Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Espanjansiruetanasta runsaasti havaintoja Nekala-Turtola-alueella

Julkaistu 30.8.2019 11.27

Nekalasta Turtolaan ulottuvalla alueella on tehty runsaasti havaintoja espanjansiruetanasta, joka on kansallisesti haitallinen vieraslaji. Syksy ja kevät ovat otollista aikaa espanjansiruetanan torjumiseen, sillä sateet saavat ne liikkeelle. Alueelle, muun muassa Vihiojan reitin varteen, on nyt viety espanjansiruetanan torjunta- ja tunnistamisohjeita lähinnä puisiin valopylväisiin.

Espanjansiruetana voi aiheuttaa haittaa etenkin puutarhoissa ja viljelmillä. Jos pystyy tunnistamaan espanjansiruetanan, sen hävittäminen on suositeltavaa. Etanat tulee lopettaa mahdollisimman nopeasti, esimerkiksi laittamalla ne kiehuvaan veteen, etikka-, saippua- tai suolaliuokseen tai leikkaamalla ne kahtia.

Kuolleet etanat laitetaan sekajäteastiaan suljetussa astiassa tai pussissa. Tähän tarkoitetukseen voi käyttää esimerkiksi korkillisia käytettyjä maitopurkkeja tai jaossa olevia koirankakkapusseja. Jos etanoiden hävittämiseen käyttää nestettä, se kannattaa valuttaa pois ennen roskikseen laittamista.

Älä sekoita espanjansiruetanaa ukkoetanaan, josta ei ole haittaa. Espanjansiruetanahavainnoista voi ilmoittaa ensisijaisesti vieraslajit.fi -sivustolla, josta löytyy myös lisätietoa lajista.

Espanjansiruetana

Espanjansiruetanan pituus on noin 7–14 cm, ja väri vaihtelee punertavan ruskeasta lähes mustaan. Selälle käännettäessä näkyy yksivärinen vatsapuoli. Etanan selässä ei ole harjasta ja hännän pää on pyöreähkö. Jalan reunassa on mustia pystyjuovia. Espanjansiruetana viihtyy ihmisasutuksen läheisyydessä.

Musta espanjansiruetana
espanjansiruetana - Arion vulgaris Pekka Malinen,CC-BY-NC-4.0

Ukkoetana

Ukkoetana voi kasvaa jopa 20 cm pitkäksi. Väritys vaihtelee ruskean, mustan ja harmaan sävyissä. Selässä on harjanne ja hännän pää on terävä. Selälle käännettäessä näkyy kolmijuovainen vatsapuoli. Ukkoetana viihtyy enimmäkseen metsissä.

Musta ukkoetana sammalikossa
ukkoetana - Limax cinereoniger Pekka Malinen,CC-BY-NC-4.0

Lisätietoja

Ympäristönsuojeluyksikkö
sähköposti [email protected]

Tampereen palvelupiste
sähköposti [email protected]
puhelin 041 730 8168


Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen, Jenna Pihlajamäki

Kuvat Pekka Malinen