Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Tampereen keskustan elinvoimaisuus on säilynyt korkealla tasolla

Julkaistu 20.12.2018 16.11

Tampereen keskustan elinvoimaisuus on korkealla tasolla marraskuussa toteutetun seurannan perusteella. Pientä laskua on kuitenkin koettu kevään huippuarvosta. Elinvoimaluku perustuu lauantaisin palvelevien yritysten ja tyhjien liiketilojen määrän perusteella laskettuaan arvoon. Tampereen elinvoimaluku on nyt 4,08, kun valtakunnallinen kaupunkikeskustojen keskiarvo oli viime kevään selvityksessä 2,96.

Pelättyä keskustan länsipuolen tyhjenemistä Ratinan kauppakeskuksen avaamisen jälkeen ei ole seurantalukujen valossa ole tapahtunut. Kaupungin länsipuolen liiketiloissa lauantaisin palvelevien yritysten määrä on tosin laskenut 12:lla. Tilalle on tullut arkisin palvelevia liikkeitä tai toimistoja, sillä tyhjien liiketilojen osuus länsipuolella ei ole noussut. Joidenkin liikkeiden loppuunmyyntejä ja siirtymisiä on tosin toteutumassa lähiaikoina, joten tilanne elää kuten aina kehittyvissä kaupunkikeskustoissa.

– Kokonaisuutena tarkasteltuna Tampereen keskusta on erittäin elinvoimainen kaupan keskittymä. Sitä ei voi kuitenkaan kieltää, etteivätkö raitiotyömaat jossain määrin vaikuta kivijalkakauppojen toimintaan. Toisaalta raitiotien valmistumisen jälkeen vuonna 2021 syntyy erittäin vetovoimaisia liikepaikkoja erityisesti pysäkkien läheisyyteen, muistuttaa hankekehityspäällikkö Minna Seppänen.

Tutkija Martti Wilhelmsin mukaan Tampereella niin sanottujen lauantaiyritysten osuus liiketiloissa on edelleen korkealla tasolla, 63,3 prosenttia, kun isojen kaupunkikeskustojen keskiarvo on valtakunnallisesti 56,2 prosenttia. Liiketiloja on Tammerkosken länsi- ja itäpuolella yhteensä 1650 eli lännessä 703 ja idässä 947. Laskennassa ovat mukana ne liiketilat, joilla on oma ovi kadulle tai kauppakeskukseen.

Ravintoloiden määrän kasvu on taittunut Tampereella ja laski kolmella kevään jälkeen. Keskustan länsipuolella ravintoloita on nyt kahdeksan vähemmän, itäpuolella mitattiin puolestaan kasvua 5 ravintolalla. Tampereen keskustassa on yhteensä 366 lauantaisin palvelevaa kahvilaa ja ravintolaa.

Tampereen keskustan elinvoimaa on seurattu keväästä 2015 alkaen ja vuodesta 2017 alkaen kahdesti vuodessa. Viimeinen päivitys tehtiin marraskuun lopussa. Keskustojen elinvoimalaskenta (EKK) perustuu liiketilojen kartoittamiseen ja luokittamiseen niiden käytön mukaan: lauantaisin palvelevat kaupat, ravintolat ja kahvilat, arkisin palvelevat yritykset ja tyhjät liiketilat.

Lisätietoja:
Tutkija FM Martti Wilhelms
p. 050 538 4334
martti.wilhelms(at)salokorpi.com

Viiden tähden keskusta 2030
Hankekehityspäällikkö Minna Seppänen
Tampereen kaupunki, Kehitysohjelmat
p. 040 150 9857
minna.seppanen(at)tampere.fi


Teksti Raija Lindell