Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Tampere Chamber Music -festivaali palkittiin Vuoden kulttuuritekona

Julkaistu 5.2.2018 14.30

Tampere Chamber Music -festivaali palkittiin Tampereen kaupungin Vuoden 2017 kulttuuriteko -palkinnolla. Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty Tampere Chamber Music on uudenlainen kamarimusiikkifestivaali, joka yhdistää ainutlaatuisesti hyvinvointia, musiikkia, taidetta ja tiedettä.

Valokuva: Heini Kärkkäinen
Tampere Chamber Music -festivaalin taiteellinen johtaja Heini Kärkkäinen. Kuva: Minna Hatinen

Festivaali rakentuu konserteista, luennoista, työpajoista ja kamarimusiikin mestarikursseista, joissa hyvinvointia käydään läpi eri vinkkeleistä. Festivaali tuo musiikin ja tanssin myös sellaisten henkilöiden ulottuville, jotka eivät pääse osallistumaan konsertteihin ja tarjoaa elämyksiä esimerkiksi dementoituneille, saattohoidossa oleville tai sairaalahoidossa oleville lapsille.

Uudenlainen kamarimusiikkifestivaali syntyi taiteellisen johtajan Heini Kärkkäisen ideasta. Hän halusi yhdistää musiikkia ja hyvinvointia sekä taidetta ja tiedettä. Festivaalin jatkuvana teemana onkin "Musiikki ja hyvinvointi soivat yhdessä".

- Musiikin kautta voi käydä läpi omia tunteitaan sekä soittaessa että kuunnellessa. Musiikilla on käsittämätön voima. Genrestä riippumatta se voi toimia lohduttajana tai voimistajana esimerkiksi toipumisprosessissa. Viime vuosi näytti että Tampere otti ilolla vastaan uuden kamarimusiikkifestivaalin, sanoo festivaalin taiteellinen johtaja Heini Kärkkäinen.

Alkuvuonna järjestettävä festivaali tuo kaivattua kulttuurielämystä hiljaiseen vuodenaikaan. Tänä vuonna se järjestetään 15. - 18.2.

- Halusimme luoda tapahtuman Tampereen sydäntalveen, jolloin kaupungissa on vähemmän tapahtumia ja musiikki ja tanssi tuovat iloa talven pimeyteen, sanoo projektipäällikkö Ursula Helsky-Lehtola.

Tampereen kaupunki myöntää vuosittain Vuoden kulttuuriteko -palkinnon. Palkinto voidaan myöntää muun muassa tapahtumalle, tuotteelle, organisaatiolle tai henkilölle, joka on olemassaolollaan tai toiminnallaan kehittänyt tai rikastuttanut kaupungin kulttuurikenttää. Palkinnon perusteena on jokin erityinen ponnistus kulttuurin alueella. Tamperelaisilla oli mahdollisuus ehdottaa palkitsemisen arvoisia kulttuurin tekijöitä. Sivistys- ja kulttuurilautakunta päätti palkinnon saajasta. Palkittavalle luovutettiin kunniakirja ja 3000 euron palkinto Raatihuoneella maanantaina 5.2.2018 järjestetyssä tilaisuudessa.

Kunniamaininta Uittovoimalle

Vuoden kulttuuriteko kunniamaininta myönnettiin Täsmäteatterin esitykselle Uittovoima, joka esitettiin Pispalan uittotunnelissa vuoden 2017 syksyllä. Uittovoima vei katsojat 280 metriä pitkän tunnelin syövereihin. Pispalanharjun alla kulkeva Uittotunneli toimi esityksessä paitsi näyttämönä myös yhtenä päähenkilöistä. Esitys nivoi yhteen Tampereen paikallishistoriaa ja yhteiskunnallista todellisuutta koskettavalla tavalla. Esitys myös toi teatteria kekseliäästi uuteen erilaiseen tilaan sekä teki näkyväksi nuorten tekijöiden teatteria ja Pispalan uittotunnelia. Esityksen ohjasi Meri-Maija Näykki ja käsikirjoitti Iira Halttunen.


Lisätietoja

Sivistyspalvelujen johtaja
Lauri Savisaari
puhelin 040 801 6081
sähköposti [email protected]


Teksti Aila Rajamäki

Kuvat Minna Hatinen