Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Tampereen keskusta on edelleen vahva kaupan ja huvielämän keskus

Julkaistu 20.11.2017 13.04

Tampereen keskustan elinvoimalaskenta on päivitetty lokakuussa 2017, ja sen perusteella Tampereen keskusta on kaupallisesti vahva. Edellinen laskenta tehtiin kevättalvella 2017 ja sitä edellinen keväällä 2016. Suomalaisten kaupunkien elinvoimavertailun julkaisee vuosittain keväisin Elävät Kaupunkikeskustat ry, joka vuonna 2016 palkitsi Tampereen Suomen parhaana kaupunkikeskustana.

Elinvoimalaskennassa luokitellaan liiketilat niiden käytön mukaan. Liiketilat on laskettu kattavasti rajatulta niin sanotulta elävä keskusta -alueelta, jossa on kaikkiaan yli 1500 liiketilaa. Kaupallisesti kuuma ydinkeskusta määritellään lauantaisin palvelevien liikkeiden ja ravintoloiden perusteella.

Tampereen keskustassa lauantaisin kuluttajia palvelevat yritykset (niin sanotut kuumat yritykset) ovat lähes samalla tasolla kuin puoli vuotta sitten. Siirtymää on kuitenkin tapahtunut: niin sanotut lauantailiikkeet ovat vähentyneet (-19 kappaletta), kun puolestaan ravintolat ja kahvilat ovat hieman lisääntyneet (+11 kappaletta).

Tampereen keskustan elinvoimaa kuvaava elinvoimaluku on edelleen vahva, vaikka pientä laskua on koettu viime keväästä: 3,840 on muuttunut 3,764:een. Elinvoimaluku lasketaan kuumien yritysten ja tyhjien liiketilojen erotuksesta. Muutokset ovat pieniä ja saattavat johtua myös kausivaihtelusta. Pidemmän aikavälin vuosiseurannassa elinvoimaluku on kuitenkin ollut nousujohteinen – elinvoimalukua on seurattu vuodesta 2015 alkaen.

Toinen elinvoimaa kuvaava suhdeluku on lauantaisin palvelevien yritysten osuus, joka on Tampereella korkea: 63,1prosenttia, kun isojen kaupunkien keskiarvo on 56,2 prosenttia. Tampereen keskusta on siis vahva erikoistavarakaupan ja ravintolaelämän keskus.

Tyhjien liiketilojen määrä on samalla tasolla kuin viime keväänä. Tyhjiä liiketiloja on 90 kpl, joka on 5,96 prosenttia kaikista liiketiloista. Luku on valtakunnallisestikin hyvin matala, kaupunkien keski-arvon ollessa noin 10 prosenttia. Raitiotietyömaiden vaikutus ei ainakaan vielä näy liiketilojen käytössä.

Kiinnostavana uutuutena on tehty myös kivijalkayritysten toimialoja kuvaava tarkempi luokitus. Liiketilat on jaettu 29 toimialaluokkaan. Jatkossa kaupunki seuraa tämän avulla muun muassa sitä, miten raitiotie ja muut kaupunkirakenteen muutokset vaikuttavat erityyppisten kaupallisten palvelujen sijaintiin katuympäristössä.

Normaalisti elinvoimaluku lasketaan kerran vuodessa. Raitiotie- ja monien muiden rakennustyömaiden takia Tampere haluaa seurata kaupallisen keskustan vetovoimaa nyt puolivuosittain. Näin saadaan tietoa muutoksista myllerrysten keskellä. Tietoa voidaan käyttää hyväksi mm. raitiotietyömaiden aiheuttamien haitallisten kaupan yritysvaikutusten lieventämisessä.

Tutkimusraportti: ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET - TAMPEREEN KESKUSTA. FM Martti Wilhelms 17.11.2017 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy

Lisätietoja elinvoimalaskenta:

Martti Wilhelms, FM

puh. 050 538 4334, [email protected]


Lisätietoja

Tempereen kaupunki/Viiden tähden keskustan kehitysohjelma
Hankejohtaja
Tero Tenhunen
puhelin 050 540 2860

Hankekehityspäällikkö
Minna Seppänen
puhelin +358 40 150 9857


Teksti Anna-Leea Hyry