Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Piia Huhtajärvi, Perheiden talo ja Rämsöön kesäteatteri palkittiin lasten hyväksi tehdystä työstä

Julkaistu 17.11.2018 12.00

Tampereen kaupunki palkitsi Vuoden Aikuinen -palkinnolla etsivän työn tekijä Piia Huhtajärven. Hyvä Haltija -kunniamaininnalla palkittiin Perheiden talo ja Lampun henki -palkinnolla Rämsöön kesäteatteri. Palkinnot luovutettiin lasten ja nuorten hyväksi tehdystä merkittävästä työstä Lapsen oikeuksien päivään liittyvässä perhetapahtumassa 17.11.2018.

Vuoden aikuinen 2018 Piia Huhtajärvi
 

Piia Huhtajärvi on tehnyt ansiokasta työtä lasten ja nuorten sekä nuorten äitien ja lapsiperheiden kanssa. Hän perusti vuonna 1988 avoimen nuorten yksinhuoltajaäitien toimintaryhmän Vauvajengin. Vauvajengin toiminta on kynnyksetöntä ja siihen voi liittyä anonyymisti.

Säännöllisesti kerran viikossa kokoontuva Vauvajengi on pitänyt kotiaan seurakuntien, NNKY:n ja kaupungin tilojen suojissa. Vauvajengin toiminnalla tuetaan nuoria äitejä käytännön elämään ja vanhemmuuteen. Usein illoissa on jokin teema ja asiantuntija paikalla keskustelemassa lapsiperheitä kiinnostavista asioista.

Äitien muodostamat tiimit antavat tukea nuorille äideille myös heidän kodeissaan. Vauvajengiläiset ovat järjestäneet myös kesäleirejä, joihin on osallistunut useita kymmeniä nuoria äitejä ja ohjaajia. Vauvajengissä nuoria äitejä tuetaan myös taloudellisesti opiskeluun sekä ammatin hankintaan. Toiminnalla on autettu myös lasten harrastamista.

Lähes 30 vuoden ajan jouluisin Piia Huhtajärvi on vauvajengiläisten kanssa toimittanut 60 lapsiperheelle ruokapaketin tuomaan iloa perheiden joulupöytään. Huhtikuussa 2018 Tampere-talon isossa salissa järjestettiin maksuton hyväntekeväisyyskonsertti Käsi kädessä 30 vuotta, johon saapui paikalle yli tuhat henkeä juhlimaan 30-vuotista toimintaa.

Piia Huhtajärvi on myös keskeinen henkilö vuonna 2016 Eija Erosen Tampereen yliopiston perheiden ja lasten laitokselle tekemässä tutkimuksessa Supermammat.

-Piia Huhtajärvi astuu aikuisena lasten ja nuorten rinnalle, kun heillä on elämässään vastoinkäymisiä ja koettelemuksia eikä minkäänlaista tukiverkkoa lähellään. Hän tukee vanhemmuuteen ja turvaa lapsuutta, ohjaa ja motivoi koulutukseen ja ammattiin sekä auttaa asunnon ja työpaikan hankkimisessa. Tämä työ on kantanut monen nuoren läpi vaikeuksien, palkinnon perusteluissa todetaan.

Vuoden Aikuinen -palkinto on myönnetty vuosittain vuodesta 2007 alkaen. Vuoden Aikuinen -palkinto myönnetään henkilölle, ryhmälle tai yhteisölle, joka on tehnyt merkittävää työtä tamperelaisten lasten ja nuorten hyväksi. Tänä vuonna tamperelaisilta toivottiin ehdotuksia palkittavista, jotka tekevät työtä erityisesti ennaltaehkäisevän lastensuojelun parissa.

Hyvä Haltija -tunnustus Perheiden talolle

Hyvä Haltija -kunniamaininnalla palkittiin Perheiden talo, joka on avoin kaikille tamperelaisille lapsiperheille ja heidän läheisilleen. Hyvä Haltija -kunniamaininta osoitetaan Tampereen kaupungin työntekijälle tai toiminnalle, joka tekee merkittävää työtä tamperelaisten lasten ja nuorten hyväksi.

