Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Hurmaavat satumaailmat koottuna näyttelyksi

Julkaistu 5.6.2018 10.53

Haiharan taidekeskuksen Tallissa nähdään kesäkuussa Saara Vallinevan näyttely Pienen pienessä saaressa. Näyttelyssä on esillä kuvituksia ja miniatyyreja kirjasta Pirkko Punarinta ja kadonnut polkupyörä, kirjoittanut Eppu Nuotio (Bazar Kustannus 2018), sekä postikorttikuvituksia.

 

Saara Vallineva (1982) on tamperelainen kuvittaja ja satumaailmojen luoja. Vallinevan kuvitukset syntyvät yksityiskohtaisista pienoiskuvaelmista, jotka hän valokuvaa. Pienoiskuvaelmat rakentuvat monenlaisista kekseliäistä ja kierrätetyistä materiaaleista: Huonekalujen pahvi on vanhoista kirjankansista, laattalattiat ovat tuhannen palan palapeleistä, pikkulintujen höyhenpeite vanhojen villalankakerien jämistä. Valllineva tekee alusta lähtien kaikki pienet hahmot, maisemat, ruoat ja esineet keramiikka-astioita myöten itse. Vallinevan kuvituksia on nähty ennen Pirkko punarinta ja kadonnut polkupyörä (Bazar 2018) kirjaa myös postikorteissa Suomessa ja Englannissa (Cardmix Greeting Cards). Vallinevan rakentamia pienoiskuvaelmia on kiinteästi esillä leikkitilan yhteydessä Museokeskus Vapriikissa. Vuonna 2015 Vallineva teki projektin, jossa hän rakensi pikkulintujen koteja kiinnitettäviksi eri kohteisiin Tampereella. Näitä lintutaloja on yhä nähtävillä mm. Tampereen vohvelikahvilassa, Kirpputori Tarinassa ja Pizzeria Napolissa.

Vallineva on opiskellut kuvataiteen maisteriksi Taideteollisessa korkeakoulussa ja Sandberg Instituut:ssa Hollannissa (2010). Vallinevalla on ollut useita näyttelyitä Suomessa ja ulkomailla ja hän työskennelee vuosittain taiteilijaresidensseissä ympäri maailmaa.

"Pienet maailmat ovat kiehtoneet Saaraa aivan pienestä asti. Hän muistaa lumoutuneensa lumisadepallosta ja pieneen kiveen maalatusta kukasta. Suomenlinnan lelumuseo teki myös suuren vaikutuksen pieneen Saaraan. Ihmettelyn taito ja sadunomaisuuteen uskominen olisi ihanteellista säilyttää aikuisuudessakin. Samaan aikaan voi olla rationaalinen aikuinen ja tietää, että tarina ei ole totta, nukke ei ole elävä, mutta myös uskoa, että se todellakin on." (Hanna Meronen, Nukkekotilehti 2016)

Nukkekoti-lehden artikkeli luettavissa kokonaisuudessaan liitteestä.

Näyttely avoinna ti-su klo 12-18 (suljettu 22.-24.6.)

VAPAA PÄÄSY


Lisätietoja

Koordinaattori
Meiju Mertanen
puhelin 044 431 4931
sähköposti [email protected]


Kuvat Saara Vallineva