Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Tampereen kaupunki etsii sijais- ja tukiperheitä lapsille ja nuorille

Julkaistu 3.9.2018 12.44

Tampereen kaupungin perhehoito Luotsi etsii uusia sijais- ja tukiperheitä lapsille ja nuorille. Sijaisvanhemmuudesta kiinnostuneille järjestetään aiheesta kolme samansisältöistä infotilaisuutta, joista ensimmäinen on keskiviikkona 12.9.2018 Lempäälässä, toinen keskiviikkona 19.9.2018 Ikaalisissa ja kolmas maanantaina 1.10.2018 Tampereella.

Luotsin logo.
 

Tampereen kaupunki etsii pitkäaikaisia sijaisperheitä erityisesti pienille lapsille ja sisaruksille. Myös äkillisissä tilanteissa tarvittavia päivystäviä sijaisperheitä tarvitaan lisää. Lapsille ja nuorille etsitään myös tukiperheitä.

Jos olet kiinnostunut sijais- tai tukiperheeksi ryhtymisestä, tule kuulolle johonkin kolmesta tilaisuudesta. Niissä voit tutustua sijais- ja tukiperhetoimintaan, kuulla jo toiminnassa mukana olevan sijaisperheen kokemuksia ja kysyä aiheesta lisää. Tilaisuuksissa esitellään myös päivystävien sijaisperheiden toimintaa.

Infotilaisuudet sijaisperhetoiminnasta kiinnostuneille pidetään seuraavasti:

  • Lempäälä keskiviikko 12.9. klo 18–20 Kahvila Siiri, Uotintie 5
  • Ikaalinen keskiviikko 19.9. klo 18–20 Kahvila Tähkä, Kauppakeskus Komppi, Karhoistentie 3
  • Tampere maanantai 1.10.18 klo 18–20, Kissanmaan perhetukikeskus, Karhunkatu 45 A 1

Tampereen seudulla ja Etelä-Pirkanmaalla tarvitaan vuosittain sijaishuoltopaikka noin 230 eri-ikäiselle lapselle tai nuorelle.

Sijaisperheitä tarvitaan monenlaisissa tilanteissa

Tehtävässä tarvitaan perheitä, jotka voivat tarjota lapselle tai nuorelle turvallisen, rakastavan kodin. Sijaisperheeksi voi ryhtyä perhe, jonka omat asiat ja ihmissuhteet ovat kunnossa. Sijaisvanhemmilta edellytetään yhteistyökykyä, sitoutumista sekä halua hoitaa ja kasvattaa perheeseen sijoitettua lasta. Myös maahanmuuttajaperheet, joilla on hyvä suomenkielen taito, ovat tervetulleita sijais- tai tukiperheiksi.

Sijaisperheitä tarvitaan hyvin erilaisiin tilanteisiin. Osa lapsista tulee perhehoitoon suunnitelmallisesti, osa kriisitilanteesta lyhyeksi tai pidemmäksi ajaksi. Lyhytaikaisessa perhehoidossa lapsi asuu sijaisperheessä tietyn ajanjakson. Pitkäaikaisessa sijoituksessa lapsi sijoitetaan sijaisperheeseen toistaiseksi, usein aikuisikään saakka.

Osa sijaisperheistä toimii päivystystehtävässä, jolloin lapsi voidaan sijoittaa perheeseen hoitoon kriisitilanteessa hyvin nopeasti. Perheitä tarvitaan myös sijaistamaan sijaisvanhempia lakisääteisten vapaapäivien aikana.

Osa lapsista asuu omassa kodissaan, mutta tarvitsee säännöllisesti mahdollisuutta viettää aikaa toisessa perheessä. Tällöin on kyse tukiperheestä, jonka luona lapsi voi viettää esimerkiksi viikonlopun muutaman viikon välein. Tukiperhettä haetaan Tampereen seudulla tällä hetkellä yli 200 lapselle, joista suuri osa on sisarussarjoja.

Tuki- ja sijaisperheitä tuetaan tehtävässään ja he saavat siitä hoitopalkkion ja kulukorvauksen.

Perhehoito Luotsi vastaa kysymyksiisi

Sijaisvanhemmiksi aikoville alkaa syksyllä yksi tai kaksi uutta valmennusryhmää, joita varten sijaisperheeksi ryhtymisestä kiinnostuneet perheet haastatellaan etukäteen. Tukiperheeksi aikoville järjestetään yksilöllistä valmennusta. Tukiperhevalmennuksiin voi siis ilmoittautua ympäri vuoden.

Mikäli et pääse paikalle infotilaisuuksiin, voit myös lähettää sähköpostia osoitteella luotsi(at)tampere.fi tai soittaa Perhehoito Luotsin sosiaalityöntekijöille puh. 040 800 4200. Tampereen kaupungin Perhehoito Luotsin tiimi toimii Kissanmaan perhetukikeskuksessa (os. Karhunkatu 45 H 1, 33520 Tampere).

Lisätietoja on myös Tampereen kaupungin internetsivuilla osoitteessa www.tampere.fi/sijaisperheeksi. Sivuilla kerrotaan muun muassa sijaisperheen tehtävistä ja valmennuksesta sekä siitä, mitä sijaisperheeltä odotetaan.


Lisätietoja

Sosiaalityöntekijä
Kati Pynnönen
puhelin 040 806 2865
sähköposti [email protected]


Teksti Johanna Toivanen