Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Tampereelle maailman parhaat nuoret yleisurheilijat 174 maasta

Julkaistu 21.6.2018 8.49

Tampereella nähdään heinäkuussa poikkeuksellisen kansainvälinen tapahtuma, kun nuorten yleisurheilun MM-kisoihin osallistuu urheilijoita 174 maasta. Kansallisuusmäärällä mitattuna Tampereen kisat ovat jopa kansainvälisemmät kuin helmikuussa järjestetyt Pyeongchangin talviolympialaiset.

Yleisurheilun alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuskisat Tampereella
 

Alle 20-vuotiaiden yleisurheilun MM-kisat on kuusipäiväinen tapahtuma 10.-15.7.2018 Tampereen stadionilla Ratinassa. Avajaisia vietetään näyttävästi Ratinan kauppakeskuksen aukiolla maanantaina 9. heinäkuuta kello 18.30. Avajaiset ovat kaikille avoin maksuton tapahtuma.

Kisaviikon ajaksi Tampereelle saapuu noin 1700 nuorta huippu-urheilijaa valmentajineen ja huoltojoukkoineen. Suurimmat delegaatiot tulevat Saksasta, Ranskasta ja USA:sta. Tapahtuma näkyy ja kuuluu monella tavalla varmasti myös Tampereen katukuvassa viikon aikana. Esimerkiksi keskustaan ripustetaan kaikkien osallistujamaiden liput toivottamaan kisavieraat tervetulleiksi kaupunkiin. Vilskettä päivien aikana varmasti riittää erityisesti Tampereen keskustassa ja todennäköisesti lähes kaikki kaupungin majoituspaikat ovat tapahtumaviikon aikana varattuja.

Lipunmyynti hyvässä vauhdissa

MM2018 pääsihteeri Elisa Hakasen mukaan lipunmyynti Ratinan stadionille on lähtenyt hyvin käyntiin. Stadion vetää peräti 16 500 katsojaa, ja lippuja on vielä saatavilla kaikille kisapäiville. Järjestäjät uskovat, että 30 000 - 35 000 hengen kävijätavoite saadaan toteutumaan.

- Lippuhinnat päätettiin pitää edullisina, jotta Ratinaan saadaan mahdollisimman paljon urheilun ystäviä kannustamaan nuoria huippuja. Aikuisten päivälippu maksaa edullisimmillaan 12,50 euroa, alle 16-vuotiaat pääsevät 6,50 eurolla. Kuuden päivän lippupaketti maksaa 45 euroa, Hakanen kertoo.

Nuorten MM-kisat tarjoavat tänä kesänä ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä aistimaan paitsi maailmanluokan urheilua myös kansainvälistä ilmapiiriä.

- Tämän luokan kansainvälistä tapahtumaa ei ole Tampereella koskaan aiemmin nähty ja epäilen, ettei toista kertaa tulla näkemäänkään. Kisat ovat myös Tampereen näkyvyydelle maailmalla todella iso asia, sanoo Perttu Pesa Visit Tampereesta.

Näkyvyydestä maailmalla pitävät huolen tapahtumaan akkreditoituneet ulkomaiset toimittajat. Akkreditointi on vielä käynnissä, mutta tällä hetkellä jo 150 toimittajaa on ilmoittautunut, heistä suurin osa ulkomailta. Yleisradio välittää televisiokuvaa kisoista kotimaan kanavissa 40 tuntia kisaviikon aikana. Maailmalle kuvaa välitetään niinkin kauas kuin esimerkiksi Uuteen-Seelantiin, Brasiliaan, Intiaan ja Mauritiukselle.

Kisat on Tampereelle myöntänyt kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF. Tapahtuma on monen tahon mittava yhteisponnistus. Tampereella järjestelyistä vastaavat Pyrintö, Tampereen kaupunki ja Visit Tampere, mutta mukana on useita yhteistyökumppaneita. Luonnollisesti myös Suomen Urheiluliitto ja kansainvälinen yleisurheiluliitto ovat mukana. Järjestelyissä on apuna myös 700 vapaaehtoista.

Yleisurheilun nuorten MM-kisat järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa ja Pohjoismaissa. Tampereella onkin nyt hyvä tilaisuus osoittautua erinomaiseksi suurten urheilutapahtumien kisapaikaksi. Kokemusta saatiin jo aiemmin kun Ratinan stadionilla järjestettiin alle 20-vuotiaiden EM-kilpailut vuonna 2003 ja alle 23-vuotiaiden EM-kilpailut vuonna 2013.

Tampereella on ainakin yksi erityispiirre verrattuna aikaisempiin MM-tason urheilukilpailuihin. Tampereella nimittäin ympäristöystävällisesti käytetään muovisten vesipullojen sijaan vesijohtovedellä täytettäviä juomapulloja. Suomen hanavesi on maailman laadukkaimpia vesiä ja sen on tutkittu olevan huomattavasti puhtaampaa kuin pullotetun veden. Kisojen ympäristöohjelmassa kiinnitetään muutenkin erityistä huomiota lajitteluun, hävikkiruokaan ja liikkumiseen. Esimerkiksi numerolappujen kaikki hakaneulat kerätään Ratinassa korkeaan putkiloon.


Lisätietoja

Perttu Pesä
puhelin +358505876200
sähköposti [email protected]


Teksti Aila Rajamäki