Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Viidelle maisemapellolle kylvetään kukkia, kolme on lepovuorossa

Julkaistu 21.5.2018 10.33

Tampereen maisemapelloilla tehdään tällä viikolla (viikolla 21) kylvötyöt. Pellot on jo äestetty aiemmin toukokuussa. Tampereella on kaikkiaan kahdeksan maisemapeltoa. Kukkia kylvetään Takahuhdin Varsanpuistoon, Tohlopin Kohmanpuistoon, Turtolan Kirkkosuolle, Vehmaisten Seimenniitylle ja Niemenrannan Sahavainionpuistoon.

Maisemapelto
 

Lepovuorossa ovat Vihiojanpuiston, Ryydynpuiston, ja Pohtolanpuiston pellot sekä osa Varsanpuistosta. Näillä peltolohkoilla kasvaa apilanurmea. Vihiojanpuistoon kylvetään heinäkuun lopulla syysrypsi, joka kukkii seuraavana keväänä.

Kukkiville pelloille kylvetään monilajista koristekukkaseosta. Varsanpuistossa, Sahavainionpuistossa ja Kohmanpuistossa kukkivat tänä kesänä kruunupäivänkakkara, lemmikki, malvikki, öljypellava, ruiskaunokki, unikko ja hunajakukka. Lisäksi näille pelloille tulee hernekaurakaistat. Kirkkosuolla ja Seimenniityllä kukkivat ruiskaunokki ja öljypellava. Seimenniitylle tulee myös hernekaurakaista. Pellot alkavat kukkia säiden mukaan heinä-elokuussa.

Maisemapeltoja viljellään ja hoidetaan luonnonmukaisesti. Rikkakasveja torjutaan monipuolisella viljelykierrolla, mekaanisella maanmuokkauksella sekä puhdistusniitoilla. Puhdistusniitto tarkoittaa sitä, että esimerkiksi lupiini- tai ohdakekasvustoja käydään erikseen niittämässä, jotta ne eivät pääsisi siementämään maisemapellolle. Maisemapellot elävöittävät maisemaa ja tarjoavat elämyksiä asukkaille ja tarjoavat pesä- ja piilopaikkoja monille eläimille ja hyönteisille.

Loppukesästä ja syksyllä maisemapeltojen kukkia, viljaa ja herneitä voi kerätä omaan käyttöönsä. Satoa ei kannata kerätä liian aikaisin ja liikaa, jotta pelloista olisi iloa mahdollisimman monille. Kaupunki tiedottaa esimerkiksi nettisivuilla, koska kukkien keräämistä voidaan aloittaa. Kaikille maisemapelloille tulee myös infotaulut, josta löytyy lisätietoja joka kohteeseen.

kuva: kartta maisemapelloista 2018
Maisemapellot kartalla kesällä 2018. Kuva aukeaa klikkaamalla isommaksi.

Lisätietoja

Tampereen kaupunki, kaupunkiympäristön palvelualue:
Työpäällikkö
Teemu Kylmäkoski
puhelin 040 8016376

ProAgria Etelä-Suomi, MKN Maisemapalvelut:
Maisema-asiantuntija
Riikka Söyrinki
puhelin 040 744 7231

Maisemapeltojen muokkaus- ja kylvötyöt:
Urakoitsija
Ari Hellstén
puhelin 045 672 1302


Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen