Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Hiedanrantaan on rakentumassa kaikille avoin puisto ja viljelyalue

Julkaistu 21.12.2018 9.28

Tampereen kaupunki rakentaa kaikille avointa puistoa ja viljelyaluetta Hiedanrantaan Lielahden kartanopuistoon. Puisto tulee samalle paikalle, jossa Lielahden kartanon 1800-luvun lopun hyötypuutarha aikanaan sijaitsi. Syötäväksi puistoksi nimetty alue on suunniteltu yhteisölliseksi. Puistossa ihmiset voivat osallistua erilaisten syötävien kasvien viljelyyn ja hoitoon sekä kasvien hyödyntämiseen. Puiston toimintaperiaatteet sovitaan kevättalvella.

Hiedanrannan valaistuja kasvihuoneita
 

Puistossa on erilaisia viljelyalueita, käytäväverkosto sekä kohtaamispaikkana toimiva aukio. Aukio sijaitsee paikalta puretun Bobrikovin mökin paikalla. Syötävän puiston eteläosaan sijoittuu kasvihuonealue, joka on samalla valaistu tilataideteos - Hiedanrannan Valokoru.

Syötävä puiston avataan virallisesti 15.5. Talven ja kevään aikana alueella tehdään vielä kalusteiden kunnostukseen ja puiden istutusten viimeistelytöitä sekä lahoaitojen rakennustöitä. Puiston pohjoisosa on jo avoinna virkistykseen ja oleskeluun talven ja kevään aikana, mutta kasvihuonealue on aidattu vielä työmaa-aidoin ennen viljelykauden aloittamista.

Hiedanranta on tulevaisuudessa 25 000 asukkaan ja 10 000 työpaikan kaupunginosa, jonka kehitystä vauhdittavat erilaiset yhdessä tekemisen kokeilut. Syötävä puisto tarjoaa viljely- ja virkistysmahdollisuuksia siis jo kaupunginosan kehitysvaiheessa. Jatkossakin, Hiedanrannan valmistuessa, alue tulee olemaan puistoa, mutta osaan siitä voi tulla muuta puistotoimintaa. Hyötypuutarha tulee todennäköisesti jatkumaan.

ARC-hanke toi Hiedanrantaan Valokorun ja monikulttuurisen viljely-yhteisön

Hiedanrannassa on tämän vuoden ajan ollut käynnissä Marttojen koordinoima Active Refugees in the Community -viljelyhanke. ARC-hanke on tuonut Hiedanrantaan uudet kasvihuoneet eli Hiedanrannan Valokorun sekä monikulttuurisen viljely-yhteisön.

Hankkeessa kotoutus on arkista ja käytännönläheistä. Viljely kotouttavana toimintana yhdistää ihmisiä riippumatta siitä, mistä he tulevat, sekä auttaa muihin tutustumisessa ja kestävien suhteiden luomisessa.

ARC-hankkeessa on toteutettu Syötävän puiston yhteyteen Hiedanrannan Valokorua eli kasvihuoneita. Arkinen viljely-ympäristö saa Hiedanrannassa korun merkityksen, kun ovaalin malliseen asetelmaan tulevat kasvihuoneet muodostavat valaistun tilataideteoksen.

Tampereen kaupunki ja Hiedanrannan kehitysohjelma tukevat ARC-hankkeen toimintaa. Tampereen kaupunki on ohjannut Valokorun sijoittumista ja suunnittelua osana Syötävää puistoa sekä avustaa viljelyalueen pohjatöiden, vesipisteen ja ympäristön pintojen rakentamisessa ja kustannuksissa.


Lisätietoja

Viheralueiden suunnittelu:
Erikoissuunnittelija
Anna Levonmaa
puhelin 040 139 9288

Hiedanrannan kehitysohjelma:
Hankekehitysjohtaja
Reijo Väliharju
puhelin 050 388 0901


Teksti Senni Vesikallio

Kuvat Senni Vesikallio