Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Frenckellin pannuhuoneen ympäristössä maatutkauksia 4.12.

Julkaistu 1.12.2017 14.24

Tampereen kaupunki teettää Keskustorin ympäristössä tämän ja ensi vuoden aikana kaupunkiarkeologisia maatutkauksia, jotka liittyvät Keskustorin alueen kehittämiseen Tutkimuksia tehdään maanantaina 4.12. Frenckellin pannuhuoneen eli entisen lehtilukusalin sekä piipun lähialueella. Alueella on tehty jo koetutkimuksia.

Ensimmäisen vaiheen työt liittyvät entisen lehtilukusalin käytön muutokseen ja rakennuksen korjauksiin. Maatutkaus ja maastokartoitus saattavat aiheuttaa pientä, lyhytaikaista ja paikallista haittaa kävelylle ja pyöräilylle. Liikennettä ohjataan tarpeen mukaan pois tutkittavalta alueelta.

Arkeologiset tutkimukset tekee kaupungin toimeksiannosta ja Pirkanmaan maakuntamuseon ohjauksessa Tarja Knuutinen/Muuritutkimus Ky. Maatutkauksen ja maastomittausten tavoitteena on paikallistaa alueella sijaitsevia maanalaisia, alueen rakennus- ja teollisuushistoriaan liittyviä rakenteita.

Maatutkaus on menetelmä, jossa maaperään kohdistettujen sähkömagneettisten aaltojen avulla pyritään löytämään poikkeavuuksia maaperän koostumuksessa ja siten paikallistamaan muun muassa maanalaisia rakenteita.

Vanhoja teollisuusrakenteita

Vuonna 1870 rakennetun piipun ja vuosina 1905 - 1907 rakennetun pannuhuoneen ympärillä on ollut runsaasti rakennuskanta, joka liittyy Frenckellin paperitehtaaseen. Alueella saattaa olla myös sen edeltäjään, vuonna 1783 toimintansa aloittaneeseen Häggmanin paperitehtaaseen liittyviä rakenteita.

Osa pannuhuoneen länsipuolella sijainneista maanalaisista rakenteista on tutkittu ja kartoitettu aiemmin Kirjastonpuiston esiintymislavan rakennustöihin liittyneiden Pirkanmaan maakuntamuseon arkeologisten tutkimusten yhteydessä vuonna 2010.

Muualla Keskustorin ympäristössä tutkaukset etenevät vaiheittain ja säiden salliessa talven ja kevään 2018 aikana. Uutta tietoa Tampereen ja Keskustorin historiasta toivotaan saatavan erityisesti keskiajan ja varhaisen teollisuuden aikakausilta.

Laajemmat maatutkaukset liittyvät alkamassa olevaan Keskustorin visiotyöhön, joka on yksi läntisen keskustan Viiden tähden keskustan kehittämisohjelman hankkeista.


Lisätietoja

Maatutkaus/
Arkeologi
Tarja Knuutinen
puhelin 044 5210630
sähköposti [email protected]

Pirkanmaan maakuntamuseo
Vadim Adel
puhelin 040 800 4872
sähköposti [email protected]

Frenckellin pannuhuone/ Tilakeskus Liikelaitos
Rakennuttajapäällikkö
Jouko Toivonen
puhelin 050 525 8514
sähköposti [email protected]

Tampereen kaupunki / Viiden tähden keskusta
Hankekehityspäällikkö
Minna Seppänen
puhelin +358 40 150 9857
sähköposti [email protected]


Teksti Anna-Leea Hyry