Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Millainen kaupunkipyöräjärjestelmä Tampereelle? - vastaa kyselyyn

Julkaistu 1.4.2019 10.12

Tampere on ottamassa pormestariohjelman mukaisesti kesällä 2020 käyttöön nykyaikaisen kaupunkipyöräjärjestelmän osana joukkoliikennejärjestelmää. Kaupunki valmistelee hankintaan liittyvää tarjouspyyntöä, ja asukkailla onkin nyt mahdollisuus vaikuttaa siihen, millainen kaupunkipyöräjärjestelmä sopisi Tampereelle. Kaupunkipyöräkysely on avoinna 1.–14.4.2019 kaupungin karttapalvelussa kartat.tampere.fi/kaupunkipyorakysely .

Pyöräilijöitä Frenckellin edustan pyöräväylällä
 

Kaupunkipyörät ovat yhteiskäyttöpyöriä, jotka ovat kaikkien käytettävissä jonkinlaista maksua vastaan. Kyselyssä voi ottaa kantaa, miten laajalla alueella pyöriä voisi käyttää, mikä olisi sopiva määrä pyöriä Tampereelle, mihin pyöriä tulisi sijoittaa ja millaisia pyörien tulisi olla. Lisäksi voi arvioida, paljonko olisi valmis maksamaan kaupunkipyörän käytöstä.

Kaupunkipyöräjärjestelmistä kertyneiden kokemuksien perusteella noin 300 metrin etäisyys asemien välillä on todettu toimivaksi. Mikäli asema on tyhjä tai täynnä, seuraava asema on tarpeeksi lähellä pyörän lainaamista tai palautusta varten. Pyöräasemat löytää helposti, jos ne sijaitsevat näkyvillä paikoilla. Yleensä asemia on sijoitettu erityisesti työpaikka- tai palvelukeskittymien ja joukkoliikenteen pysäkkien läheisyyteen eli sinne, missä pyörillä uskotaan olevan eniten käyttöä.

Kyselyssä hyödynnetään nyt ensimmäistä kertaa Tampereen kaupungin omaa karttapalvelua, josta voi valita karttapohjaksi joko ilmakuvan tai OpenStreetMap -kartan. Lisäksi vastaajille ovat käytössä muun muassa raitiotie- ja bussireitit ja -pysäkit, pyörätieverkko ja nykyiset pyöräpysäköintipaikat. Vastaaminen onnistuu niin tietokoneella kuin mobiililaitteella.

Kyselyn tuloksia hyödynnetään Tampereen kaupungin kaupunkipyöräjärjestelmän määrittelytyössä. Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan sähköpyörä kahdeksi viikoksi käyttöön. Kaupunkipyörien hankintaan liittyvät tarjouspyyntöasiakirjat julkaistaan kesällä 2019. Tavoitteena on, että tuleva toimija valitaan syksyllä 2019.


Lisätietoja

Liikenneinsinööri
Timo Seimelä
puhelin 040 758 2104


Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen