Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Tampereella kokeillaan joukkorahoitusta hyvien ideoiden toteuttamiseen

Julkaistu 27.11.2018 10.28

Miten Tampereesta saataisiin vieläkin mukavampi paikka asua? Tampereen viihtyisyyttä parantavien hyvien ideoiden toteuttamiseksi Tampereella kokeillaan nyt ensimmäisenä kuntana Suomessa joukkorahoitusta.

Yleisöä Keskustorilla
 

Tampereen kaupunki käynnistää 27.11.2018 kokeilun, jossa joukkorahoituksen avulla lähdetään tukemaan asukas- ja yhteisölähtöisten hankkeiden toteutumista. Kokeilu toteutetaan Mesanaatti.me/tampere-sivustolla. Kaupunki sitoutuu osallistumaan rahoitukseen 30-40 prosentin osuudella, jos kampanja kerää riittävän laajan kannatuksen. Kaupungin osuus voi olla korkeintaan 5000 euroa.

- Jos sinulla on hyvä idea ja halua lähteä toteuttamaan sitä, voit luoda hankkeellesi kampanjan ja hakea mukaan kaupungin joukkorahoituskokeiluun. Kampanjoimalla keräät rahoitusta hankkeelle laajalta yleisöltä. Jos hanke täyttää kokeilun kriteerit, voit myös saada kaupungin mukaan tukemaan hankettasi, projektipäällikkö Lilli-Nora Siikasmaa kertoo.

Rahallisen tuen lisäksi kaupunki tarjoaa näkyvyyttä kampanjoille Mesenaatti.me/tampere -sivustolla sekä antaa sparrausta joukkorahoituskampanjoiden suunnitteluun ja toteuttamiseen. Pormestari Lauri Lylyn mukaan kaupunki haluaa tukea kampanjoita, jotka elävöittävät kaupunkia ja tuottavat iloa, yhteisöllisyyttä ja sisältöä tamperelaisille.

- Joukkorahoitusta kokeillaan nyt yhtenä uutena keinona, jonka avulla voidaan toteuttaa asukkaille merkityksellisiä asioita. Kaupunki toimii mahdollistajana ja tarjoaa alustan, mutta muuten joukkorahoitus perustuu asukkaiden omaehtoiseen toimintaan. Joukkorahoitus tukee kaupungin nykyistä avustusjärjestelmää ja tarjoaa kuntalaisille uuden tavan hakea julkista rahoitusta, pormestari Lauri Lyly toteaa.

Kokeiluun voi hakea mukaan luomalla tapahtuma Mesenaatti.me-sivustolle 15.2.2019 mennessä. Kaupunki arvioi määräaikaan mennessä saapuneet hakemukset ja valitsee mukaan kokeiluun parhaiten painopistealueita vastaavat ja kriteerit täyttävät kampanjat. Joukkorahoituksen kerääminen päättyy 24.5.2019. Jos kampanja on siihen mennessä saanut taakseen 60 prosenttia tavoitellusta rahoituksesta, kaupunki osallistuu rahoitukseen ja kampanjan toteuttaminen voi alkaa.

Ohjeet kokeiluun hakeutumiseen löytyvät kaupungin verkkosivuilta osoitteesta www.tampere.fi/joukkorahoitus.

Joukkorahoitus on kansainvälisesti vakiintunut rahoitusmuoto, jossa kansalaiset osallistuvat heille tärkeän hankkeen rahoittamiseen ja mahdollistavat näin hyvien ideoiden toteuttamisen. Joukkorahoitusta on käytetty useiden mielenkiintoisten hankkeiden toteuttamiseen, sillä on rahoitettu muun muassa kulttuuritoimintaa, tapahtumia ja kaupunkikehitystä tukevia hankkeita. Esimerkiksi Vapriikissa toimiva Suomen pelimuseo toteutettiin joukkorahoituksella. Vuonna 2015 joukkorahoituskampanjalla pelimuseolle saatiin yli 1100 mesenaatilta lähes 86 000 euron tuki, jonka avulla Suomen pelimuseo voitiin avata tammikuussa 2017.


Lisätietoja

Suunnittelija
Lilli-Nora Siikasmaa
puhelin 040 658 7593
sähköposti [email protected]


Teksti Aila Rajamäki

Kuvat Laura Vanzo