Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Ulkoilmaelokuvat aloittavat Laikun tapahtumarikkaan syksyn

Julkaistu 13.8.2018 15.27

Elo–syyskuussa Tampereen keskustassa tarjoutuu ainutlaatuinen tilaisuus nauttia elokuvista ulkoilmanäytöksissä, kun Laikunlavalla esitetään kolmena lauantaina 18.8., 25.8. ja 1.9. mykkäelokuvia livemusiikin säestyksellä.

Prinssi Achmedin seikkailut.
 

Laikunlavan leffaillat aloittaa Lotte Reinigerin siluettianimaatio Adventures of Prince Achmed (1926), joka pohjautuu Tuhannen ja yhden yön tarinoihin. Prinssi Ahmedin seikkailut on paperista ja kartongista tehdyillä hahmoilla toteutettua varjoteatteria, johon Reiniger loi mykistävän pikkutarkat luomuksensa ruutu ruudulta käsityönä. Elokuva on yksi varhaisimmista pitkistä animaatioista ja se esitetään nyt perinteisillä arabialaisilla instrumenteilla soittavan Al Farabi Bandin säestämänä. Tarina sisältää sopivasti seikkailua, jännitystä sekä romantiikkaa ja sen parissa viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin.

Seuraavana näytösvuorossa oleva neuvostoelokuva Päällysviitta (1926) on ohjaajakaksikko Grigori Kozintsevin ja Leonid Traubergin upea filmatisointi Nikolai Gogolin kertomuksista. Päällysviitta kertoo tarinan nuukasta puhtaaksikirjoittajasta, Akaki Akakijevitshistä, jonka elämä kietoutuu murheellisella tavalla kyseisen vaatekappaleen ympärille. Dramaattisilla sommitelmilla ja tarinaa tukevilla kuvakulmilla leikittelevä Päällysviitta ei varmasti jätä ketään kylmäksi. Elokuvan live-säestyksestä vastaa Sampo Lassila Narinkka.

Laikunlavan leffailtojen viimeisessä näytöksessä katsellaan aikansa kokeellisen elokuvailmaisun kärkijoukkoon kuuluvia avantgarde-klassikoita. Uusista virtauksista ammentavien ja niitä ilmentävien elokuvien sarja tuo katsojan eteen perinteisen elokuvakerronnan rajoja rikkovia ja venyttäviä visuaalisia taideteoksia, joita Shivan Dragnin elektroninen musiikki siivittää.

Elokuvailta ei tietenkään olisi täydellinen ilman perinteistä leffaherkkua eli popcornia, jota voi ostaa paikan päältä. Jos päivän sääennuste lupaa viileää iltaa, niin omat viltit kannattaa ottaa mukaan lämmikkeeksi. Sateen sattuessa näytös siirtyy sisälle Kulttuuritalo Laikkuun, jossa elokuvaillasta nautitaan Musiikkisalissa. Laikunlavan leffaillat toteutetaan yhteistyössä Loud Silents -festivaalin kanssa ja niihin on vapaa pääsy.


Lisätietoja

Koordinaattori
Marianne Luoma
puhelin 040 706 2382
sähköposti [email protected]


Teksti Marianne Luoma