Perheiden talo on kohtaamispaikka, josta saa ohjausta vanhemmuuteen liittyvissä kysymyksissä ja tietoa Tampereen kaupungin palveluista. Perheiden talo yhteistyökumppaneineen järjestää vanhempainiltoja erilaisista teemoista liittyen muun muassa lasten kasvatukseen ja parisuhteeseen. Perheiden talossa voi tavata muita perheitä ja saada vertaistukea lapsen kasvuun, kasvatukseen tai omaan vanhemmuuteen liittyen.

Perhepalveluiden vertaistukitoiminta järjestää vertaisryhmiä ja -kahviloita erilaisilla teemoilla eri kohderyhmille. Perheiden talossa järjestetään hyvinvointityöpajoja ja tapahtumia, joissa asiantuntijat antavat opastusta perheitä askarruttaviin kysymyksiin. Perheiden talo on Tampereen kaupungin järjestämää toimintaa ja sijaitsee Tammelakeskuksessa osoitteessa Itsenäisyydenkatu 21.

Lampun henki -palkinto Rämsöön kesäteatterille

Tampereen kaupunki myöntää yhdessä Pirkanmaan Lastenkulttuurikeskusten kanssa vuosittain Lampun henki -palkinnon osoituksena lastenkulttuurin hyväksi tehdystä työstä. Palkinnon saaja voi olla pirkanmaalainen henkilö tai toimija, joka on tehnyt merkittävää työtä lastenkulttuurin hyväksi.

Rämsöön kyläkerho ry:n Rämsöön kesäteatteri palkittiin Lampun henki -palkinnolla lasten teatteritaiteen edistämisestä ja teatteriharrastamisen mahdollistamisesta. Rämsöön kesäteatteri Vesilahdessa on tehnyt vuosia lastenteatteriesityksiä monipuolisena yhteistyönä. Viime vuosien tuotannot on tehty yhteistyössä Vammalan Teatterin kanssa.

Esitykset on suunnattu lapsille ja nuorille, mutta myös tekijöistä suuri osa on seudun lapsia ja nuoria. Toiminta vetää joka vuosi uusia tekijöitä teatterin pariin mahdollistaen lasten ja nuorten teatteriharrastamisen ja taiteen tekemisen aikuisten rinnalla. Samalla kesäteatteri tarjoaa lapsiyleisölle mahdollisuuksia teatterikokemuksiin alueella, jossa varsinaisia kulttuurilaitoksia ei ole.

Vuoden Aikuinen, Hyvä Haltija ja Lampun henki -palkinnoista päätettiin sivistys- ja kulttuurilautakunnan kokouksessa 25.10.2018. Palkinnot luovutettiin Lapsen oikeuksien päivään liittyvässä perhetapahtumassa, jota vietettiin Monitoimitalo 13:ssa lauantaina 17.11.2018 klo 10-14.

Kaikki Lapsen oikeuksien päivään liittyvässä perhetapahtumassa 17.11.2018 palkitut
Järjestyksessä vasemmalta: Vuoden aikuinen -palkittu etsivän työn tekijä Piia Huhtajärvi, Hyvä Haltija -kunniamaininnan saaneesta Perheiden talosta palveluohjaaja Kirsi Koponen, osastonhoitaja Anneli Leponen ja varhaiskasvatuksen ohjaaja Anne Halttula, Lampun henki -palkitusta Rämsöön kesäteatterista Rämsöön kyläkerho ry:n puolesta puheenjohtaja Ari Perämaa ja sihteeri, teatterin tuottaja Mari Ollinpoika.

Lisätietoja

Apulaispormestari
Johanna Loukaskorpi
puhelin 040 806 3691
sähköposti [email protected]


Teksti Aila Rajamäki

Kuvat Ilana Pantzar