Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Tampereen historia -kirjasarja täydentyy

Julkaistu 11.6.2018 16.28

Tampereen historiaa käsittelevä tutkimus täydentyy viidennellä osalla. Kaupunginhallitus hyväksyi 11.6. sopimuksen tutkimuksen ja julkaisun tekemisestä kaupungin ja Tampereen yliopiston yhteistyönä.

Väinö Voionmaa kirjoitti yli sata vuotta sitten ensimmäisen klassikoksi nousseen Tampereen historian, jossa kuvattiin uudenlaisen teollisen yhteiskunnan syntyä. 1980-luvulla valmistui neliosainen uusi Tampereen historia, jonka kirjoittivat apulaisprofessori Raimo Ranta, akateemikko Eino Jutikkala ja professori Viljo Rasila. Se kuvaa teollisen yhteiskunnan vakiintumisen ja modernin Tampereen kehittymisen.

Tampere oli ja on edelleen yksi Länsi-Euroopan ja Pohjois-Amerikan ns. vanhoista teollisuuskaupungeista, joita globalisaatio koetteli kovalla kädellä. Tampere selvisi muuttuen profiililtaan koulutuksen, tutkimuksen ja palvelujen keskukseksi, joka onnistui säilyttämään myös merkittävän osan teollisista keihäänkärjistään.

Tampereen selviytymistarinassa kietoutuvat yhteen yritysten ja yliopistojen sekä kaupunkiorganisaation tekemät valinnat nopeasti muuttuvassa kansainvälistyvässä ympäristössä. Välillä päätöksenteko on ollut tietoisen tavoitteellista, mutta epäilemättä hyvällä onnellakin on ollut merkityksensä. Kaupunkiorganisaation ja tamperelaisten näkökulmasta on mielenkiintoista ymmärtää eri ratkaisujen vaikuttavuus. Ymmärrys menneestä auttaa osaltaan tulevaisuuden haasteiden kohtaamisessa.

Tampereen yliopiston historian oppiaineessa on viime vuosina tuotettu paljon kaupunkihistoriallista tutkimusta, jonka teemana on ollut nimenomaan teollisen yhteiskunnan viimeisin murros eli globalisaatio. Yliopistolla on valmistunut myös useita Tamperetta eri näkökulmista käsitteleviä tutkimuksia ja tekeillä on mm. laaja Finlaysonin historia.

Hankkeen kustannusarvio on 550 000 euroa ja se jakaantuu vuosille 2019-2022. Hanke rahoitetaan kaupungin talousarvion sisäisin määrärahasiirroin.


Lisätietoja

Kulttuuri- ja taideyksikön johtaja
Toimi Jaatinen
puhelin 050 550 2172
sähköposti [email protected]

Konsernijohtaja
Juha Yli-Rajala
puhelin 040 743 6356
sähköposti [email protected]