Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Tampereen kaupunki ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiri suunnittelevat aikuisten mielenterveys- ja päihdepalvelujen yhdistämistä

Julkaistu 28.2.2019 14.04

Tampereen kaupunki ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiri suunnittelevat aikuisten mielenterveys- ja päihdepalvelujen yhdistämistä vuoden 2020 alusta alkaen. Yhdistämisen valmistelua koskevan projektin käynnistämisestä päätetään Tampereen kaupunginhallituksen suunnittelukokouksessa 4.3.2019 ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallituksessa 25.3.2019.

Hanketta valmistellaan osana maakuntauudistusta, joten myös muut Pirkanmaan kunnat voivat myöhemmin liittyä mukaan.

Yhdistämistä on tarkoitus selvittää mielenterveys- ja päihdepalvelujen osalta lukuun ottamatta lasten ja nuorten psykiatriaa. Tavoitteena on parantaa mielenterveys- ja päihdepalvelujen saatavuutta ja varmistaa hoitoketjujen toimivuus. Pyrkimyksenä on vahvistaa avohoidon ensisijaisuutta ja varmistaa sairaalahoito sitä tarvitseville. Yhdistymisen ennakoidaan tuovan pidemmällä aikavälillä myös helpotusta psykiatripulaan.

Yhdistämisen valmistelussa on keskeistä henkilökunnan mukaanotto ja viestintä. Tampereen kaupungin mielenterveys- ja päihdepalveluissa henkilöstöä on 371 ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin aikuispsykiatrialla 503,5. Yhteinen näkemys toiminnan kehittämisen tavoitteista luodaan valmistelun aikana. Apuna ehdotetaan käytettävän konsulttia. Toiminnallinen uudistus jäisi pääosin uuden organisaation tehtäväksi.

Valmistelussa on tarkoitus hyödyntää muista vastaavista hankkeista saatuja kokemuksia. Esimerkiksi Tampereella Hatanpään sairaalan ja Tays keskussairaalan sekä Turussa Turun kaupungin aikuispsykiatrian ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin aikuispsykiatrian yhdistymisessä hyväksi koetut käytännöt ja mallit otetaan käyttöön.

Hatanpään projektin tavoin valmistelua varten kaupunginhallitus sekä sairaanhoitopiirin hallitus nimeävät omat edustajansa ohjausryhmään. Johtoryhmäksi ehdotetaan Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin sote-johdon yhteistyöryhmää. Yhdistymisen yksityiskohtia hiotaan alatyöryhmissä, joiden työskentelyn projektiryhmä kokoaa sekä vie talousarvioon vaikuttavat kysymykset linjattavaksi johtoryhmään.

Valmisteluhankkeen rahoitus esitetään jaettavaksi Tampereen kaupungin, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Pirkanmaan maakuntavalmistelun kesken. Hankkeessa toimii 50 prosentin työpanoksella Pirkanmaan sairaanhoitopiirin asettama koordinointipäällikkö, muu valmistelu tehdään oman työn ohella.


Lisätietoja

Hallintoylilääkäri, palvelujohtaja
Arto Lemmetty
puhelin 040 806 3669
sähköposti [email protected]

Sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualueen johtaja
Taru Kuosmanen
puhelin 040 704 7337
sähköposti [email protected]


Teksti Marika Haapala