Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

C21: Seuraavalta hallitukselta odotetaan kumppanuuteen perustuvaa kaupunkipolitiikkaa

Julkaistu 8.2.2019 10.00

Suomen 21 suurinta kaupunkia ovat laatineet yhteiset hallitusohjelmatavoitteet. Tavoitteiden lähtökohtana on näkemys siitä, että tulevaisuuden kaupunkipolitiikka pohjautuu valtion ja suurten kaupunkien väliseen sopimukselliseen kumppanuuteen.

 

Kansallisen kaupunkipolitiikan perustana tulee olla kaupunkien laaja itsehallinto, yleinen ja jakamaton toimivalta sekä riittävät taloudelliset resurssit. Seuraavan hallituksen keskeisenä tehtävänä on luoda puitteet modernille kaupunkipolitiikalle.

Edellytykset kestävälle kasvulle luotava kaupunkipolitiikalla

Kaupungit ovat tehneet ensimmäistä kertaa yhteistä valmistelutyötä hallitusohjelmavaikuttamista varten. Tavoitteet kuvastavat, että suurimmilla kaupungeilla on vahva yhteinen näkemys ja tahtotila siitä, millaista kaupunkipolitiikkaa seuraavalla hallituskaudella tulisi toteuttaa.

On äärimmäisen tärkeää, että tuleva hallitus ymmärtää, että kyky vastata tulevaisuuden haasteisiin on kaupungeissa. Parhaimmillaan kaupunkipolitiikka on valtion ja kaupunkien rakentavaa kumppanuutta, jonka avulla luomme parempaa Suomea sekä edellytyksiä hyvinvoinnille, kestävälle kasvulle ja kilpailukyvylle, toteaa Tampereen kaupungin pormestari Lauri Lyly.

C21-verkoston hallitusohjelmatavoitteissa painotetaan toimenpiteitä kaupunkien kestävän kasvun haasteisiin vastaamiseksi. Niissä korostetaan myös toimia kaupunkien kansallisen ja globaalin saavutettavuuden vahvistamiseksi sekä kaupunkien ja valtion kumppanuutta muun muassa ilmastonmuutoksen torjunnassa ja kestävän kehityksen edistämisessä.

Kaupungistumisen myötä kaupunkien merkitys hyvinvoinnin ja toimivan arjen sekä palveluiden rakentamisessa korostuu entisestään.

Väestönkasvu, muuttovoitot, tutkimus-, kehitys- ja innovaatio-osaaminen ja eri toimialojen arvonlisäys keskittyvät kiihtyvällä vauhdilla suurimmille kaupungeille. Kaupunkien elinvoiman varmistamisessa on tärkeää luoda vahvoja osaamiskeskittymiä ja hyvää saavutettavuutta kaupunkiseutujen välillä Suomessa. Tästä hyvänä esimerkkinä on koulutukseen panostaminen sekä Suomirata Helsingistä Tampereen ja Seinäjoen kautta Ouluun, pormestari Lyly korostaa.

C21-kaupunkien verkostoon kuuluvat Helsingin lisäksi Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu, Turku, Jyväskylä, Lahti, Kuopio, Kouvola, Pori, Joensuu, Lappeenranta, Hämeenlinna, Vaasa, Rovaniemi, Seinäjoki, Mikkeli, Kotka, Salo ja Porvoo. Kaupunkien muodostama pysyvä verkosto vahvistaa kaupunkipoliittista keskustelua ja kaupunkien yhteistä edunvalvontaa.

Pormestarin_tiedote_hallitusohjelmatavoitteet_2019_C21.pdf (pdf, 2.17 Mt)


Lisätietoja

Yhteysjohtaja
Tuukka Salkoaho
puhelin 040 806 3086
sähköposti [email protected]


Kuvat VisitTampere/Laura Vanzo