Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Tampere hakee valinnanvapauskokeilun laajentamista suun terveydenhuoltoon ja henkilökohtaiseen budjettiin

Julkaistu 8.11.2017 13.58

Tampereen kaupunki hakee valinnanvapaus- eli palvelusetelikokeilun laajentamiseen rahoitusta sosiaali- ja terveysministeriöltä. Tarkoituksena on laajentaa jo käynnissä olevaa kokeilua suun terveydenhuoltoon sekä henkilökohtaisen budjettiin. Mukana suunnittelussa on ollut Tampereen lisäksi myös useita muita Pirkanmaan kuntia.

Mikäli rahoitusta saadaan, on suun terveydenhuollon kokeilun tarkoitus käynnistyä alkuvuodesta 2018. Siinä 18 vuotta täyttäneet henkilöt voisivat valita kunnallisen palvelun sijaan yksityisen hammashoitolan kokeiluun hyväksyttyjen palveluntuottajien joukosta.

Henkilökohtaisen budjetin kokeilussa selvitetään asiakkaiden ja markkinoiden edustajien näkemyksiä sekä kehitetään toimintamalleja maakunnallista pilottia varten. Henkilökohtainen budjetti tarkoittaa sosiaalipalvelujen käyttäjälle hänen asiakassuunnitelmansa mukaisesti myönnettyä määrärahaa, jolla hän voi hankkia tarvitsemansa tuen ja palvelut haluamallaan tavalla.

Terveysasemapalvelujen osalta kokeilua ei laajenneta, vaan sitä jatketaan suunnitellusti postinumeroalueilla 33530 ja 33710, jotka kuuluvat Kaukajärven, Linnainmaan, Hervannan ja Tammelakeskuksen terveysasemien piiriin.

Tampere toimisi isäntäkuntana kokeiluissa

Suun terveydenhuollon ja henkilökohtaisen budjetin kokeilut on tarkoitus toteuttaa yhteistyössä useamman pirkanmaalaisen kunnan kanssa. Tampere toimisi molemmissa kokeiluissa isäntäkuntana. Kokeilun laajennukset on tarkoitus toteuttaa niin, että ne voidaan yhdistää maakunnallisiin pilotteihin vuoden 2018 aikana.

Suun terveydenhuollon laajentumissuunnitelmaa ovat olleet laatimassa Tampere, Lempäälä, Pirkkala, Nokia ja Valkeakoski. Näiden kuntien lisäksi henkilökohtaisen budjetin suunnittelussa ovat olleet Hämeenkyrö, Kangasala, Sastamalan yhteistoiminta-alue ja Ylöjärvi.

Tampereen kaupunginhallitus päätti kokeilun laajentamiseen hakemisesta 23.10.2017. Muut kunnat päättävät poliittisissa elimissään kokeiluun lähdöstä marraskuun aikana. Marraskuun aikana myös selviää, saako laajennushanke rahoitusta.

Palvelutuottajille tilaisuus 20. marraskuuta

Valinnanvapauskokeilun laajentamisesta järjestetään kiinnostuneille yrityksille ja järjestöille infotilaisuus maanantaina 20.11.2017 klo 16.30–18.15. Tilaisuus pidetään Tampereen yliopiston Linna-kirjaston pohjakerroksen Ls K103-tilassa (Kalevantie 5, Tampere). Ennen tilaisuutta on kahvitarjoilu klo 16.15 alkaen. Tilaisuuteen voi ilmoittautua 15.11.2017 klo 12 asti Ulkoinen linkkiverkkolomakkeella .

Tilaisuutta on mahdollisuus seurata myös Ulkoinen linkkisuorana lähetyksenä verkossa .


Lisätietoja

Tampereen kaupunki
Kehittämisjohtaja
Anniina Tirronen
puhelin 040 801 6378
sähköposti [email protected]

Pirkanmaa 2019 -hanke
Projektipäällikkö, valinnanvapausmallit
Tanja Koivumäki
puhelin 040 800 7410
sähköposti [email protected]


Teksti Marika Haapala