Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Perheiden talon syksy tarjoaa monipuolista toimintaa lapsille ja aikuisille

Julkaistu 27.9.2018 12.40

Perheiden talon syksyn toimintakausi on hyvässä vauhdissa Tampereella. Tammelassa sijaitsevassa Perheiden talossa on tarjolla muun muassa kahvilatoimintaa, neuvontapalveluita, neuvolakioski sekä lastenhoitoa järjestävä Mukulapysäkki. Talossa järjestetään syksyn mittaan myös erilaisia tapahtumia, vertaistukiryhmiä sekä infoja lapsiperheille ajankohtaisista aiheista.

Perheiden talo sijaitsee Tammelakeskuksessa osana Tammelan lähitoria, osoitteessa Itsenäisyydenkatu 21 B, 1 krs (käynti sisäpihan kautta). Tarkat ohjelmatiedot, ryhmien ilmoittautumisohjeet sekä ajankohtaiset vinkit toiminnasta löytyvät Perheiden talon nettisivuilta (tampere.fi).

Perheiden talossa voi viettää aikaa esimerkiksi kahvilassa eri teemojen parissa. Kulmakahvilaan voi tulla lasten kanssa tutustumaan muihin lapsiperheisiin. Kulmakahvila on avoinna joka perjantai klo 13–15. Perhekahvila on puolestaan avoinna keskiviikkoisin klo 8.30–11.30 ja myös siellä voi kahvitella yhdessä muiden perheiden kanssa.

Tiistaisin klo 13–16 kokoontuvassa perhekerho Eelassa on ohjattua toimintaa vaihtuvin teemoin. Perheiden talolla kokoontuu myös käsikynkkäryhmä, jossa pienten lasten vanhemmat voivat parantaa vuorovaikutustaitojaan ja suhdetta lapseensa laulujen ja leikkien avulla. Luovuudesta iloa arkeen etsivä äitien ryhmä puolestaan kokoontuu Perheiden talossa joka toinen viikko.

Perheiden talo on avoin kohtaamispaikka kaikille tamperelaisille lapsiperheille. Perheiden talosta saa ohjausta vanhemmuuteen liittyvissä kysymyksissä sekä tietoa Tampereen kaupungin palveluista. Perheiden talon toiminta on perheille maksutonta. Toiminnasta vastaa Tampereen kaupunki, mutta osan palveluista tuottavat yhdistykset ja muut tahot.

Mukulapysäkki lyhytaikaiseen lastenhoitoon

Mukulapysäkille voi tuoda hoitoon 6 kk - 7 -vuotiaan lapsen, kun vanhempi tarvitsee satunnaisesti lastenhoitoapua esimerkiksi kaupungilla asioinnin ajaksi.

Mukulapysäkki toimii torstaisin klo 9–11.30. Lapsi ilmoitetaan hoitoon etukäteen. Palvelu on asiakkaille maksutonta. Pysäkillä lapsia hoitavat kaupungin perhetyöntekijät ja Tredun lähihoitajaopiskelijat.

Neuvolatoimintaa ja -infoja keskiviikkoisin

Perheiden talossa toimii myös neuvolakioski. Äitiys- ja lastenneuvolan terveydenhoitaja on paikalla neuvolakioskissa keskiviikkoisin klo 8.30–11.30. Neuvolakioski on nimestään huolimatta täysin varustettu neuvolan vastaanottohuone. Vastaanotolle ei tarvita ajanvarausta. Neuvolakioskin yhteydessä toimiva MLL Hämeen piirin perhekahvila on avoinna samaan aikaan neuvolakioskin kanssa.

Neuvolakioski järjestää syksyllä myös kaksi kertaluontoista ryhmäinfoa teemalla Terveyttä koko perheelle. Tilaisuuksissa saa vinkkejä muun muassa ruokavalioon ja liikuntaan. Infot on tarkoitettu pääasiassa raskausdiabeetikoille, mutta myös muut aiheesta kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan. Tilaisuudet pidetään kahtena keskiviikkona, 26.9. ja 21.11. klo 14. Infoihin ilmoittaudutaan oman neuvolan terveydenhoitajan kautta.

Palveluneuvontaa ja monipuolista vertaistukea

Perheiden talossa on maanantaista perjantaihin klo 9–11 paikalla myös kaupungin palveluohjaajia, joilta lapsiperheet voivat kysyä neuvoa esimerkiksi kaupungin palveluista.

Lähisuhdeväkivaltaa kohdanneille tarkoitettu neuvontapiste jatkaa toimintaansa Perheiden talossa keskiviikkona 26.9. klo 9–11. Neuvontapiste on avoinna noin kerran kuussa. Neuvontapisteen aikataulut löytyvät Perheiden talon nettisivulta.

Perheiden talossa järjestetään myös vertaistoimintaa erilaisille ryhmille. Lokakuussa käynnistyy luottamuksellisten, suljettujen foorumien sarja kiusaamista kokeneiden lasten ja nuorten huoltajille. Foorumiin voi osallistua myös vanhempi, jolla on itsellään kiusaamiskokemuksia. Foorumit tuotetaan eri tahojen yhteistyönä, jota Perheiden talo ja Tampereen kaupungin mielenterveys- ja päihdepalvelut koordinoivat.

Tänä syksynä alkaa myös vertaistukiryhmä itsenäistyneiden nuorten vanhemmille. Ryhmä on tarkoitettu vanhemmille, joiden itsenäistynyt lapsi tarvitsee läheisten vahvaa tukea. Syksyllä järjestetään vertaistukiryhmä myös vanhemmille, joiden 7-12 -vuotiailla lapsilla on neuropsykiatrisia piirteitä. Syksyn aikana talossa on myös useita muita eri teemoihin keskittyviä vertaisryhmiä.


Lisätietoja

Palveluohjaaja
Kirsi Koponen
puhelin 040 639 7885
sähköposti [email protected]


Teksti Johanna Toivanen