Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Epäiletkö virtsa- tai hengitystietulehdusta tai iskikö selkäkipu? Kokeile uusia sähköisiä oirearvioita

Julkaistu 21.9.2018 13.03

Virtsatessa kirvelee ja jatkuvasti täytyy käydä vessassa, olisikohan minulla virtsatietulehdus? Kurkku on kipeä ja yskittää, pitäisiköhän mennä lääkäriin? Alaselkään iski äkillinen kipu, miten sitä hoitaisin? Nyt nämä ongelmat voivat ratketa jo kotisohvalla, sillä Tampereella ja Orivedellä kokeillaan valtakunnallisessa Oda-projektissa parhaillaan kehitteillä olevia Omaolo-palvelun sähköisiä oirearvioita, jotka voi täyttää verkossa. Niiden avulla saat helposti ja luotettavasti tietoa hoidon tarpeesta ja kiireellisyydestä.

Hengitystietulehduksen, äkillisen alaselkäkivun sekä 18–65-vuotiaiden naisten virtsatietulehduksen oirearviot löytyvät Tampereen kaupungin verkkosivuilta osoitteesta www.tampere.fi/omaolo .

Oirearvion täytettyäsi saat toimintaohjeen, joka perustuu lääketieteellisen tietokannan hoitosuosituksiin.

Oirearvion voit tehdä nimettömänä, mutta jos kirjaudut palveluun pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella ja olet tamperelainen tai orivesiläinen, voit lähettää saamasi vastauksen terveydenhuollon ammattilaiselle ja saada paikalliset ohjeet ajanvaraukseen, lähetteen laboratorioon tai sähköisen reseptin lääkehoidon aloittamiseksi. Tarvittaessa ammattilainen ottaa sinuun yhteyttä. Oirearvion voi täyttää milloin tahansa, mutta ammattilaiset käsittelevät niitä arkisin klo 7–19 ja viikonloppuisin ja pyhisin klo 9–15.

Oirearvioista toivotaan annettavan palautetta niiden jatkokehittämistä varten. Voit kertoa mielipiteesi arvion täyttämisen jälkeen "Jätä palautetta" -painikkeen kautta.

Tampereen ja Oriveden lisäksi Omaolon oirearvioita testataan muun muassa Helsingissä, Hämeenlinnassa, Oulussa, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä. Myöhemmin asiakastestaukseen tulee lisää oirearvioita.

Omaolo-palveluja rakennetaan ODA-projektissa. Omaolo-palvelut on tarkoitus tulevaisuudessa liittää osaksi Kanta-palveluja kaikkien suomalaisten käyttöön.


Lisätietoja

Tampereen projektipäällikkö
Essi Lönnqvist
puhelin 040 806 3192
sähköposti [email protected]


Teksti Marika Haapala