Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Tampere palkitsi yhteiskunnallisista ansioista sekä liikunnan ja kulttuurin elämäntyöstä

Julkaistu 1.10.2018 19.40

Tampereen kaupunki palkitsee vuosittain Tampereen päivän kunniaksi ansioituneita tamperelaisia, jotka ovat elämäntyöllään tai toiminnallaan edistäneet kaupungin kehitystä ja hyvinvointia. Tänä vuonna myönnettiin Tampereen I luokan kultainen ansiomitali viidelle henkilölle heidän ansioistaan Tampereen kaupungin hyväksi. Tampereen päivän juhlavastaanoton yhteydessä Raatihuoneella 1.10.2018 palkittiin tuomiorovasti Olli Hallikainen, teatterinjohtajat Panu Raipia, Reino Bragge ja Maarit Pyökäri sekä toimitusjohtaja Mikko Leinonen. Tampereen palkintoa ei tänä vuonna myönnetty.

Tampereen päivänä palkitut tuomiorovasti Olli Hallikainen, teatterinjohtajat Panu Raipia, Reino Bragge ja Maarit Pyökäri sekä toimitusjohtaja Mikko Leinonen
Kuvassa vasemmalta pormestari Lauri Lyly, teatterinjohtaja Reino Bragge, toimitusjohtaja Mikko Leinonen, tuomiorovasti Olli Hallikainen, teatterinjohtajat Maarit Pyökäri ja Panu Raipia sekä kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen.

Tapparan kanssa samana vuonna eli 1955 syntynyt Mikko Leinonen on Tamhockey Oy:n eli Tapparan liigatoimintaa pyörittävän yhtiön toimitusjohtaja. Leinonen aloitti Tapparassa vuonna 1993, työskenteli välillä muutaman vuoden pankkitoiminnassa ja palasi takaisin, kun Tamhockey perustettiin vuonna 1999. Leinonen on tehnyt poikkeuksellisen pitkän, laaja-alaisen ja menestyksellisen uran Tapparan toimitusjohtajana ja Tampereen kiekkovaikuttajana. Leinonen aloitti pelaajauransa Tapparassa, jossa pelasi kaudet 1973–1977. Hän pelasi aikoinaan 142 NHL-ottelua, voitti kahdeksan SM-mitalia, joista kolme oli kultaisia. Hän pelasi maajoukkueessa 111 ottelua ja Suomen väreissä kolme kertaa MM-kilpailuissa ja kerran sekä olympialaisissa (1980) että Kanada-cupissa 1981.

Tuomiorovasti Olli Hallikainen toimii tuomiorovastina ja Tampereen tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherrana. Seurakunta on järjestänyt useita ajassaan kiinni olevia merkittäviä tapahtumia Tuomiokirkossa ja aktivoinut mukaan laajasti tamperelaisia. Hallikaisen työ tuo esiin seurakuntien roolia kaupunkien kumppanina ja kuntalaisten hyvän arjen tukijoina. Esimerkkinä mainittakoon vuoden 1918 muistotapahtuma Rauhan ilta, joka täytti viikko sitten Tuomiokirkon ääriään myöten sekä Herättäjäjuhlat, joka oli yksi kesän 2018 suurimmista tapahtumista Tampereella.

Teatterinjohtaja Maarit Pyökäri on Tampereen Työväen Teatterista 1.9.2018 eläköitynyt teatterinjohtaja. Hän aloitti Tampereen Työväen Teatterin taiteellisena johtajana vuonna 2013. Ensimmäisen teatterijohtajan tehtävänsä Pyökäri aloitti 1981 Salossa, josta hän siirtyi Rovaniemen kaupunginteatterin ohjaajaksi vuosiksi 1985–1987. Rauman kaupunginteatterin johtajana hän toimi vuosina 1987-1994 ja Oulun kaupunginteatterin johtajana 1995–2000. Hän toimi 2000-luvulla vapaana ohjaajana ja työskenteli muun muassa Tampereen Teatterikesän taiteellisen johtajana. Hän on ollut myös valtion näyttämötaidetoimikunnan puheenjohtajana, vuodesta 2008 lähtien hän on ollut Suomen Teatterit ry:n hallituksen jäsen. Tammikuussa 2018 Pyökäri valittiin Tampereen Teatterikesän hallituksen varapuheenjohtajaksi.

Teatterinjohtaja Reino Bragge on toiminut vuodesta 2010 lähtien Tampereen Teatterin johtajana. Hän on johtajan uransa lisäksi työskennellyt näyttelijänä, ohjaajana ja käsikirjoittajana. Hän toimi vuodet 1996-1999 Joensuun kaupunginteatterin johtajana, josta hän siirtyi vuodeksi Tampereen Teatterin hallintojohtajaksi. Vuosina 2000-2010 hän toimi ensin Porin Teatterin johtajana ja sen jälkeen Jyväskylän kaupunginteatterin johtajana. Vuoden 2018 tammikuussa Bragge valittiin Tampereen Teatterikesän hallituksen puheenjohtajaksi.

Teatterinjohtaja Panu Raipia on toiminut Tampereen Komediateatterin johtajana vuodesta 1998 lähtien. Hallinnollisten töiden lisäksi hän toimii näyttelijänä, ohjaajana ja näytelmäkirjailijana. Hän on myös Suomen Teatteriopiston rehtori. Raipia toimi neljä vuotta Tampere Tunnetuksi ry:n puheenjohtajana viime tammikuuhun asti. Tampere tunnetuksi ry on mukana mahdollistamassa Tampereen omaleimaisia tapahtumia kuten Kukkaisviikkoja ja Tampereen joulun avausta sekä on aktiivisesti mukana Viiden tähden keskusta - hankkeessa. Suomen tasavallan presidentti on myöntänyt Raipialle Suomen Leijonan ritarimerkin vuonna 2015, Suomen Yrittäjät kultaisen yrittäjäristin vuonna 2009 ja Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliitto hopeisen ansiomerkin vuonna 2011. Tammerkosken Yrittäjät on palkinnut Raipian vuoden yrittäjänä vuonna 2006.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Anna-Kaisa Ikosen juhlapuhe
Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen piti juhlapuheen Tampereen päivän juhlavastaanotolla.
Tanssimassa
Raatihuoneella myös tanssittiin Tampereen päivän kunniaksi.
Ratikan punaisen värin mukainen Raatihuoneen juhlavalaistus
Raatihuone valaistiin Tampereen päivän illaksi juhlavasti punaiseksi ratikkaan valitun punaisen värin mukaisesti.

Lisätietoja

Yhteysjohtaja
Kaisa Läärä
puhelin 040 806 3640
sähköposti [email protected]


Teksti Aila Rajamäki

Kuvat Susanna Lyly