Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Omakuva – sata vuotta suomalaisena 2017 -valokuvanäyttely saapuu Tampereelle

Julkaistu 17.11.2017 10.22

− Mieti, mikä sinulle on elämässäsi tärkeää ja mikä kuva siihen liittyy. Ryhmä ikäihmisiä mietti vastauksia samoihin kysymyksiin, ja siitä syntyi Omakuva – sata vuotta suomalaisena 2017 -kokonaisuus, kertoo valokuvaaja Leena Louhivaara.

Valokuva: Omakuva-näyttelyn kuvia
− Toivon, että Omakuva-näyttelyni katsoja miettii mitä on kuvan takana, mitä kuvassa oleva haluaa minulle kertoa. Se pysäyttää miettimään mikä minulle on tärkeää omassa elämässäni, mitkä ovat elämäni arvoja, kiteyttää valokuvaaja Leena Louhivaara.

Leena Louhivaara kehitti hankkeen, jonka ensisijaisena tavoitteena oli vähentää ikäihmisten yksinäisyyttä luovuuden avulla. Valokuvaajalle luonteva väline ja lähtökohta oli kuva: Helsingin Diakonissalaitoksen palvelutalossa asuvat ikäihmiset valitsivat heille tärkeitä muistoja ja siihen liittyviä kuvia, josta kertoivat toisilleen. Sen jälkeen Louhivaara kuvasi jokaisesta osallistujasta muotokuvan.

− Hankkeessa ei ollut tärkeintä näyttelyn kokoaminen, vaan yhteinen matkamme sinne. En halunnut kuvata pelkkiä taidekuvia tai muotokuvia taidenäyttelyyn, vaan tavoitteeni oli saada ihminen ja hänen tarinansa näkyviin tekstin ja kuvan avulla.

Suomea rakentamassa

Ikäihmisten kuvien ja tarinoiden kautta juhlitaan satavuotiasta Suomea. Tämän takia julkisen alan työeläkevakuuttaja Keva sekä Oulun, Kuopion, Turun ja Tampereen kaupungit tuovat Louhivaaran näyttelyn kaupunkilaisten nähtäväksi ja koettavaksi myös Helsingin ulkopuolelle.

− Työ on aina ollut iso osa ihmisen elämää. Leena Louhivaaran työt ovat hieno yhdistelmä valokuvia ja tarinoita Suomen historiasta. Ne kertovat meille Suomen ja elinolojen sekä osaltaan myös työn muuttumisesta, Kevan viestintäjohtaja Reija Hyvärinen sanoo.

Pysähdy ja lue

Omakuva – sata vuotta suomalaisena 2017 -kokonaisuuteen kuuluu lapsuus- ja nykyhetken kuvien lisäksi jokaisen kuvattavan kertoma tarina, joka on kuvien vieressä tekstinä.

− Kuvien ja tekstien avulla katsoja saa kosketuksen toisen ihmisen elämään. Yllättävän usein löytyy yhteisiä kokemuksia, esimerkiksi mummo on voinut kertoa evakkoon lähtemisestä tai varhaisista koulukokemuksistaan. Mennyt ei ole pelkästään mennyttä, vaan kokemukset voivat yhdistää ja ne voi elää uudelleen, Leena Louhivaara selittää.

− Jokaisen kuvatun suomalaisen tarina on ainutlaatuinen, niin kuin elämä aina on. Pysähtymällä näiden kuvien ja tarinoiden äärelle voimme miettiä omaa ja läheistemme tarinaa. Kokonaisuus herättää ajatuksia: miten me uudistumme ja menemme eteenpäin omassa elämässämme ja työssä, miten rakennamme tulevaisuuden Suomea?, Reija Hyvärinen jatkaa.

Leena Louhivaara toivoo, että katsojat varaisivat näyttelyyn tutustumiseen aikaa.

− Tarinat sisältävät jokaisen haastattelemani inhimillisiä asioita, jotka ovat juuri hänelle tärkeitä. Pysähdy vaikka vain muutaman kuvan kohdalle ja lue rauhassa niihin kuuluvat tarinat. Kaikkea en voinut teksteihin tiivistää, mutta ne ovat vähintään puolet kokonaisuuden sisällöstä.

Rakkaudella ajateltuja kuvia

Leena Louhivaara valmistui valokuvaajaksi Lahden taideteollisesta oppilaitoksesta vuonna 1985. Hänen uransa aikana suurin valokuvaamista koskenut mullistus on digitalisoituminen. Sen seurauksena nykyisin jokainen on valokuvaaja ja kuvista on tullut massaa.

− Valokuvien vaatimustaso on laskenut, mutta ammattilaisen erottaa harrastajasta edelleen syvempi pysähtyminen kuvaamiseen. Ammattilainen miettii, mikä kuvassa on oikeasti tärkeää.

Tämän hetken ammattivalokuvaajat pyrkivät pysäyttämään katsojat realistisuudella. Kuvat ovat usein rajuja tai rujoja. Louhivaaran ottamat muotokuvat ikäihmisistä ovat jotain ihan muuta.

− Työni taustalla on rakkaudellinen ihmiskäsitys. Sen takia haluan kunnioittaa kuvattaviani ja ottaa kauniita kuvia. Siitä huolimatta halusin tässäkin kokonaisuudessa näyttää ikäihmiset realistisesti, sillä liian silotellut kuvat etäännyttäisivät katsojat kuvattavieni kokemuksista ja ajatuksista.

Tampereella näyttely on Pappilanpuiston palvelukeskuksessa 24.11.−12.12.2017

Omakuva – sata vuotta suomalaisena 2017 on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Näyttelyn järjestävät yhteistyössä Oulun, Kuopion, Turun ja Tampereen kaupungit sekä Suomen suurin työeläkevakuuttaja Keva.

Tampereelle näyttely saapuu marraskuun lopussa. Näyttely pidetään 24.11.−12.12.2017 Pappilanpuiston palvelukeskuksessa (Kourutaltankatu 2). Näyttelyyn voi tutustua maksutta palvelukeskuksen aukioloaikoina ma−pe klo 8−15 ja la klo 10−13.


Lisätietoja

Valokuvaaja
Leena Louhivaara
puhelin 040 555 0617
sähköposti [email protected]

Keva
Viestintäjohtaja
Reija Hyvärinen
puhelin 040 750 2999
sähköposti [email protected]

Tampereen kaupunki
Palveluvastaava
Kirsi Korhonen
puhelin 040 801 6653
sähköposti [email protected]