Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Ympäristöfoorumi kokoaa Tampereelle 100 edustajaa Euroopan kaupungeista

Julkaistu 15.10.2018 13.09

Tampere-talossa 18.–19.10.2018 pidettävä Eurocities-järjestön ympäristöfoorumi kokoaa runsaat 100 ympäristöasiantuntijaa Euroopan suurista kaupungeista pohtimaan ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja jakamaan kaupunkien kokemuksia toimistaan. Myös Tampere esittelee osanottajille omia kestävän kehityksen esimerkkejään.

kuva: Satakunnansilta, Finlayson ja Frenckell
 

Foorumin pääteema liittyy Pariisin ilmastokokouksen päätökseen estää maapallon lämpötilaa nousemasta yli 2 astetta, tuoreiden tutkimustulosten valossa 1,5 astetta, esiteolliseen aikaan verrattuna. Foorumissa käsitellään myös ilmastonmuutoksen ja ilmanlaadun vaikutuksia terveyteen sekä YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutusta paikallistasolla.

Talanoa-keskustelussa pohditaan toimia ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi vastaamalla kolmeen kysymykseen: missä olemme , mihin pyrimme ja miten sinne pääsemme. Keskustelun fasilitoi kaupunginvaltuutettu, Sitran vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen. Talanoa-keskusteluilla pohjustetaan joulukuun ilmastoneuvotteluja Puolan Katowicessa (COP24). Talanoa-termi tulee edellisen ilmastokokouksen (COP23) puheenjohtajamaa Fidžiltä ja viittaa saaren tapaan käydä vuoropuhelua ja ratkoa ongelmia.

Foorumissa pureudutaan myös tutkimustiedon hyödyntämiseen päätöksenteossa, ja syvennyttään kaupunkien esimerkkitapauksiin vähäpäästöisistä lämmitys- ja viilennysjärjestelmistä, kaupunkiliikenteestä ja rakentamisesta.

Tampereen kaupungin kestävän kehityksen esimerkkikohteita ovat muun muassa Pyynikin luonnonsuojelualue, Vuoreksen hulevesijärjestelmät, Hiedanranta, raitiotiehanke sekä kävely- ja pyöräinfra tai Kampusareena ja ilmanlaatua mittaava mobiililaboratorio.

Lisäksi foorumissa kuullaan kaupunkien kestävän kehityksen toimista, niin onnistumisista kuin epäonnistumisistakin mm. Amsterdamissa ja Lillessä sekä ratkaisuista estää ilmansaasteille altistumista kaupungeissa.

Tampereen kaupungilta tapahtumaa isännöi apulaispormestari Aleksi Jäntti. Pääpuhujina foorumissa ovat kaupunkien vihreän kasvun ja ilmastonmuutosyksikön johtaja Tadashi Matsumoto OECD:stä, erityisasiantuntija Johannes Lounasheimo Suomen ympäristökeskuksesta sekä vanhempi tutkija Nora Sanchez Gassen Nordregiosta.

Ympäristöfoorumi käynnistyy jo keskiviikkona 17.10., jolloin foorumin alaisissa työryhmissä käsitellään ilmasto- ja energiakysymyksiä, biodiversiteettiä ja viheralueita, vesiasioita sekä kaupunkien yhteistyötä asukkaiden ja yritysten kanssa ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi.

Eurocities on merkittävimpien eurooppalaisten kaupunkien muodostama yhteistyöverkosto ja etujärjestö. Verkosto on perustettu 1986, ja siihen kuuluu yli 120 kaupunkia. Suomesta jäsenkaupunkeja ovat Tampereen lisäksi Helsinki, Espoo, Vantaa, Turku ja Oulu


Lisätietoja

Suunnittelija
Aino Järventausta
puhelin 040 194 0799
sähköposti [email protected]

Kehityspäällikkö
Sanna Mari Huikuri
puhelin 050 432 4022
sähköposti [email protected]


Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen

Kuvat Laura Vanzo