Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

#Ilmoitustempaus Tampereen puistoissa haluaa ravistella ja hämmentää

Julkaistu 21.6.2017 11.45

Tampereen 12 puistoissa on esillä 26.6.–30.9.2017 kuvataiteilija Janne Hokkasen #Ilmoitustempaus-teoksia. Tempaus koostuu puistojen valopylväisiin sekä roskalaatikoiden ja sähkökaappien kylkiin kiinnitetyistä, huumorilla höystetyistä ilmoituksista ja kylteistä. Niiden sanoma muuttuu katselusuunnasta riippuen. Toisesta suunnasta ihmiset kohtaavat kannustavia asioita ja toisesta kieltäviä asioita.

Ilmoitustempaus-näyttelyn teos
 

#Ilmoitustempaus -näyttelyn avajaiset järjestetään maanantaina 26. kesäkuuta kello 18 Hämeenpuistossa vedessä pyörivän graniittipallo -veistoksen luona Metson pääkirjaston edustalla. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Osallistava #Ilmoitustempaus haluaa haastaa katsojaa miettimään, kuka oikeasti viestii ja missä ovat ne kuuluisat harmaan sävyt vastakohtien välillä.

– Olemme täyttäneet ympäristömme erilaisilla säännöillä, ohjeistuksilla ja kielloilla. Niiden lainalaisuuksien murtaminen ja kommentoiminen taiteellisena interventiona on hedelmällistä ja ajatuksia herättävä, kun asiaa tarkastelee huumorin ja sarkasmin kautta, Hokkanen selittää.

Hän haluaa tarjota tempauksellaan lähtökohtia ja vihjeitä kyseenalaistavalle ajatustyölle, jonka toivottuja seurauksia ovat ravistelu ja pieni hämmennys. Kuka oikeasti viestii? -kysymys sisältyy myös sosiaalisessa mediassa vakavaksi ongelmaksi muodostuneeseen disinformaation ja valeuutisten jakamiseen.

– #Ilmoitustempauksen väittämät kumoavat toinen toisiaan. Tavoitteenani on osoittaa kompromisseihin kykenemisen merkitys keskustelutaidoissa ja faktoihin perustuvan analysoinnin tarve, Hokkanen kertoo.

Keskustelua monitulkintaisista ja yllätyksellisistä ilmoituksista ja kylteistä voi jatkaa sosiaalisessa mediassa hashtagilla #Ilmoitustempaus.

Puistoissa olevat teokset ovat laminoituja papereita, printtejä ja printtiteippejä kylteissä ja ilmoituksissa. Puistot, joista teoksia löytyy, on merkitty #Ilmoitustempauksen karttaan. Kaikki puistot ovat sopivasti kävely- tai pyöräilymatkan etäisyydellä toisistaan.

#Ilmoitustempaus on jatkoa vuosi sitten kesällä toteutetulle #Kylttitempaus -näyttelylle.


Lisätietoja

Hankekehityspäällikkö
Markus Joonas
puhelin 050 345 0705
sähköposti [email protected]


Teksti Raija Lindell

Kuvat Janne Hokkanen