Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Tampere juhlii 10-vuotisjuhlavuottaan Reilun kaupan kaupunkina

Julkaistu 9.5.2018 10.57

9.5. tulee kuluneeksi tasan 10 vuotta siitä, kun Tampere valittiin Suomen ensimmäiseksi Reilun kaupan kaupungiksi. Arvonimen myötä kaupunki on sitoutunut kaupunginvaltuuston päätöksellä kehittämään omia hankintojaan vastuullisemmiksi ja kannustamaan kaupungin asukkaita, henkilöstöä, yhteisöjä ja yrityksiä reiluihin valintoihin. Tavoitteena on tukea kehitysmaiden heikossa asemassa olevia viljelijöitä.

Reilu Tampere 10 vuotta
 

Tampereen kaupungin toiminnassa Reilun kaupan kaupungin arvonimi tarkoittaa tiettyjen kriteerien täyttämistä, kuten Reilun kaupan kahvin ja teen tarjoamista kaupungin omissa tilaisuuksissa ja henkilöstöravintoloissa sekä osallistumista Reilun kaupan viikkoihin. Reilun kaupan tuotteita käytetään myös alueen oppilaitoksissa, seurakuntayhtymässä, kansalaisjärjestöissä ja yrityksissä. Tampereella on myös Suomen ensimmäinen Reilun kaupan korkeakoulu, Tampereen yliopisto.

Vuosien varrella Reilua kauppaa ja vastuullista kuluttamista on edistetty erilaisten tapahtumien, kampanjoiden ja koulutusten avulla tiiviissä yhteistyössä paikallisten kumppaneiden kanssa. Nyt juhlavuoden kunniaksi vastuullinen kuluttaminen ja Reilu kauppa tulevat näkymään katukuvassa ja kaupungin palveluissa aiempaa enemmän.

Toukokuussa #reiluvinkki-kampanja kutsuu kaikki mukaan vaikuttamaan

Juhlavuoden kunniaksi kaikki kaupunkilaiset haastetaan vinkkaamaan Tampereen paras Reilun kaupan tuotteita myyvä tai käyttävä kahvila, ravintola tai hotelli. Vinkkaukset tehdäänUlkoinen linkki Reilun kaupan kaupunki Tampere -Facebook-sivulla tai lomakkeella: Ulkoinen linkkiVinkkaa Tampereen paras Reilun kaupan paikka! . Vinkanneiden kesken arvotaan mahtavia palkintoja: kolme kahden hengen lippupakettia nuorten yleisurheilun MM-kisoihin, yksi kahden hengen lippupaketti Tammerfestille, kaksi kahden hengen lippupakettia Vapriikkiin, yksi kahden hengen lippupaketti Muumimuseoon, kaksi kahden hengen lippupakettia Finnkinon elokuviin, yksi lippu Tampere-talon oman tuotannon konserttiin sekä yllärikassi!

Kampanjalla halutaan herätellä kuluttajia kysymään kahviloissa, ravintoloissa ja hotelleissa Reilun kaupan tuotteita ja kiittämään kun niitä on tarjolla. Tamperelaisille yrityksille tehdyn kyselyn mukaan keskeisin Reilun kaupan tuotteita lisäävä tekijä on nimenomaan asiakkailta tuleva palaute.

Mitä se Reilun kaupan merkki tarkoittikaan?

Reilun kaupan merkki on useimmille tuttu, mutta sen sisältöä ei aina muisteta. Reilu kauppa koskee kehitysmaatuotantoa, eli käytännössä useimmiten sellaisia tuotteita, joita ei voida viljellä Suomessa.

Reilun kaupan periaatteet:

- Tuotteesta maksetaan viljelijälle vähintään takuuhinta, joka kattaa ympäristön ja ihmisten kannalta kestävän tuotannon kustannukset.
- Takuuhinnan ohella maksetaan lisää, joka on tarkoitettu koko yhteisöä kehittäviin hankkeisiin.
- Lapsityövoiman hyväksikäyttö on kielletty.
- Viljely on ympäristön kannalta kestävää ja luonnon monimuotoisuutta vaalivaa. Haitallisten torjunta-aineiden käyttö on kielletty.
- Reilun kaupan tilojen valvonta on säännöllistä ja tiloilla havaittuihin rikkeisiin puututaan välittömästi.


Lisätietoja

Suunnittelija
Aino Järventausta
puhelin 040 194 0799


Teksti Aino Järventausta ja Jonna Nyholm