Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Kutsu yrityksille markkinakartoitukseen esittelemään alueellisia energiajärjestelmäratkaisuja

Julkaistu 19.11.2018 15.51

Kaupungit haluavat ymmärtää, millä ratkaisuilla alueellinen energiajärjestelmä kiinteistöineen voisi toimia hiilinieluna. Ymmärryksen lisäämiseksi 6Aika Energiaviisaat kaupungit -hankkeeseen osallistuvat kaupungit hankkivat alueellisen energiajärjestelmän mallintamiseksi työkalun tukemaan kaupunkisuunnittelua ja päätöksentekoa. Yrityksiä, tutkimuslaitoksia, muita organisaatioita ja asiantuntijoita kutsutaan markkinakartoitukseen esittelemään ratkaisuja sekä tunnistamaan alueellisen simulaatiomallin haasteita ja mahdollisuuksia.

Logot: 6Aika - EU - ESR - Vipuvoimaa EU:sta

Markkinakartoitustilaisuudessa 4. joulukuuta on mahdollisuus kuulla tarkemmin kaupunkien tavoitteista ja hankkeen aikataulusta sekä vaikuttaa simulaatiomallin kehittämiseen. Tilaisuuden jälkeen on varattu aikaa keskusteluun kaupunkien edustajien kanssa. Markkinakartoitustilaisuus järjestetään Tampereella Kulttuuritalo Laikussa, Keskustori 4, 1. kerros, kello 12–17. Tilaisuuteen tulee ilmoittautua 29.11. kello 16 mennessä.

Toteutettavan simulointimallin tulee mahdollistaa älykkäillä ohjausjärjestelmillä muuhun energiaverkkoon liittyvän energiaviisaan alueen ja korttelin suunnittelu. Työkalun avulla asiantuntijat, tutkijat ja opiskelijat voivat vertailla energiamarkkinoiden muutosten vaikutuksia alueellisen energiajärjestelmän kustannuksiin ja päästöihin.

Alueella tarkoitetaan esimerkiksi kaupunginosaa, jossa nollaenergiakorttelit tuottavat itse huomatavan määrän energiantarpeestaan ja voivat hallita merkittävää osaa tehontarpeestaan. Energiajärjestelmällä tarkoitetaan muun muassa alueen korttelien, energiantuotantolaitosten, mahdollisten energiavarastojen, kaksisuuntaisten sähkö-, lämpö- ja kaasuverkkojen sekä esimerkiksi sähköajoneuvojen kokonaisuutta.

Ohjelma:
Klo 12:00 Tilaisuuden avaus – hiilineutraali kaupunki, johtaja Kari Kankaala
Klo 12:10 Energiaviisaat kaupungit -hanke ja simulointimallin hankinta
Klo 12:15 Hankkeen pilottialueet esittäytyvät
Klo 12:45 Yritysten pitchaukset – Alueen energiasimulointi
Klo 13:15 Työpaja 1: Mitkä ovat tärkeimmät simulointimallin tuottamat tulokset*, jotka tukevat kaupungin aluesuunnittelua ja päätöksentekoa?
Klo 13:55 Työpajan tulosten esittely, yleinen keskustelu ja kysymykset
Klo 14:15 Tauko ja kahvit
Klo 14:30 Kaksisuuntaiset energiaverkot, Tampereen Sähkölaitos
Klo 14:50 Energiasimulointi ja kaksisuuntaisuus Skanssissa, Turku Energia
Klo 15:10 Työpaja 2: Millaisista osista avoin hiilinegatiivisen alueen simulointimalli koostuu?**
Klo 16:00 Työpajan tulosten esittely, yleinen keskustelu ja kysymykset
Yhteenveto päivän tuloksista
Klo 16:45 Tilaisuus päättyy
* Esimerkiksi alueen elinkaaren aikaiset CO2-päästöt, järjestelmän hinta, mikä muu?
**Simulointimallin tavoite on olla avoimesti jatkokehitettävissä ja kaupunkien sekä oppilaitosten vapaasti käytettävissä.

Ilmoittautuminen tilaisuuteen lomakkeella 29.11.2018 kello 16 mennessä.


Lisätietoja

6Aika Energiaviisaat kaupungit -hanke
Projektipäällikkö
Tuomas Vanhanen
puhelin +358444863818
sähköposti [email protected]


Teksti Raija Lindell