Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Suomen Saunaseura ja International Sauna Association: Tampereesta saunapääkaupunki

Julkaistu 21.5.2018 15.04

Tamperetta tehdään nyt tunnetuksi saunapääkaupunkina. Tampere on saanut sekä kansainvälisen saunaliiton, International Sauna Associationin, että Suomen Saunaseura ry:n puoltavat lausunnot, jotka tukevat kaupungin asemaa saunapääkaupunkina. Saunapääkaupunkiasema perustuu siihen, että saunat ovat korkeatasoisia ja niitä on Tampereella Suomen eniten. Asiasta kerrottiin maanantaina 21.5.2018 Suomen vanhimmalla, edelleen toiminnassa olevalla, yleisellä saunalla, Rajaportilla, Tampereen Pispalassa.

Rajaportin saunan kyltti
Rajaportin sauna Pispalassa on Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva yleinen sauna.

Suomen Saunaseura ry toteaa puoltolauselmassaan, että Tampereen saunapääkaupunkistatus edistää suomalaisen saunan asemaa sekä kansallisesti että kansainvälisesti.

- Tampere on maanlaajuisesti tunnettu monista tasokkaista saunoistaan, jotka eivät jätä vaativintakaan saunan ystävää ilman hyviä löylyjä. Kaupungin saunayhteisön pitkäjänteinen ja tavoiteikas työ suomalaisen saunakulttuurin puolesta on johtanut siihen, että Tampereen saunakulttuuri on elävää, värikästä ja elinvoimaista, Suomen Saunaseura ry:n johtokunnan puheenjohtaja Tuomas M.S. Lehtonen kirjoittaa puoltolauselmassa.

Myös kansainvälinen saunaliitto, International Sauna Association ISA, tukee vahvasti Tampereen asemaa saunapääkaupunkina. Heidän puoltolauselmassaan kerrotaan, että liiton liki 30:stä eri puolelta maailmaa olevasta jäsenestä monet ovat käyneet tutustumassa Tampereen saunatarjontaan ja todenneet sen olevan erinomaisella tasolla.

Tampereen kaupungin strategiassa ja kaupunkimarkkinoinnin linjauksissa luonto ja saunat on nostettu merkittävään asemaan.

- Tampere on ainutlaatuinen järvikaupunki, jossa yhdistyvät monimuotoinen luonto ja omaleimainen elävä kaupunkiympäristö. Saunat ovat tärkeä osa tätä, Tampereen kaupungin apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki toteaa.

- Voimme olla ylpeitä monipuolisesta saunatarjonnastamme ja siksi saunat tulevat näkymään niin Tampereen brändityössä kuin Tampereen matkailumarkkinoinnissa.

Kansainvälinen saunabuumi on kuumimmillaan

Tampereen saunakulttuurin nostaminen ja saunapääkaupunki-tittelin käyttäminen lähti liikkeelle tamperelaisten saunayhteisöjen toimesta, kun Tampereen seudulle alettiin rakentaa 20:ttä yleistä saunaa. Tampereen uusin yleinen sauna, Tullin sauna, avattiin Tampere-talon kupeeseen huhtikuussa ja kesäkuussa kaupungissa avataan jälleen uusi yleinen sauna, Ravintolasauna Kuuma. Tampereen ja samalla Suomen vanhin yhä toimiva yleinen sauna, Rajaportti, aloitti toimintansa vuonna 1906.

- Tampereella toteutettavat uudet saunahankkeet tekevät paikallisesta saunayhteisöstä vielä monipuolisemman ja saunoista entistä helpommin saavutettavia. Tampere on nyt se paikka, jossa jokaisen Suomessa vierailevan ulkomaalaisen matkailijan on käytävä kokeilemassa vähintään yhdet löylyt, Tullin Saunan yrittäjä Ville Virkki perustelee saunapääkaupunki-nimitystä.

Visit Tampere Oy toteuttaa Tampereen kaupungin matkailumarkkinointia. Kun paikalliset saunatoimijat lähestyivät, yhtiössä katsottiin, että saunapääkaupunki-nimityksen taakse tarvittiin myös Suomen Saunaseuran ja kansainvälisen saunaliiton tahtotilat.

- Puoltolauselmat osoittavat, että Tampere on ansainnut paikkansa saunapääkaupunkina. Kansainvälinen saunabuumi on nyt kuumimmillaan ja saunomisesta on tullut erityisen trendikästä erityisesti Japanissa. Kansainväliset saunafanit ovat innokkaita matkustamaan aidon suomalaisen saunakokemuksen perässä. On hienoa päästä levittämään ilosanomaa suomalaisesta saunakulttuurista kohderyhmillemme, Visit Tampere Oy:n markkinointi- ja viestintäjohtaja Karoliina Lehtonen iloitsee.

Rajaportin saunallakin japanilaiset saunamatkailijat ovat tulleet tutuiksi vuosien varrella.

- Olemme panostaneet viime vuosina ulkomaalaisiin saunojiin ja tehneet nettisivumme jo 11 kielelle, viimeksi japaniksi ja kiinaksi. Rajaportti on ollut kiinnostava kohde myös japanilaisille arkkitehtiryhmille, jotka ovat käyneet tutkimassa saunaa japanilaiseen sento-kylpyläkulttuuriin liittyen, Rajaportin saunan isännöitsijä Veikko Niskavaara valottaa.

- Suomen ja Japanin diplomaattisuhteiden solmimisesta tulee ensi vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Juhlavuoden merkeissä japanilaisten kanssa valmistellaan yhteistä saunakulttuurejamme esittelevää projektia, jatkaa Niskavaara.

Visit Tampere on koonnut Tampereen seudun yleiset saunat omaksi sivukseen osoitteeseen Ulkoinen linkkiSaunacapital.fi . Sivuilla annetaan matkailijoille myös yleisiä ohjeita, miten saunassa tulee toimia. Tampereen yleiset saunat ovat myös saaneet Saunapääkaupunki-kyltit ovenpieliinsä.

Lisätietoja:
Tuija Telén
Yritys- ja yhteiskuntasuhdejohtaja
Tampereen kaupunki
puh. 040 801 6009
[email protected]

Karoliina Lehtonen
Markkinointi- ja viestintäjohtaja
Visit Tampere Oy
puh. 050 572 0606
[email protected]


Teksti Sari Mäkelä

Kuvat Ville Palkinen