Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

”Tullin hallit” voitti Tullikamarin aukion suunnittelu- ja toteutuskilpailun

Julkaistu 7.6.2018 11.15

Tullikamarin aukion suunnittelu- ja toteutuskilpailun voittajaksi on valittu ehdotus nimimerkiltä ”Tullin hallit”. Voittaneen ehdotuksen on tehnyt YH Kodit Oy. Suunnittelijoina ovat toimineet Schauman & Nordgren Architects Oy Ab, Schauman Arkkitehdit Oy, MASU Planning Oy ja Grönlund & Nisunen. Tuomaristo valitsi voittajan viidestä kilpailuun jätetystä ehdotuksesta.

Havainnekuva: Tullin hallit -ehdotus, joka voitti Tullikamarin aukion suunnittelu- ja toteutuskilpailun

Kilpailun tuomariston mukaan ehdotuksen voima on Tullikamarin aukion ja aukiota reunustavan urbaanin rakentamisen yhtenäisessä ja ainutlaatuisessa hengessä. "Tullin hallien" uudisrakennus koostuu kahdesta luonteeltaan hyvin erilaisesta osasta.

Matalamman jalustaosan säännönmukainen, punatiilinen hahmo sitoo täydennysrakentamista lähiympäristöön ja Tampereen historialliseen teollisuusarkkitehtuuriin. Jalustaosan päällä oleva selkeäpiirteinen asuintiloja sisältävä kappale on uudentyyppinen korkea rakennus Tampereen keskustassa.

Kokonaisidean puitteissa ehdotus liittää Itsenäisyydenkadun ja aukion yhteen samalla, kun se rajaa Tullinkamarin aukiosta viihtyisän uudentyyppisen kaupunkitilan. Ehdotus on eheä kokonaisuus, joka luontevasti tuo esille korkean rakentamisen mahdollisuudet Tampereen keskustassa tulevaisuudessakin.

Tampereen kaupunki järjesti suunnittelu- ja toteutuskilpailun Tullikamarin aukion ja sen lähialueen uudistamisesta ja täydennysrakentamisesta. Kilpailu alkoi 23.11.2017 ja ehdotukset oli jätettävä 19.4.2018. Niitä oli mahdollisuus kommentoida verkossa toukokuussa 24.5. saakka. Mielipiteet menivät kilpailun tuomariston tiedoksi.

Kilpailu oli luonteeltaan tontinluovutuskilpailu. Sen pääasiallisena kohteena oli Itsenäisyydenkadun varteen sijoittuvan kaupunkirakennetta täydentävän uudisrakennuksen tontinluovutus. Lisäksi tavoitteena oli löytää suunnitelma ja toteuttaja Tullikamarin aukion kokonaisvaltaiselle uudistamiselle sekä ideoita toteutusaluetta ympäröivien katutilojen kehittämisen lähtökohdiksi.

Kilpailun voittanut ehdotus toimii asemakaavan viitesuunnitelmana. Alueen asemakaavoitus alkoi yhtä aikaa alueen suunnittelu- ja toteutuskilpailun kanssa viime marraskuussa. Työ jatkuu kumppanuuskaavoituksena voittaneen työryhmän kanssa.

Alueen asemakaavoituksen pohjana on Tullin yleissuunnitelma, jossa aukion koillisnurkkaan on sijoitettu 16-kerroksinen rakennus. Rakennus reunustaisi Itsenäisyydenkatua niin, että kerroskorkeudet madaltuvat kohti asemaa.

Arvostelupöytäkirja sekä kaikki kilpailuehdotukset on julkaistu kilpailun verkkosivuilla www.tampere.fi/tullikamarinaukionkilpailu.


Lisätietoja

Kilpailusihteeri
Arkkitehti
Annina Vainio
puhelin +358 40 738 0838
sähköposti [email protected]

Tampereen kaupunki
Projektiarkkitehti
Anna Hyyppä
puhelin 040 800 7905
sähköposti [email protected]


Teksti Anna-Leea Hyry

Kuvat Havainnekuva