Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Yski oikein ja pese kädet – estä pöpöjen leviäminen

Julkaistu 12.12.2017 10.52

Sen sijaan, että pärskäisisi suoraan ilmaan, yskimällä ja aivastamalla paperinenäliinaan tai kyynärtaipeen hihaan moni flunssa tai influenssa jäisi tarttumatta. Toinen helppo ja yksinkertainen tartuntojen ehkäisykeino on käsien pesu. Kunnollinen pesu saippualla ja runsaalla vedellä sekä huolellinen käsien kuivaus pitävät tehokkaasti pöpöjä loitolla.

Flunssavirukset leviävät tehokkaasti käsikosketuksella erityisesti taudin alkuvaiheessa. Huolellinen käsien pesu kannattaa, sillä kynnen alla saattaa olla Suomen väkiluvun verran mikrobeja, sormuksen alla määrä vastaa jo koko Euroopan väkilukua.

Kädet kannattaa pestä aina kun tulee ulkoa sisälle, aloittaa laittamaan ruokaa tai käy syömään, käy WC:ssa tai vaihtaa vaipan, niistää, yskii tai aivastaa tai koskee samoihin pintoihin kuin flunssainen henkilö.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivulta löytyy hyvät ohjevideot niin oikein yskimiseen kuin käsien pesuunkin. Käy kurkkaamassa ohjeet ja ota ne jokapäiväiseen käyttöön! Katkaistaan yhdessä pöpöjen kulku!


Lisätietoja

Epidemiologi
Sirpa Räsänen
puhelin 040 800 7562


Teksti Marika Haapala