Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

DISK COVERS -näyttely avautuu Pelimuseossa

Julkaistu 5.10.2018 14.07

Suomen pelimuseon Studioon 12.10. avattava Disk Covers -näyttely esittelee disketinkansia 1980-luvulta aina tähän päivään. Töitä on esillä niin Suomesta kuin eri puolilta maailmaa. Näyttelyn kuratoivat Ari “Duce” Seppä ja Tommi “Electric” Musturi yhteistyössä C-64 kulttuuriin erikoistuneen Zooparty ry:n kanssa. Näyttely on esillä loppiaiseen saakka.

Avoimet avajaiset 12.10. klo 17–19 Suomen pelimuseossa Vapriikissa.

 

Disk Covers esittelee Commodore 64:n synnyttämää moninaista ja rikasta alakulttuuria, personoituja disketinkansia. Levykkeet saivat suojakseen taidokkaasti käsin piirrettyjä ja valokopioituja kansia, kun demo- ja kräkkiskenen harrastajaryhmät ympäri maailmaa alkoivat 1980-luvulla koristella tuotoksiaan itse tehdyin disketinpäällisin.

Levykkeille, eli lerpuille, välttämättömät paperiset kuoret levisivät koristeluineen ennen Internetiä postin välityksellä harrastajalta toiselle. Megaswäpperillä saattoi olla satoja osoitteita postituslistallaan. Lopulta disketinkuorista tuli olennainen osa C-64-kulttuuria. Commodore 64:n hyvinvoiva demoskene tuottaa julkaisujensa kylkiäisinä uusia kansia edelleenkin. Elinvoimaisen alakulttuurin teokset ovat esillä ensimmäistä kertaa Suomessa Disk Covers -näyttelyssä.

Disketinkansia 80 ja 90-luvuilla luoneet demontekijät olivat pääosin teini-iässä, jos sitäkään. He opettelivat piirtämisen taitoa pääosin itse, vaikuttiminaan erilaiset populäärikulttuurin ilmiöt graffiteista kauhuelokuviin, metallimusiikin kuvastoista fantasiamaailmoihin ja sarjakuvasta kuvataiteeseen.

Disketinkuoria leimaa yksi erityinen piirre: ne tehtiin alun alkaenkin kopioitaviksi kopiokoneella. Tämä selittää teosten graafista jälkeä, piirrostekniikoita ja mustavalkoisuutta – harvalla oli varaa värillisiin kopioihin. Valokopioidut kuoret levisivät demo- ja kräkkilerppujen mukana postitse nopeasti skenen omassa verkostossa. Pian monet alkoivat myös keräillä näitä koko ajan kehittyneempiä tuotoksia.

Lisätietoja näyttelystä:
Tommi Musturi
050 372 7788
[email protected]

Outi Penninkangas
050 341 3262
[email protected]

http://www.zooparty.org

Ulkoinen linkkiSuomen pelimuseo