Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Hiedanrannan energiatavoitteita näkyväksi taidekisalla

Julkaistu 5.9.2019 16.00

Hiedanrannan energiataidekisan voittajat on valittu. Energiataidekisassa etsittiin ideoita, joiden pohjalta Tampereen kaupunki voisi toteuttaa aurinkopaneeleista koostuvan, energiaa tuottavan taideteoksen Hiedanrantaan. Arvo Yli-Kerttulan ja Aleksi Anttilan työt palkitaan Hiedanrannan Jukolassa 5.9.2019.

Lisäksi raati huomioi Leonardo Castro-Carneiron ja Oskari Telilän työt kunniamaininnoin. Hiedanrannan puutarhajuhlissa 17.8. järjestettyyn kaikille avoimeen kisaan osallistui iso joukko ideoitsijoita. Kilpailuun jätettiin kaikkiaan lähes 60 työtä, joihin voi tutustua kilpailun Flickr-sivulla Ulkoinen linkkiEnergiataidekilpailun työt 2019 .

Aurinkopaneelitaideteos

Tampereen kaupunki selvittää parhaillaan Hiedanrannassa, mikä vanhojen tehdasrakennusten julkisivuista soveltuisi parhaiten taideteoksen vaatimuksiin. Kun paikka selviää, kaupunki hankkii teoksen toteutuksen. Aurinkopaneelitaideteos tulee olemaan energian ja vähähiilisyyden maamerkki. Se muistuttaa kaupunkilaisia siitä valtavasta mahdollisuudesta, joka energiaan ja hiilinieluna toimivaan kaupunginosaan liittyy, niin tulevien sukupolvien hyvinvoinnin kuin pirkanmaalaisten yritysten kansainvälisten liiketoimintamahdollisuuksien kannalta.

Hiedanrannalla vaativat energiatavoitteet

Tampereen kaupunginvaltuuston hyväksymänä tavoitteena Hiedanrannalle on tuottaa enemmän kuin kuluttaa ja olla hiilinielu. Kaupunki tekee monella rintamalla työtä näiden inspiroivien tavoitteiden taklaamiseksi. Ilman kaupunkilaisten osallistumista ja omistajuutta hienotkin tavoitteet ovat vain sanoja paperilla. Siksi on tärkeää tuoda energia putkistoista ja sähköjohdoista ulos näkyväksi ja ymmärrettäväksi.

Kehityshankkeet etsivät keinoja kestävään kehitykseen

Hiedanrannassa on meneillään useita kehityshankkeita, joilla muun muassa pyritään käyttämään Näsijärven pohjassa makaava nollakuitu hyödyksi sekä varastoimaan auringon energia talven pimeiksi kuukausiksi. Hankkeiden avulla pyritään löytämään keinoja, joilla ohjata Hiedanrannan alueen rakentuminen hiilinieluksi. Alueella on tarkoitus tehdä kestäviin energioihin liittyviä kokeiluja.

Hiedanrannasta suunnitellaan 25 000 asukkaan ja 10 000 työpaikan kaupunginosaa. Yhdessä Lielahden kanssa se muodostaa läntisen Tampereen vetovoimaisen keskuksen, jossa on hyvä asua, tehdä töitä ja viettää vapaa-aikaa. Tulevaisuuden kaupunginosa perustuu kestäville ja älykkäille ratkaisuille, jotka helpottavat kaupunkilaisten arkea.

Hiedanrannan energiataidekilpailun kilpailutyöt
Vasemmalla toteutuksen pohjaksi valittu Arvo Yli-Kerttulan työ Musta aukko ja oikealla Aleksi Anttilan työ Kukka ja hirviö.
Hiedanrannan energiataidekilpailun kilpailutyöt
Kunniamaininnan saivat työt Ilotulitus (vasemmalla), tekijä Leonardo Castro-Carneiro, sekä Sateenkaari, tekijä Oskari Telilä.
Visualisointi kilpailutyöstä
Visualisointi Arvo Yli-Kerttulan työstä Musta aukko tehtaan seinällä. Kuva: Arkkitehdit MY.

Lisätietoja

Projektipäällikkö
Tuomas Vanhanen
puhelin 044 486 3818

Hankekehitysjohtaja
Reijo Väliharju
puhelin 050 388 0901


Teksti Tuomas Vanhanen, Eija jokinen