Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Tampereella kokeillaan keskustelurobottia, joka selvittää työnhakijan osaamisen

Julkaistu 25.10.2017 15.51

Tampereen kaupunkiseudun työllisyyspalveluissa kokeillaan keskustelurobottia, joka osaa haastattelemalla kartoittaa asiakkaan piilevää osaamista. Kokeilu on osa kaupungin digiohjelmaa. Kokeilussa testataan, kuinka hyvin Osaamisbotti-niminen keskustelurobotti sopii alkukartoitusten tekemiseen. Asiakkaiden alkukartoitushaastattelussa selvitetään uuden työnhakijan osaamista.

Mirella Mellonmaa
 

Tamperelainen Mirella Mellonmaa, 34, osallistui syksyllä kokeiluun. Aiemmin Helsingissä toiminut valokuvaaja etsii nyt työmahdollisuuksia Tampereelta. Mellonmaa oli heti valmis kokeilemaan keskustelua botin kanssa, kun hänen työllisyyspalveluiden omavalmentajansa sitä ehdotti.

- Minulla oli Osaamisbotista tekninen mielikuva, mutta se oli inhimillisempi mitä olin ajatellut. Se on niin kuin chattailisi jonkun kanssa. Se ei ole sellaista kylmää kolkkoa tekstiä, jossa esimerkiksi käskettäisiin listaamaan kaikki työpaikat.

Mellonmaa kävi tekstimuotoisen keskustelun Osaamisbotin kanssa Skypen chatissa. Keskustelurobotti kyseli Mellonmaalta hänen vahvuuksistaan, kiinnostuksen kohteistaan ja työhistoriastaan. Mellonmaa vastasi kysymyksiin kirjoittamalla.

- Minulle on helpompaa jäsentää osaamistani ja kiinnostuksen kohteitani rauhassa kirjoittamalla kuin vastata kysymyksiin extempore-tilanteessa. Lisäksi vastaukseni kirjautuvat siinä muodossa, kun olen itse ne sanonut, eikä niin kuin toinen on tulkinnut asiat.

Mellonmaan mielestä keskustelu Osaamisbotin kanssa auttoi häntä tunnistamaan paremmin kiinnostuksen kohteitaan. Keskustelun päätteeksi hän sai koosteen kiinnostuksistaan ja osaamisestaan. Koostetta Mellonmaa analysoi yhdessä omavalmentajansa kanssa.

Mirella Mellonmaa ja hänen omavalmentajansa ovat käyttäneet Osaamisbottia viestintäkanavana myös alkukartoituskeskustelun jälkeen.

-Omavalmentajani vinkkasi tätä kautta, että voisin osallistua TreStartin tapahtumiin ja kirjoittaa Osaamisbottiin fiiliksiä tilaisuuksista. Tiedot kirjautuvat päiväkirjaani ja omaohjaajani pystyy seuraamaan sieltä, missä olen käynyt ja mitä mieltä olen ollut siitä, mitä olen tehnyt, Mellonmaa kertoo.

Työllisyyspalveluissa on huomattu, että aktiiviset Osaamisbotin käyttäjät ovat työllistyneet tehokkaasti.

Uusinta teknologiaa työnhakijoiden parhaaksi

Osaamisbotti on tiettävästi ensimmäinen keskustelurobotti, joka kyselee asiakkaalta hänen osaamisestaan. Tyypillisesti keskustelurobotteja käytetään asiakaspalvelussa verkkosivuilla, jolloin asiakas kysyy kysymyksen, johon keskustelurobotti tarjoaa sopivinta vastausta vastauspankista. Osaamisbotti toimii kuitenkin päinvastoin. Se kysyy työnhakijalta kysymyksiä tämän osaamisesta ja valitsee työnhakijan vastauksen perusteella sopivan jatkokysymyksen. Keskustelurobotin etuina pidetään sitä, ettei se väsy kyselemään lisää ja toisaalta sillä ei ole koskaan kiire.

Osaamisbotin takana on joukko pirkanmaalaisia tuotekehittäjiä. Ryhmä on osallistunut innovaatiollaan Sitran järjestämään Ratkaisu 100 -kilpailuun, jossa etsitään ratkaisuja osaamisen parempaan tunnistamiseen ja hyödyntämiseen. Osaamisbotin kehittäjät ovat 15 finalistin joukossa kisaamassa miljoonan euron palkinnosta, jonka tasavallan presidentti Sauli Niinistö jakaa 16.11. Heurekassa.

Tampereen kaupunki on tarjonnut Osaamisbotti-ryhmälle aidon ympäristön, jossa he voivat kokeilla ja kehittää innovaatiotaan. Kokeilu on tehty yhteistyössä kaupungin digiohjelman ja työllisyyspalvelujen kanssa.

- Osaamisbotti-innovaatio tukee modernilla tavalla hyvin työllisyyskokeilumme tavoitteita asiakaslähtöisten ja vaikuttavien palvelujen kehittämisestä ja tarjoamisesta, kehitysjohtaja Mika Itänen kertoo.

Jos keskustelurobotti otetaan tulevaisuudessa laajempaan käyttöön tekemään alkukartoituksia, se voisi vapauttaa merkittävästi omavalmentajien työaikaa esimerkiksi piilotyöpaikkojen etsimiseen asiakkaille.

- Sekä bottia että kasvokkaista palvelua tarvitaan. Niiden on hyvä olla rinta rinnan, sanoo Mirella Mellonmaa.


Lisätietoja

Tampereen kaupunki & kaupunkiseudun työllisyyspalvelut 2017 - 2018
Kehitysjohtaja
Mika Itänen
puhelin 040 566 1245

Tampereen kaupunki, Digiohjelma
Kehityspäällikkö
Janne Taiponen

Osaamisbotti-tiimin yhteyshenkilö
Tommi Koistinen
puhelin 044 971 9337


Teksti Hanna Porrassalmi

Kuvat Mirella Mellonmaa