Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Tampereen raitiotien seudullisen yleissuunnitelman tekijä valittiin

Julkaistu 24.5.2019 12.59

Tampereen seudullisen raitiotien yleissuunnitelman suunnittelukonsultti on valittu. Suunnitelma hankitaan Ramboll Finland Oy ja WSP Finland Oy;n muodostamalta ryhmittymältä. Ryhmittymän alikonsultteina toimivat Arkkitehdit MY Oy ja Ratatek Oy.

Tampereen kaupunki tekee sopimuksen suunnittelusta yhdessä rajanaapuriensa Pirkkalan kunnan, Kangasalan kaupungin ja Ylöjärven kaupungin kanssa. Hankinnan tavoitehinta on 1,33 miljoonaa euroa. Yleissuunnitelman laatimiseen haetaan valtionapua.

Yleissuunnitelmassa tarkastellaan neljää ratasuuntaa eli raitiotien laajentamista Tampereelta Pirkkalan, Kangasalan Lamminrahkan ja Saarenmaan sekä Ylöjärven suuntiin. Työn tavoitteena on määritellä aluevaraukset, jotka mahdollistavat Tampereen raitiotiejärjestelmän laajentamisen tulevaisuudessa.

Ensisijainen tavoite on määrittää raitiotieradan linjaus, valtion maanteiden ja rautateiden risteämiskohdat, pysäkkien alustava sijainti ja määrä, periaate raitiotien sijainnista katupoikkileikkauksessa ja säilytysvarikoiden ja sähkönsyöttöasemien alustava sijainti. Toissijaisesti tuotetaan alustavat kustannusarviot raitiotielinjojen rakentamisesta ja operoinnista.

Varautumista tulevaisuuteen

Yleissuunnitelma ei sido eikä tähtää raitiotieradan välittömään rakentamiseen, mutta se tarvitaan nyt, ettei tulevaisuudessa raitiotien jatkolinjojen rakentaminen esty tai tule merkittävästi kalliimmaksi. Myös maankäyttö voisi ilman kokonaissuunnitelmaa kohdistua epäedullisesti sen sijaan, että raitiotiejärjestelmästä saataisiin mahdollisimman suurta hyötyä.

Kaikilla ratasuunnilla on vaihtoehtoja raitiotieradan linjaukselle. Yleissuunnitelmatyöhön kuuluu linjausvaihtoehtojen vertailu vuorovaikutteisen suunnittelun ja vaikutusten arvioinnin perusteella. Keskeisistä linjauksista tehdään päätökset kuntien luottamuselimissä. Tavoitteena on tehdä päätöksiä ratalinjauksista syksyn 2020 aikana neljän yleissuunnitelman tilaajakunnan valtuustoissa.

Parhaillaan Tampereen alueella rakennetaan raitiotiejärjestelmän ensimmäistä toteutusvaihetta Hervanta - Pyynikintori - Tays. Pyynikintorilta länteen Lielahteen ja Lentäväniemeen vievän raitiotielinjan toteutussuunnittelu on meneillään.


Lisätietoja

Tampereen kaupunki, raitiotien kehitysohjelma
Kehityspäällikkö
Ville-Mikael Tuominen
puhelin 050 343 0700
sähköposti [email protected]


Teksti Anna-Leea Hyry