Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Tampereen keskustan elinvoimaluku parempi kuin koskaan

Julkaistu 9.5.2018 11.33

Tampereen keskustan kaupallinen vetovoima on vuosittaisen selvityksen mukaan parempi kuin koskaan. Kauppakeskus Ratina nosti vuoden 2018 elinvoimaluvun huippulukemaan eli yli neljän (4,146).

Valtakunnallisen Elävät Kaupunkikeskustat ry:n puolesta suomalaisten kaupunkikeskustojen kaupallista elinvoimaa vuosittain tutkiva Martti Wilhelms tuntee hyvin Tampereen keskustan. Raitiotyömaan alkaminen tuotti pienen notkahduksen alaspäin ja Kauppakeskus Ratina ison nopean hyppäyksen ylöspäin.

– Tampereen keskustan kaupallinen vetovoima on valtakunnan huippua, kertoo Wilhelms.

Monet kaupungin keskustassa asuvat tai työskentelevät ja erityisesti kaupan alan pienet yrittäjät ovat olleet hyvin huolissaan raitiotietyömaiden kielteisistä vaikutuksista kivijalkaliikkeille.

– Näyttää siltä, että pelot ovat olleet turhia. Vain muutamassa tutkimusalueen korttelissa on tyhjiä liiketiloja, ja läntinenkin keskusta on edelleen voimissaan, kertoo Wilhelms.

Tutkijan mukaan ravintoloiden ja kahviloiden suhteellinen määrä Tampereella on edelleen muihin maamme kaupunkikeskustoihin verratuna korkeampi.

Huippuluokan elinvoimaluku on mieluinen uutinen Tampereen kaupungille ja keskustan kehittäjille. Viiden tähden keskustan kehitysohjelman hankejohtaja Tero Tenhunen kiittää hyvästä elinvoimasta kaikkia keskustassa toimivia yrittäjiä ja kaikkia keskustassa asuvia ja asioivia ihmisiä.

– Tästä on ilo jatkaa, Tampere on ostoskeskusta, painottaa Tenhunen.

Raitiotien rakentamisen ajan Tampereen kaupunki seuraa ydinkeskustan liiketilojen määrää ja sen kautta elinvoimaluvun kehitystä vähintään kaksi kertaa vuodessa. Viiden tähden keskustan kehittämisohjelmaa koordinoivan hankekehityspäällikkö Minna Seppäsen mukaan jatkossa keskustan kaupallisen vetovoiman ja asiakasvirtojen kannalta strategisesti yhä tärkeämpiä ovat keskustan imago, saavutettavuus, yritykset, asukkaat, tapahtumat.

- Ostos- ja tapahtumakeskustan yhdistäminen on Viiden tähden keskustan iso mahdollisuus, Seppänen toteaa.

Elävät kaupunkikeskustat ry julkaisee 25.5.2018 maamme muiden kaupunkien luvut ja niiden vertailun.

Lisätietoja:
Elinvoimaluku 2018
Tutkija FM Martti Wilhelms
Tietojärjestelmäpalvelu Salokorpi Oy
p. 050 538 4334
[email protected]

Viiden tähden keskusta 2030
Hankekehityspäällikkö Minna Seppänen
Tampereen kaupunki, Kehitysohjelmat
p. 040 150 9857


Teksti Raija Lindell