen onnistuu Tampereen kaupungin lukiolaisilta opiskelijoiden käytössä olevin Wilma-tunnuksin.

Opetushallituksen selvityksen perusteella lukio maksaa opiskelijalle keskimäärin 2500 euroa. Suurin osa tästä kustannuksesta tulee lukiokirjoista. Käytettyjä oppikirjoja välittäviä palveluntarjoajia on useita, mutta ne ottavat oman osansa rahaliikenteestä. Kokeilussa pyritään selvittämään, mikä vaikutus olisi sillä, jos opiskelijat kävisivät kauppaa suoraan keskenään tai vuokraisivat kirjoja ja oppimateriaaleja toisilleen.

Useaa oppiainetta, kuten biologiaa, maantiedettä, fysiikkaa, kemiaa, psykologiaa ja filosofiaa, on lukiossa vain yksi tai kaksi pakollista kurssia, joita kaikki opiskelevat. Jos näitä oppiaineita ei kirjoita ylioppilaskirjoituksissa, oppimateriaaleja tarvitsee vain pakollisten kurssien ajan. Jos osallistuu näiden aineiden ylioppilaskirjoituksiin, pakollisten kurssien oppimateriaaleja tarvitsee kurssien opiskelun jälkeen vasta ylioppilaskirjoituksiin valmistautuessa. Voisiko usea opiskelija tällä välillä vuokrata kirjaa pakollisten kurssien oppimateriaaliksi edullisesti ja kirjan omistaja saada oppimateriaalikustannuksistaan osan takaisin?

Tampereen kaupungin lukiot ovat mukana TASE-hankkeessa, jonka päämääränä on löytää keinoja toisen asteen opiskelijoiden oppimateriaalikustannusten alentamiseen. Yksi hankkeessa kokeiltavista keinoista on fyysisten oppikirjojen nykyistä tehokkaampi kierrättäminen kevyen puhelinsovelluksen avulla.

Exebit Oy voitti maaliskuussa 2019 yrityskeskus Ensimetrin nuorille suuntaaman yrityskilpailun ideallaan lukiokirjojen myyntisovelluksesta. Sovellusta on nyt yhteistyössä kehitetty myös vuokraustoimintaan. Kokeilun jälkeen päätetään jatkotoimista.


Lisätietoja

Opinto-ohjaaja
Katja Jussila
puhelin 040 800 4185
sähköposti [email protected]