Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Suun terveydenhuollon valinnanvapauskokeilussa muualla kuin Tampereella ja Orivedellä vielä paikkoja jäljellä

Julkaistu 1.6.2018 14.12

Torstaina 31.5. alkanut suun terveydenhuollon valinnanvapauskokeilu herätti suurta kiinnostusta etenkin Tampereella. Tamperelaiset osallistuivat kokeiluun innokkaasti ja kaikki Tampereelle ja Orivedelle varatut 2000 paikkaa täyttyivät kahdessa tunnissa. Kaikkiaan kokeiluun oli varattu 4000 paikkaa. Muiden kuntien eli Lempäälän, Nokian, Pirkkalan, Valkeakosken ja Vesilahden asukkaat voivat vielä osallistua kokeiluun ja vaihtaa perushammashoitopalvelujensa tuottajaksi kunnallisen palvelun sijaan kokeilussa mukana olevan yksityisen palveluntuottajan tai ammatinharjoittajan.

Kiinnostus oli niin suurta, että kokeilun alkaessa puhelinlinjat ajoittain ruuhkautuivat. Valintasivustolle kirjautumista haittasi juuri ennen valinnan alkamista valtakunnallisessa Suomi.fi-tunnistautumisessa alkanut häiriö, joka aiheutti hetkellisiä katkoksia tai hitautta palveluun. Ensimmäisen päivän aikana valinnan teki 2900 asiakasta.

Muiden kuin Tampereen ja Oriveden asukkaat voivat siis vielä osallistua kokeiluun ja valita yksityinen palveluntuottaja verkossa osoitteessa www.tampere.fi/valinnanvapaus Valitse suunhoitoyksikkö -sivulla olevalla sähköisellä lomakkeella. Verkkopalveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla. Valinnan voi tehdä myös puhelimitse soittamalla numeroon 03 5657 0119 (arkisin kello 10–15).

Tavoitteena kokeilla valinnanvapauden toimivuutta

Kokeilussa ovat mukana 18 vuotta täyttäneet asukkaat. Kokeiluun otettiin mukaan valinnan tehneet asukkaat ilmoittautumisjärjestyksessä. Kokeilu on osa sosiaali- ja terveysministeriön suun terveydenhuollon valinnanvapauskokeilua. Kokeilun tarkoituksena on simuloida valinnanvapauslain mukaista tapaa toteuttaa hammashoitopalvelun valinta. Sen vuoksi valinta toteutettiin ministeriön ohjeiden mukaisesti eikä esimerkiksi siten, että osallistujat olisi valittu mukaan arpomalla.

Kokeilun käynnistyttyä arvioidaan voidaanko Tampereella mahdollisesti ottaa kokeiluun mukaan lisää asiakkaita. Tämä riippuu kokeiluun varatun määrärahan riittävyydestä. Tampere hakee syksyllä kokeilulle jatkorahoitusta, ja jos rahoitusta saadaan, toivottavasti yhä useampi pääsee mukaan kokeiluun.

Valinnanvapauskokeilu kiinnosti laajasti myös suun terveydenhuollon palveluntuottajia. Kokeiluun palveluntuottajiksi lähti mukaan heti alkuvaiheessa 15 yksityistä hoitoyksikköä.

Valinnan tehneet voivat varata hoitoajan uudelle palveluntuottajalle 6.6.2018 lähtien. Hoitoaika varataan soittamalla suoraan palveluntuottajalle. Ensimmäisen hoitoajan varaaminen netissä ei ole mahdollista, koska varauksen yhteydessä on hyvä varmistaa, että valinta on tehty onnistuneesti ja palveluntuottajalla on tieto valinnasta. Palveluntuottajilla on asiakkaina myös yksityisiä asiakkaita sekä kaupungin ostopalveluasiakkaita, ja kokeiluun osallistuvilla on oma kiintiönsä. Kokeilussa valinnanvapaus koskee perushammashoitopalveluja, erikoishammaslääkäritasoinen hoito ei kuulu kokeiluun.

Kokeilu on voimassa vuoden 2018 loppuun. Kokeilussa mukana olevilta asiakkailta peritään yksityiseltä palveluntuottajalta saadusta palvelusta Tampereen kaupungilla voimassa olevat asiakasmaksut.


Lisätietoja

Projektipäällikkö
Anna Maria Heikkinen
puhelin 044 423 5237
sähköposti [email protected]


Teksti Aila Rajamäki